Mihály Szilvia | 2022.10.15. 14:00
A vár mellett a petanque is történelmet ír Szigligeten
Szárnyal a szigligeti petanque, az igazolt játékosok sorra hozzák haza érmeiket a nemzetközi versenyekről, az amatőrök körében is egyre kedveltebb ez a különleges sport. Te próbáltad már?

A petanque fellegvára Szigliget

A magyar petanque történelem eddigi legjobb helyezéseket érték el az ifjúsági Európa-bajnokságon a szigligeti versenyzők, egy csapat és egy egyéni ezüstéremmel tértek haza a Palma de Mallorcán rendezett megmérettetésről.
Havas Rita szövetségi kapitány Szigligeten, a Balaton Sportegyesület színeiben készíti fel a fiatalokat a petanque versenyekre. Vele beszélgettünk arról, hogyan lehet a ma népszerű sportok, mint a foci vagy kézilabda mellett a gyerekeket vagy éppen a Balatonnál nyaraló felnőtteket rávenni arra, hogy fémgolyókat dobáljanak.

petanque

Forrás: Balaton SE, hivatalos sajtófotó

– Sokan felnőttként kezdik el a játékot, egyre divatosabb lett ez a sport. A tengerpartokon sok helyen láthatunk golyókat dobáló felnőtteket, gyerekeket, sokan rácsodálkoznak, hogy ezt itthon is ki lehet próbálni. Nyáron a Szigliget kupára teljesen amatőrök is neveztek, akik még a golyót sem tudták jól fogni. A nappali triplet után éjszakai páros verseny is volt, nagyon szerették. Hozzánk nemcsak az egyesület tagjai, hanem az itt nyaralók is járnak játszani.

Taktika és dobás

– Bevallom, én is felnőttként kezdtem el játszani, bár édesapám már 1982-ben, egy franciaországi családi nyaralás alkalmával beleszeretett a petanque sportba, 1989-ben megalakította a Magyar Petanque Szövetséget. A fiamat ő tanította meg játszani, ő ötszörös ifjúsági válogatott lett, de én akkor még nem játszottam.
A lányomat később elkísértem a versenyekre, és a keszthelyi iskolájában létrehoztam egy gyerekcsapatot, akikkel megnyertük az országos diákolimpiát. Hat éve költöztünk Szigligetre, itt is alapítottunk csapatot a gyerekeknek.
Egy szülői összejövetelen vetődött fel a kérdés, hogy mi felnőttek miért nem kezdtünk el még petanquot játszani, akkor játszottam először.
Most a szigligeti Balaton Sportegyesületen belül működik a szakosztályunk, több korosztálynak szervezünk nemzetközi edzőtáborokat, versenyeket. A legutóbbi versenyünkre 22 országból érkeztek játékosok, még Mongóliából, Nepálból is jöttek.

petanque

A mongol csapat készítette ezt a zászlót
Fotó: Mészáros Annarózsa

Gyerekkoromban sakkozó voltam, ez sokat segít, hiszen ez egy stratégiai és taktikai sport, kell hozzá egyfajta érzék és jó dobótechnika, de fejben dől el a siker. Ebben a sportban az is sikeres lehet, aki nem annyira ügyes, kevésbé sportalkatú.
A cél, hogy a nagy vasgolyókkal három dobás után minél közelebb kerüljünk a kis öcsihez, a fa célgolyóhoz.
Az nem elég, ha csak odagurítjuk, hiszen az ellenfél golyója is ott van. Mi legyen, kilőjük az ellenfelet, vagy odébb lőjük a kisöcsit, hogyan kerülünk jobb pozícióba? Gondolkodni is kell.
Mivel a gyakorlókészlet pár ezer forint, az is kipróbálhatja ezt a sportot, aki szerényebb anyagi körülményekkel rendelkezik, szinte bárhol, akár a kertben is lehet a golyókat dobálni.

petanque

Fotó: Mészáros Annarózsa

A gyerekek imádják a petanque versenyeket

Számomra az utánpótlás nevelés a legfontosabb. A diákolimpia országos első három helyezést elérő sportolója 10 pontot visz az egyetemi, főiskolai felvételire. Petanque-ot itthon kevesen játszanak, könnyebb sikereket elérni mint a népszerűbbnek számító fociban. Minden évben tartunk egy iskolák közötti versenyt Szigligeti Csalogató Vándorkupa néven, ahol kispályás foci és petanque számokban lehet indulni. Ilyenkor azok a gyerekek is kipróbálják a golyódobálást, akik eddig csak fociztak, sokan be is lépnek az egyesületbe, annyira megtetszik nekik.

petanque

Forrás: Balaton SE, hivatalos sajtófotó

Szezonzáró verseny

Mivel maga a petanque golyó is hideg, ezt a játékot télen nem játsszák, nem tesz jót az ízületeknek, ha lehűl a kezünk, így az utolsó versenyünk október 22-én lesz. A Forró tea és forralt bor kupánk hagyományosan a szezon meghosszabbítása, bográcsban főzzük az ebédet, míg zajlik a verseny.

petanque

Fotó: Mészáros Annarózsa

Tömegközlekedéssel is eljuthatsz a Balatonra! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!



:


 

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva