Mészáros Annarózsa | 2024.03.04. 08:00
Újabb művek születnek Marék Veronika tollából
Marék Veronika neve mindenkinek ismerősen cseng, hiszen az ő tollából bújt elő Boribon, Kippkopp és A Kockásfülű nyúl is. 2017 óta vándorkiállítás járja az országot legismertebb munkáiból, amely március elején Keszthelyre érkezik.

Boribon fél, hogy ki fog kapni, mert elkoptak a lufik a kezéből, s akkor azt mondja neki Annipanni: a lufik azok ilyenek, nem? Nem lehet őket elrakni, bespájzolni, ki kell, hogy pukkanjanak! Marék Veronika a kis emberpalánták nagy kérdéseit viszi papírra. Nem csap be, tiszta, őszinte. Azt sugallja, hogy ha akad is probléma, arra mindig van jó megoldás. Így válaszai örökérvényűek, minden korosztálynak.

Marék Veronika

– Az én agyam szerint énnekem már rég a fiókban kéne lennem, de nem ott vagyok, úgyhogy boldog vagyok és közben új Boribonokon töröm a fejemet. Hiszen az irodalomról, gyerekkönyvekről azt gondolom, hogy el tudnak nagyon avulni. Ott volt például Móra Ferenc, Pósa Lajos, akik sztárok voltak, de elmúlik az idő, és egyszer csak már nem szeretik a gyerekek azokat a történeteket vagy nem adják ki újra azokat. Én is felkészültem rá, hogy el fogok hervadni.

Veronika félelme alaptalan, hiszen elkészült egy 16 részes Boribon rajzfilm sorozat, amelyet már vetít egy rajzfilmcsatorna, s várják az újabb epizódokat. Az első Boribon 1958-ban jelent meg, a legutóbbi pedig 2023-ban.

– Még várnak tőlem 5-6 új Boribon mesét, úgyhogy nekem ez a feladatom, hogy most ezeket összehozzam. Nem könnyű, mert az ember próbál jót csinálni, kell a jó ötlet, a jó alapanyag. A kitalálás számomra egy nagy öröm: az a csoda, amikor több elemből összeáll a mese, megírom és megrajzolom. A megrajzolásnál van egy nagyon kellemes dolog, hogy a számítógép segítségével nekem csak a körvonalakat kell megrajzolnom, majd kiszíneznem, nem kell temperával, ecsettel kínlódni. Régebben sokszor mellé szaladt az ecset, és akkor ki kellett vakarni vagy át kell festeni a képet. Rettentő sok kínlódás volt vele, de most ez így digitálisan elkészül, és már csak ki kell találni egy gyönyörű színt a címlap alá.

Egy nagy kupac Boribon

Jöhetnek a felnőttek

Veronika most sem ül tétlenül, egy nagy adósságát igyekszik rendezni a közeljövőben, mégpedig felnőtteknek szánt irodalommal.

– Van egy szörnyű nagy ígéretem, hogy az anyukámról írok egy történetet, ami félig meg is van írva, csak le kell ülni és befejezni. Aztán az apukámról is szeretnék valamit adni az olvasóknak. No, és aztán az én saját életrajzom is készül, abban segítenek most, hogy a sok-sok interjúból összeállítanak egy könyvet, nekem kell majd kitisztáznom a végleges változatot. Úgyhogy megnyíltak a kapuk, csak az ember élve maradjon még egy darabig, és meg tudja valósítani mindazt, amit eltervezett.

Az országon végiglátogató életmű

2017-ben, az alkotó 80. születésnapján indult útjára az a vándorkiállítást, amely március elejétől a keszthelyi Fejér György Városi Könyvtár Gyermekkönyvtárában lesz látható egy hónapon keresztül. A tárlaton a legismertebb alakok mellett bábok, ajándéktárgyak, eredeti illusztrációk és vázlatok is bemutatásra kerülnek

– Életem nagy élménye volt, hogy 2005-ben a japánok csináltak nekem egy életmű kiállítást, ez számomra hihetetlenül nagy jelentőséggel bírt, mert akkor láttam meg, hogy tulajdonképpen milyen sokoldalú vagyok, hiszen a könyvek és a rajzok mellett van társasjáték, diafilm, rajzfilm, babák, megannyi más, s így ezt együtt látva van képem saját magamról. Csak az a baj, hogy akkor már 68 éves voltam. Ha hamarabb történik, akkor lehet, hogy az egész életem másképp alakul, mert akkor egy kicsit úgy éreztem, hogy már nincs bennem az a frissesség, meg öröm. Bár, ahhoz képest még nem tudom, hány könyvet csináltam, hála a jó Istennek. Úgyhogy, amíg az eszem működik, addig még nincs baj. Ha az öregség az értelmemnél fog megtámadni, akkor szépen elhallgatok és bemegyek a fiókba.

Marék Veronika Budapesten született 1937. december 19-én dr. Marék Antal és dr. Jezerinac Ilona gyermekeként. Bátyja dr. Marék Péter szemész professzor. Középiskolai tanulmányait a Fazekas Mihály Gimnáziumban végezte el. 1957-1958 között az Iparművészeti Főiskola díszítő-festő szakán tanult. 1961-1963 között az Állami Bábszínház diákja volt. 1961-1966 között az ELTE BTK magyar szakán tanult.

Szabadfoglalkozású író és grafikus, mesekönyveit maga írja és rajzolja. Rádió- és tv-játékokat, rajzfilmsorozatot, bábjátékokat is ír. Évekig a Kisdobos, a Dörmögő Dömötör külső munkatársa volt.

Életműve hatalmas: képes-, és felelgetős könyvek, füzetek tucatja, ismeretterjesztő könyvek, diafilmek, társasjátékok sora, animációs filmek, gyermekregények valamint Boribon és Annipanni, illetve a Kippkopp sorozat mutatja azt a gazdagságot, amelyet az olvasóknak adott a szerző. Munkái 16 országban jelentek meg, 12 nyelven.

Elismerései:

  • 1983 Ifjúsági díj
  • 2006 Janikovszky Éva díj
  • 2010 József Attila díj
  • 2014 magyar IBBY életmű díj
  • 2015 Jelölés Astrid Lindgren díjra
  • 2015 Pagony Aranytoll
  • 2016 Pro Familiis
  • 2018 Budapestért díj
  • 2019 Jelölés Andersen díjra

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!



:


 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva