likeBalaton.hu | 2024.01.08. 14:00
Ünnepség: Sümeg 40 éve kapott városi rangot
A sümei ünnepségen elhangzott, hogy a kisváros kultúrtörténeti, gazdasági és társadalmi szempontból is élhető településsé vált.

– Ahhoz, hogy egy közösség virágzó legyen, összetartásra van szükség – jelentette ki a közigazgatási és területfejlesztési miniszter szombaton Sümegen, a Veszprém vármegyei település újbóli várossá avatásának 40. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen.

– 1984-ben Sümeg nem először kapott városi rangot, hanem visszakapta azt, amit az évszázadok során kiérdemelt, amelyért nemzedékek tucatjai dolgoztak.

Negyven éve az akkori Magyarország bocsánatot kért Sümegtől a méltatlanság és a méltánytalanság évtizedeiért, amelyek 1945 után egymást követték a Veszprém vármegyei település történelmében

– hangsúlyozta Navracsics Tibor.

Sümeg, 2024. január 6.
Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, a térség fideszes országgyûlési képviselője beszédet mond Sümeg várossá nyilvánításának 40. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen a Kisfaludy Sándor Művelődési Központban 2024. január 6-án.
Fotó: MTI/Katona Tibor

A nehézségek ellenére Sümeget nem lehetett megtörni, a sümegi polgárság, ahogyan a XIX. században, úgy a XX. század második felében is összefogott a településért. Sümeg ma, újbóli várossá avatásának 40. évfordulóján nagy lehetőségek előtt áll. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program résztvevőjeként Sümeg is sikereket ért el.

– A jelenben élők kötelessége, hogy elődjeikhez méltó módon tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy Sümeg ismét elfoglalhassa méltó helyét a jelen és a jövő kultúrtörténetében, gazdaságában, társadalmi életében – tette hozzá a közigazgatási és területfejlesztési miniszter.

Végh László, Sümeg polgármestere beszédében – értékelve a város elmúlt négy évtizedét – köszönetet mondott elődjeinek, akiknek részük volt abban, hogy a rendszerváltás nehézségeit követően a település mára egy abszolút élhető, XXI. századi kisvárossá vált.

 

Tervezd meg az utazást!



:


Nyitókép: Sümeg, 2024. január 6.
A Broadway tánccsoport Sümeg várossá nyilvánításának 40. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen a Kisfaludy Sándor Művelõdési Központban 2024. január 6-án.
Fotó: MTI/Katona Tibor

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva