Krausz Andrea | 2020.10.28. 07:00
Hatalmas örömöt szerezett a ritka halfaj kifogása Szántódnál
Ötödik alkalommal fogtak menyhalat a Balatonban az októberi hosszú hétvégén. Az egykor őshonos halfaj egy sikeres betelepítési programnak köszönhetően újra él és virul a magyar tengerben. Most Szántódon bukkantak egy szép mintázatú egyedre, amelyet a szabályoknak megfelelően azonnal vissza is engedtek.

Szalai Csaba 2020. október 24-én harmadmagával egy maréknyi küsszel indult süllőzni, amikor süllő helyett egy szép, egészséges menyhalat fogott ki a szántódi keleti mólón. Hatalmas volt a meglepetés és az öröm is a horgász részéről.

“Természetesen a gyors fotózás és mérés után sértetlenül úszott vissza a szántódi rév kövei közé a 28 cm-es csodaszép mintázatú menyhal. Az ilyen pillanatokért érdemes horgászni! Egyébként is sikeres éjszakánk volt, mert hárman 4 különböző fajt fogtunk: az említett menyhal mellett 3 süllőt, 1 gardát és 1 csukát.” – idézi a horgász élménybeszámolóját a balatonihal.hu.

Éjszaka jött a menyhal
Fotó: balatonihal.hu – hivatalos

 

Összesen öt alkalommal fogtak hasonló módon ilyen halat a tóból, nemrég a Balatoni Limnológiai Intézet munkatársai is ráakadtak két 25-30 centiméteres példányra, így már a tudományos megfigyelések krónikájába is bekerülhetett a korábban kihaltnak vélt faj.

Magyarország egyetlen tőkehalféléje annak idején feltehetően a Duna felől jutott el a Balatonba. Az 1960-as évek elejéig gyakran lehetett fogni a balatoni mólók kövezései mentén, de állományát az 1965-ös nagy halpusztulás meggyengítette, majd ki is pusztult. Ennek oka az akkoriban nagy tömegben betelepített angolna volt, mely hatékony ragadozója a vele hasonló élőhelyen előforduló menyhalnak.

Ilyen kis menyhalak kerültek ezrével a tóba
Fotó: balatonihal.hu – hivatalos

 

  • 2015-ben a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. elindította menyhal-újrahonosító programját, mivel az angolna olyannyira megritkult a tóban, hogy bízhattak a menyhal túlélésében.
  • 2015. és 2017. között összesen 650 db kétnyaras, 2550 db egynyaras, 7000 db előnevelt és 40000 db zsenge ivadék menyhal került a Balatonba. Ezeket a telepítéseket a gödöllői Szent István Egyetem Halgazdálkodási Tanszékével való együttműködés keretében valósította meg a balatoni halgazdálkodási cég. A projektet a Földművelésügyi Minisztérium két éven át támogatta.
  • 2018-ban nem sikerült a menyhal szaporítása a hazai termelőknek.
  • 2019-ben a bajai Megafish Kft. sikerrel oldotta meg termelését, így újabb 5000 db egynyaras példány kerülhetett a tóba.
  • 2020-ban szintén a bajai cég termeléséből újabb 11 ezer egynyaras példány talált új otthonra a Balatonban, amit az Agrárminisztérium támogatott.

A visszafogások bizonyítják a világszinten is újdonságnak számító újrahonosítási program sikerességét.

A Balatoni Horgászrend 24. pontja védi a menyhalat. A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. felhívja a figyelmet, hogy a véletlenül horogra akadó példányokat haladéktalanul vissza kell engedni a Balatonba, mélyre nyelés esetén pedig kérik, hogy a zsinórt a szájnyílás előtt vágják el a pecások és így engedjék vissza a halat a tóba.

Nyitókép: balatonihal.hu – hivatalos

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva