Mihály Szilvia | 2022.09.19. 10:00
Te is dobálhatsz pétanque golyót Keszthelyen
A pétanque játék csak első látásra tűnik bonyolultnak, gyere, próbáld ki, milyen a fémgolyókkal versenyezni.

Biztosan láttál már fémgolyókat dobáló, kedélyesen beszélgető vagy épp „vérremenő csatát” vívó pétanque játékot. Nemcsak filmekben, hanem a Balatonnál is egyre több profi pálya és verseny van, a közelmúltban Szigligeten és a keszthelyi Festetics-kastély parkjában dobálták a golyókat a nemzetközi versenyzők.

 

A sport nem nehéz, ráadásul Keszthelyen a sétálóutca legrégebbi, műemlék épületének udvarában, a Goldmark-háznál ingyen kipróbálhatjátok.

Pétanque Keszthelyen

– Amikor Svájcban dolgoztam egy vinotékában, ott volt a hátsó kertben egy pétanque pálya, láttam, hogy milyen sokat játszanak ott, milyen jó a hangulat. Akkor elhatároztam, hogy Keszthelyen is építek egyet – tudtuk meg a keszthelyi pályát létrehozó Pampetrics Milántól. – A pandémia alatt készült el a pályánk, amire még a nemzetközi versenyzők is azt mondják, hogy a világ egyik legjobb pályája lett.
A több száz éves falak, a színek, az aura tökéletes a nyugodt játékhoz és a kikapcsolódáshoz, de a profi versenyhez is.

pétanque

Különleges a keszthelyi pétanque pálya
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

A Goldmark-ház udvarában levő pálya mérete a szabvány, 4 x 15 méter, apró kaviccsal van leszórva, olyan, mint a francia pályák. A nagyobb méretű kavicsokat ki kell szedegetni a pályáról, mert azon könnyen megpattanhat a golyó. Az olaszok is játsszák ezt a játékot, de ők homokba dobják a golyókat, ez bocciának hívják.

– Május óta nem volt időm végigjátszani egy meccset, tegnap este beálltam, de úgy elvertek 13-0-ra, hogy csak na – nevet Milán. – Már itt is van egy 25 fős törzsgárda, akik saját golyókkal játszanak, pedig két éve ez a sport még ismeretlen volt Keszthelyen.

pétanque

Pampetrics Milán mutatja meg, hogyan kell a pétanque golyót eldobni
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

A pálya használata nálunk ingyenes, bárki kipróbálhatja. Kifüggesztettük a játékszabályzatot a kapualjban, és golyók is vannak a játékhoz. Ha valaki éppen játszik, őt nem illik zavarni, meg kell várni, míg végeznek, de a pályát előre le lehet foglalni.

A pétanque készlet

A pétanque készlethez 3 golyó, egy mérőszalag és egy célgolyó tartozik, amit öcsinek is hívnak. A golyók egyediek, különböző a mintájuk, színük, súlyuk.
Minden versenyen induló komolyabb golyónak van saját regisztrációs kártyája, rajta az átmérővel, ami a legtöbb esetben 72 mm. A gyerekek golyója 600, a felnőtteké 690 -700 gramm.

pétanque

Többfajta pétanque golyó van
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

A golyóknak van sorszáma, és mint minden sportnál, itt is több kategóriában készülnek sporteszközök. Egy készlet hobbi golyó nagyjából 3 ezer Ft-ba kerül, a komoly, versenyző golyók akár több száz ezer forintosak is lehetnek. Egy egyszerű krómozott acélgolyó homoktöltettel egész másképp pattan, vagy nem pattan, esik és gurul, mint a komolyabb márkájú csúcsmodellek, már a fogásuk is más. Ahogy fejlődik egy játékos, úgy lesz egyre komolyabb a készlete is.

Dobd el a golyót

Be kell állni a dobókörbe, majd eldobni öcsit, a 30 milliméteres műanyagból vagy fából készült célgolyót 6-10 méteres távolságra. A cél, hogy a nagy golyók ehhez minél közelebbi pozícióba legyenek a 3 dobás után.
Minden versenyző ugyanabból az 50 cm átmérőjű dobókörből dob, a golyókat lefelé tartott tenyérrel markolva kell eldobni, felejtsd el, amit kislabda dobáson tanultál. Az ellenfél golyóját és a sajátodat is ki is lehet dobni, dobással odébb gurítani.

pétanque

Melyik pétanque golyó van a legközelebb öcsihez?
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

Mindig a rosszabb helyzetben lévő játékos vagy csapat következik, ha még van kézben golyó. A játékos vagy a csapat a kör végén annyi pontot kap, ahány golyója közelebb állt meg az öcsihez, mint az ellenfél legközelebbi golyója. Ez leírva sokkal bonyolultabban hangzik, ki kell próbálnod, és egyből érezni, érteni fogod a játékot.

pétanque

Kicsit fura a kézmozdulat, se így kell eldobni a pétanque golyót
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

Egyszerre 1-1 ember, vagy 2-2 (duplett) vagy 3-3 (triplett) felállásban játszák a játékot, a három golyó eldobása után lemérik, kinek a golyója milyen messze van a célgolyótól, 13 pontig megy a meccs.

Tömegközlekedéssel is eljuthatsz a Balatonra! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!
:

Nézd meg képeinket!

 

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva