Szijártó János | 2024.06.10. 12:00
Képzőművészeti pályázat Maulbertsch emlékére
A sümegi Püspöki Palota nyilvános képzőművészeti alkotópályázatot hirdet Franz Anton Maulbertsch sváb származású, ám a Magyar Királyságban kiteljesedett, zseniális barokk festő születésének 300. évfordulója alkalmából.

A város önkormányzatának megbízásából kiírt pályázat célja, hogy olyan képzőművészeti alkotások szülessenek, amelyekkel az utókor tiszteleghet Maulbertsch életműve előtt. Másrészt az is bebizonyosodhat, hogy a 18. századi festőzseni alkotásai például szolgálhatnak és ihletet adhatnak a ma művészei számára. A beérkezett pályaművekből szakmai zsűri válogatását követően időszaki kiállítás nyílik a Püspöki Palotában.

Pályázatot bárki benyújthat, aki határidőre beküldi a kiírási feltételeknek megfelelő alkotásait és a nevezési díjat. Maximum három művel lehet pályázni, a nevezési díj 3000 forint alkotásonként. A részvételi szándékot a kitöltött nevezési lap megküldésével legkésőbb 2024. július 1-ig kell jelezni. A kiírás szerint amatőr és hivatásos alkotó is pályázhat, a mű lehet festmény, grafika, tusrajz, rézkarc, fotó, kollázs, montázs, síkplasztika, digitális illusztráció.

Franz Anton Maulbertsch festőművész születésének háromszázadik évfordulóját ünneplik idén. Ennek jegyében érkezett meg két eredeti festmény a Püspöki Palotába, de a kerek évfordulót több rendezvény és ebből az alkalomból kiírt képzőművészeti pályázat is kíséri
Forrás: Püspöki Palota

Stílusmegkötés nincs, szobrokkal, térplasztikával azonban nem lehet pályázni. Az alkotás mérete maximum 70 x 150 centiméter lehet. A pályázatokat elbíráló szakmai zsűri tagjai: Nagy Veronika művészettörténész, múzeumigazgató, Gerlóczy Gábor képzőművész, művészeti vezető, Sztojanovits Márton restaurátorművész, Tóth Csaba Munkácsy-díjas festőművész, Zoób Kati divattervező, Sümeg díszpolgára. Az értékelés során a pályamű művészi színvonalát, eredetiségét, ötletességét, az egyedi megközelítés tükröződését vizsgálják, a művészi koncepció tudatossága, következetessége, valamint a pályaműnek a megadott témához való kapcsolódása, harmóniája mellett.
A pályaművek beküldési határideje: 2024. augusztus 25. Az eredményhirdetés szeptember 2-án, az ünnepélyes díjátadó és kiállításmegnyitó szeptember 7-én, szombaton lesz. A kiállított pályaművek 2025. június 7-ig lesznek láthatók a Püspöki Palotában.

 

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

 

Tervezd meg az utazást!:


 

 

 

 

Forrás: veol.hu
Nyitókép: Mészáros Annarózsa/likeBalaton.hu

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva