Szijártó János | 2023.11.25. 14:00
Sümeg gazdag adventi programsorozata 2023-ban
A hagyományos adventi programokon túl új rendezvényekkel is készül a sümegi kulturális központ az ünnepi időszakban.

Változatos programok várhatók Sümegen

Változatos ünnepváró közösségi programokat kínál az idei advent idején is a Kisfaludy Sándor Művelődési Központ Sümegen.

Oszkai Réka, a Kisfaludy Sándor Művelődési Központ igazgatója kiemelt feladatának tartja, hogy a civil szervezeteken, egyesületek keresztül a lakosságot a lehető legszélesebb körben lehessen megszólítani.

Az adventi várakozásnak a közösségi együttlétről, a szeretetről és elfogadásról kell szólnia.

– Az advent idén annyiban rendhagyó lesz, hogy az utolsó vasárnap december 24-re, szentestére esik, így ehhez némileg igazodnunk kellett.

A vasárnapi közös gyertyagyújtásokat természetesen a korábbi évek gyakorlatához hasonlóan tartjuk meg

változás viszont, hogy mindegyik alkalomnak lesz egy házigazdája. Az első hétvége házigazdája a mindig aktív Sümegi Városvédő- és Szépítő Egyesület lesz, a gyertyát Nagy József főesperes-kanonok gyújtja majd meg a Plébániatemplom előtt december 3-án 10 órakor. A következő héten az Evenita Közösségépítő Egyesület látja el a házigazda szerepkörét, a harmadik gyertyánál intézményünk, a Kisfaludy Sándor Művelődési Központ, a Sümeg Néptáncegyüttessel, a negyediknél a város önkormányzata és a Szegedy Róza Nőikar működik közre hasonló módon – részletezte az igazgató.

A Mikulás is megérkezik Sümegre december 6-án

– Lesz kézműves foglalkozás a Kisfaludy Emlékházban, a hagyományos jótékony célú adventi forgatag programjai, sok-sok újdonsággal színesítve december 16-án 14 órától várjuk az érdeklődőket.

Törekedtünk a civil szervezeteken, egyesületek keresztül a lakosságot a lehető legszélesebb körben megszólítani annak érdekében, hogy az advent a tényleg a közösségi együttlétről, a szeretetről és elfogadásról szóljon – mondta Oszkai Réka.

Sümeg 2024-ben is gazdag programkínálattal készül

– Ami a jövő évet illeti, a rendezvénytervet véglegesíteni majd akkor tudjuk, amikor a fenntartó önkormányzat elfogadta a költségvetést és ezen belül intézményünk igényét. Ami viszont pozitív, hogy a Kisfaludy Sándor Művelődési Központnak vannak nyertes pályázatai. Van egy, az önkormányzattal közösen benyújtott Hungarikum pályázat, amely

a Kisfaludy-kultusz építését és a néptánchagyományok ápolását támogatja, a helyi értékek fókuszba állításával.

Izgalmas szakmai projektek állnak előttünk, folytatjuk az értékgyűjtést és közösségi vetélkedőt is szervezünk. Az NKA-közművelődés kollégium támogatja a szakmai kapcsolatépítésünket, segítségükkel hálózatépítés konferenciát szervezünk márciusban. Ráadásul a Csoóri Sándor Alap segítségével folytathatjuk a néptánchagyományok ápolását – részletezte az intézmény igazgatója.

Kulturális híd, közösségépítés, Kisfaludy

– A jövő évben lesz Franz Anton Maulbertsch születésének háromszáz éves évfordulója. Az ő híres freskói láthatók a plébániatemplomban és úgy gondoljuk, hogy

ez az évforduló remek alkalmat ad arra, hogy felhívjuk a figyelmet az itt látható különleges kulturális értékkel bíró freskókra és azok mielőbb restaurálásának fontosságára.

Az emlékév szervezésében nem fő szervezőként, hanem partnerként veszünk részt, a Püspöki Palotával, a Plébániatemplommal és természetesen az önkormányzattal – hangsúlyozta az igazgató.

Sümegen szeretnének a Kreatív Európa pályázat segítségével egyfajta kulturális hidat építeni, ami a település esetében a romániai Szováta és a franciaországi Draguignan városokkal fűzné szorosabbra a kapcsolatot.

Fotó: Mészáros Annarózsa

 

Komoly lépés a Kisfaludy-kultusz építésében

Kisfaludy Sándor 1796-ban, a császári hadsereg tisztjeként francia fogságba esett és később Draguignan városban élt. Itt több hónapot töltött, szabadon járhatott, s élvezhette a helyiek vendégszeretetét, ugyanis a franciák a becsületszó esküjére kötelezett tiszteket – miszerint nem szöknek meg – a számukra kijelölt városban engedték szabadon mozogni. Emlékét ma is őrzik, s ez indította arra Draguignan vezetést tavaly, hogy kapcsolatot kezdeményezzenek a költő szülővárosával, Sümeggel. Azzal a Sümeggel, amely Kisfaludyt adta a világnak és a jövő évben ünnepli várossá avatásának negyvenedik évfordulóját.

 

Tervezd meg az utazást!



:


 

Forrás: veol.hu
Nyitókép:

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva