Szijártó János | 2024.03.09. 16:00
Hatvan vaddisznót ejtettek el Szigligeten a belterületi károk miatt
A szigligeti önkormányzat a lakosság védelmében és a területi károk megfékezése érdekében kezdett bele a vaddisznók csapdázásába és kilövésébe. Januárban kezdődött az akció, és a rendőrségi engedély alapján már hatvan állatot ejtettek el.

Balassa Dániel polgármester tájékoztatása szerint az első éjszaka négy állatot fogtak be, majd egy néhány napos szünet után ismét több vadállat sétált be a csapdába, számuk elérte a húszat. Ehhez adódik hozzá további negyven vaddisznó kilövése, így az elmúlt másfél hónapban hatvanra emelkedett a belterületen elejtett állatok száma.

Azt is megtudtuk, hogy a csapdázást március végéig folytatják, mivel rengeteg kárt okoztak a nagyvadak a településen.

Szigligeten két csapdát helyeztek ki, az egyiket a Csonka torony melletti területen, a másikat a nádüzem környékén. A csapdák megközelítése tilos, hiszen egyrészt ez veszélyes lehet, másrészt a befogás eredményességét is ronthatja.

Szigligeten már veszélyt jelentenek a jelen lévő vaddisznók
Fotó: Pixabay/Paul Henry

 

A hazai nagyvadlétszám országos szinten elérte azt a kritikus határt, amely tovább nem tartható, és egyre több települési önkormányzat keresi a megoldást, ami nem mindig egyszerű. A Balatoni Szövetség – a szigligeti polgármester, Balassa Dániel kezdeményezésére – tavaly az agrárminiszterhez fordult ez ügyben, és végül

Szigliget is megkapta az engedélyt a belterületi vadelejtésre,

így bizakodhat a lakosság az ezzel összefüggő problémák megszűnésében. Viszont az erdei séták, kirándulások kedvelői számára általánosságban is lényeges tudnivaló, hogy a vaddisznók ellési időszakában a kocák különös gonddal vigyáznak a kismalacokra, ebből adódóan hajlamosak agresszív, támadó módon fellépni, ha vélt vagy valós ellenséget észlelnek a közelükben.

Ezért, ha valaki anyakocával és malacaival találkozik, lehetőség szerint a legcsekélyebb figyelemfelkeltés mellett, minél gyorsabban távozzon az érintett területről,

s hagyja, hogy a konda békésen odébbálljon.

Balatonfűzfőn hosszú évek után kaptak engedélyt

Tavaly Balatonfűzfőn fajult odáig a helyzet, hogy az önkormányzatnak lépnie kellett az ügyben, és a lakosság igényeihez igazodva kértek engedélyt belterületi vadelejtésre. Több évig tartó utánajárás, egyeztetés, tárgyalások sorozata vezetett el végül oda, hogy megkapták az engedélyt.

Forrás: veol.hu

Nyitókép: Illusztráció/Pixabay/Paul Henry

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva