Mészáros Annarózsa | 2022.11.12. 07:00
Street art remek Sümegen – Atlasz és a virágok, avagy hogy kerül szőlő a falra?
Varjas Judit festőművész a tapolcai Halas lépcső felújítása után ismét nagy fába vágta a fejszéjét, vagy inkább mély vödörbe az ecsetét. Sümeg belvárosában egy eddig cudar állapotban lévő lépcsőt és annak környezetét ékíti föl a város jellegzetességeivel, ezzel újabb turisztikai attrakciót teremtve a településnek.

— Egy helyi magánkezdeményezés útján indult el ez az attrakció. Egy sümegi lokálpatrióta fiatalembernek, Németh Szabolcsnak az indítványa volt ez a megrendelés. Az itt látható terület rettentően elhanyagolt volt. A lépcső, illetve a feljáró is alig volt megközelíthető. Bokros, gazos, szemetes területet kell elképzelni. Le volt omolva a vakolat, a bástya is nagyon szörnyű állapotban volt. Teljes terület rehabilitáción esik át most ez a környezet. Napelemes lámpák lettek felszerelve, amelyekből több is kerül majd kihelyezésre.

sümeg

— Ez egy átjáró, egyik felén a Piac tér van, itt a közben szolgáltatóházak, üzletek helyezkednek el, majd a lépcsőn túl már a történelmi belváros tárul elénk. Tehát ez a város egy összekötő pontja, ami így még nagyobb hangsúlyt kap, megszépül és egy új jelentést hordoz magában.
Ennek az alkotásnak az a célja, hogy bevonzzuk a turistákat Sümeg szívébe is, s egy olyan látványossággá váljék, mint például Tapolcán a Halas lépcső, ahová az idelátogatók szívesen jönnek fotózkodni, találkozópontnak is tökéletes.

 

Nézd meg hogyan újult meg az elhanyagolt terület!

 

Sümeg motívumai falon és lépcsőn

— A felkérésben az a konkrét elképzelés volt, hogy Sümeg motívumai jelenjenek meg az alkotásban, hogy ne csak a várról, mint jelképről szóljon a festmény. Hiszen a csodálatos váron túl megannyi szép dolog, motívum ékesíti Sümeget, amelyet itt érdemes megjeleníteni, annyi helyi kötődés van, ami mellé muszáj egy új színfoltot felépíteni. Ezért is kezdtem el egy helyi vonatkozású motívumvilágot kitalálni.

— A baloldalról elindulva először egy gesztenye virágot helyeztem föl, hiszen a gesztenye és annak virága beépült a helyi értéktárba, minden évben külön rendezvényt is szoktak erre felépíteni. A mellette látható virágok Kisfaludynak, illetve Szegedi Rózának állít emléket: a liliom, az aranyeső és a rózsa, mint kedvenc virágaik sorakoznak föl. A török hódoltság idején, Sümegen nagy hagyománya volt a rózsaültetésnek, ez is egy nagyon fontos szegmense a kompozíciónak. Tovább ugorva az oldalon a szőlészeti, borászati hagyományok több száz évre visszamenőleg itt Sümegen jelentős szerepet foglalnak el.

A középső szegmensben Ramassetter Vince kékfestő mintái fognak felkerülni. Ő Sümeg helyi mecénásaként működött, alakja megkerülhetetlen a város történetében. A kékfestő mintán elhelyeztem Patonai Ferenc egy tálját. Amely Sümeg és a környék fazekas hagyománya és a kézművesség előtt tiszteleg. A lépcsőre olyan kacskaringókat festettem fel, amely Sümeg címerében található, annak kék és sárga színezetében.

Patonai Ferenc Tapolcán született 1925. március 29-én, hat elemit végzett. Ősei téglás, kályhás, fazekas mesterek voltak, mesterségét ő is a családi műhelyben tanulta. Kezdetben kályhákat készített és ezek mellett hagyományos sümegi edényeket. Évtizedekig gyűjtötte és tanulmányozta a helyi régi fazekasok forma- és díszítménykultúráját. A századfordulón Sümegen kb. 120 fazekas élt. E gazdag hagyományanyag továbbéltetője az 1960-as évektől egyedül Patonai Ferenc volt. A Népművészet Mestere kitüntetést fazekas tudásáért 1979-ben kapta meg.

 

— Itt elől pedig a Püspöki Palota egyik tartóoszlopának Atlasz szobrát helyeztem el. A szobor mögött vadszőlőlevelek futnak föl az épület falára, ellensúlyozva a szobor komorságát, a tövében a Püspöki Palota virágcsokraiból, mintegy átiratként dolgoztam hozzá színes virágokat. A lépcső oldalára felfutnak a kacskaringós minták.

A hideg most az úr

— Hol tart most a munka?
— Eddig 16 munkanap van a festményben, s még 4-5 nap legalább visszavan. Még vannak apróbb javítások, még néhány nagyminta is hiányzik, illetve a végén a több réteg lakk felkenése is fontos része a munkának, ami mintegy kopórétegként is működik. S majd ezzel együtt lehet visszaadni a közönségnek az utcarészt. Ezek speciális, nagy kopásálló, nagyon strapabíró, színtartó, UV álló betonfestékek. Ez több rétegben van felvíve a felületre. Itt gyönyörűen előkészített felületet kaptam. Az oldalfal várhatóan nem lesz annyira kopófelület, de jobb félni, mint megijedni, összekenődik vagy bármi szennyeződés érheti, akkor az sokkal könnyebben eltávolítható.

sümeg

— Mivel másabb ez a munka, mint a pár héttel ezelőtti tapolcai festésed?
— Jelenleg csapadék nem nagyon esik, a hideg, ami a keményebb dió, hiszen szinte mozdulatlanul dolgozom egész nap. Reggel 8 körül kezdem a munkát és este 5, fél hatig festek. Az összepakolás már lámpafény mellett zajlik. Az óraátállítás előtt itt tudtam lenni 6-ig, 7-ig, de most már korábban sötétedik, így hamarabb kell befejeznem, de bőven elég is, mert csúszva, mászva, egy helyben toporogva hosszútávon nagyon hideg tud lenni. Most is nagyon sok réteg ruha van rajtam, de ennyi kell is, hogy ne fagyjak meg.

Street art a Balaton körül

— Mi a következő projekt?
— Idénre street art-ot már nem vállalok. Csak beltéri munkákat, abból viszont bőven van megrendelés. Dekorfalak, dekorglettek Budapesten, több helyszínen és a Balaton-felvidéken is több helyütt. Jövőre viszont már van megkeresés, innen a Kisvásárhelyről és Gyulakesziből is, ahol gyerekeskedtem a nagymamámnál. Ez a mostani, sümegi munka nem volt előre betervezve. Más munkákat átidőzítve fért ez most bele.

— Akkor mondhatjuk, hogy hamarosan körbefested a Balaton észak-nyugati csücskét?
— Én nagyon örülnék neki, hiszen nagyon szeretem ezeket a munkákat. Nagyon jók a magánházas megbízások is, de ami ilyen jellegű megkeresés, az sokkal több embert céloz meg. Hiszen akkora szeretettel fogadják az embert. Valakitől ebédet kapok, valaki kávét hoz, tegnap kaptam egy hatalmas gyümölcsös vitaminbombát. Bennem volt egy kis félelem, mivel Tapolcán mindenki ismer, ott könnyű helyzetben voltam, de hogy itt majd mi lesz, miképpen fognak fogadni, azt nem tudhattam előre. Folyamatosan jönnek a gyerekek; a napokban egy kislány hozott szívecskét gyöngyökből, vagy egy másik kisgyerek ecsetet hozott Varjas Művésznőnek címezve. Ezek nagyon aranyos, szívet melengető gesztusok, kedves fogadtatás. Egy kis átadóünnepséget tervezünk, hogy igazán neve legyen a gyereknek.

A napokban Tiszavasváriból voltak itt látogatók, hogy amikor a lépcsőt festettem Tapolcán, akkor találkoztunk, s most úgy intézték az újabb kiruccanást, hogy meg tudják nézni az új festést a lépcsőn, majd átjöttek ide Sümegre fotózkodni. Foglaltak itt egy vendég éjszakát, majd úgy mentek haza az ország másik felébe. De jöttek látogatók Zalaegerszegről, Ajkáról, Keszthelyről, innen onnan. Tehát megmozgatja az embereket már az alkotás híre is, s így válik valóban turisztikai attrakcióvá a festmény.

 

Nézd meg a helyszínen készült képeinket!

 

 

Sümegre tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!
:

 



Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva