origo.hu | 2021.11.01. 08:03
Csodálatos lett a felújított sümegi Püspöki Palota
Modern köntösbe öltöztették a múltat, 3D-s kisfilmek és kiterjesztett valóságon alapuló visualguide tartalmak, valamint holopiramisok segítségével repülhetsz vissza az időben, miközben az ódon falak, freskók és festmények között sétálsz.

A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram első ütemében 30 műemlék – 18 kastély és 12 vár – újul meg nemcsak régi szépségüket nyerve vissza, hanem új funkciókkal is gazdagodva, hogy adottságaikhoz méltó módon megfeleljenek a mai kor turisztikai igényeinek.

A várhegy déli lejtőjére épült a palota

Sümeg a török hódoltság korában vált jelentős egyházi várossá, amikor a veszprémi püspök ide tette át székhelyét. Padányi Biró Márton építtette a várhegy déli lejtőjén álló barokk Püspöki Palotát a többszáz éves régi püspöki kúria alapjaira. Az eredeti épület fala ma is fellelhető az épületen belül.

A most lezárult fejlesztés keretében a palota jelentős része újra bejárhatóvá vált,

sor került többek között az emelten található gazdagon díszített könyvtárszoba restaurálására is.

Fotó: Szijártó János / Napló

A palota és annak lakóinak történetét bemutató kiállítás létrejöttét az egykori püspöki enteriőrök részleges rekonstrukciója tette lehetővé. A projekt fő célja a palota turisztikai hasznosítása volt, amelynek keretében a meglévő gyűjtemény és ismeretanyag innovatív, interaktív elemekkel és eszközökkel került feldolgozásra és kialakításra.

Ünnepélyes átadó

A palotát ünnepélyes keretek között Navracsics Tibor Európa Kulturális Fővárosa Veszprém-Balaton 2023 kormánybiztosa, Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram miniszteri biztosa, Végh László, Sümeg polgármestere, Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselő, valamint házigazdaként Glázer Tamás, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója nyitotta meg.

2021. október 31-én, vasárnap rendezték meg – a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram keretében – „A Sümegi Püspöki Palota turisztikai célú fejlesztése” nevű projekt (GINOP-7.1.1-15-2015-00003) ünnepélyes megnyitóját. Az európai uniós forrás 1.723.500.000,-Ft, a hazai támogatás összege pedig 319.880.007,-Ft volt. A projekt összesen 2.043.380.007,- Ft forrásból valósult meg.

Modernizálták a múltat

A fejlesztés során megtörtént a palota külső környezetének részleges felújítása, amelyben sor került többek közt a belső udvar térszervezésére és a zöldfelület rekonstruálására.
A palota kétszintes épületének közel kétharmadán (1.600 m²) belső átalakítási, felújítási, állagmegóvási és restaurálási munkálatok készültek el, amelynek során kiépült a modern épületgépészet: a fűtés- és a teljesen új elektromos rendszer. Ezek mellett megújultak még a közösségforgalmi vizesblokkok és az irodai részleg is, valamint kávézó és ajándékbolt került kialakításra. A palota Vár felé eső oldalán mélyszivárgók kiépítésével és egy úgynevezett reversion technológiával a talajvizesedés megelőzésére is megoldás született.

Fotó: Szijártó János / Napló

A falképrestaurálási munkákat a legkorszerűbb műemlékvédelmi elvek szerint végezték.
A palotában XVIII. századi rokokó, XIX. századi klasszicista és XX. századi neobarokk fal- és mennyezetfestések is láthatók. A palota egyik termében elkészült a táblás parketta rekonstrukciója, két teremben pedig az eredeti parkettákat is sikerült megmenteni és restaurálni. A palota restaurálási koncepciója és a kiállítási koncepció egymással szoros összefüggésben készült. Az épület a kiállítás minden termében önmaga is mint műtárgy mutatkozik be.

Nézd meg a veol.hu képeit:

 

Kiállítás

A sümegi palota fejlesztése jó példa arra, hogy a tudományos előkészítésből, a kutatási eredményekből válhat a legjobb turisztikai attrakció. A püspöki lakrészben új, korszerű interaktív kiállítás került installálásra.

Fotó: Szijártó János / Napló

A tárlat fő témája Padányi Biró Márton püspök életének, a barokk freskófestészetnek, Franz Anton Maulbertsch, a híres bécsi festő munkásságának, illetve a palota különböző építési szakaszainak bemutatása úgy, hogy az minden korosztály számára élmény legyen. A modern, élményközpontú kiállítás két színes egyéniség Márton püspök és a festő Maulbertsch találkozásával és közös alkotásával ismertet meg a történetmesélés és interaktív eszközök segítségével.
3D-s kisfilmeken és kiterjesztett valóságon alapuló visualguide tartalmak, valamint holopiramisok segítségével mutatjuk be a palota építéstörténeti fázisairól készült elméleti rekonstrukciókat.

Új funkciók

Rendezvényudvar
A megújult palota belső udvara exkluzív helyszínt biztosít kulturális célú előadásokhoz, koncertekhez, valamint családi és céges rendezvényekhez egyaránt. Egyedülálló látványt nyújt a megújult belső homlokzat és a kapualj felújítása után kialakult összkép, ami a látogatók szeme elé tárul a háttérben a sümegi várral.

Fotó: Szijártó János / Napló

Múzeumpedagógiai programok
A kiállításhoz kapcsolódó múzeumpedagógiai programokon a látogatók több, különböző korosztály számára készült interaktív foglalkozásokon keresztül ismerhetik meg Padányi Biró Márton Püspök és Franz Anton Maulbertsch festőművész életét és munkásságát.

A múzeumpedagógiai programok célja, hogy kalandos kikapcsolódást és a játszva tanulás élményét nyújtsák a látogató családoknak és óvodai-, valamint iskolai csoportoknak egyaránt.

A korcsoportonként eltérő programok, interaktív séták, tematikus osztálykirándulások, kézműves és egyébfoglalkozások a legkisebbektől a legnagyobbakig arra ösztönözik a látogatókat, hogy használják a képzeletüket és a kreativitásukat, formáljanak véleményt, alkossanak, hogy élményalapon ismerkedhessenek meg a Palota, Padányi Biró Márton Püspök és a festő Maulbertsch összefonódott történetével.

Fotó: Szijártó János / Napló

Kávézó és ajándékbolt
A projekt keretében egy kávézó is kialakításra került a palotában, amely jó idő esetén a belső udvarba kitelepülve is kínálja a különböző helyi finomságokat, kávét és üdítőt. Az ajándékboltban a palotában fellelhető jellegzetes motívumokkal díszített ajándéktárgyak mellett a környékbeli termelők és kisvállalkozók termékei is megjelennek.

Forrás: origo.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva