Mihály Szilvia | 2018.12.28. 15:00
Csobbanjunk együtt a Balatonban január elsején!
Szigligeten nyolcadik alkalommal rendezik meg az újévi csobbanást, ahova 5-600 fürdőzőt várnak.

A szigligeti újévi csobbanás évről-évre népszerűbb rendezvény, idén már egy 2 ezer fős lelátót is építenek, hogy a szurkolók jobban rálássanak a bátor versenyzőkre.

A program ötletgazdája a település polgármestere, Balassa Balázs rutinos téli fürdőző, december 24-én is megmártózott a Balatonban.

Idén hetedik alkalommal vittünk be egy feldíszített karácsonyfát a vízbe, ez lesz az újévi csobbanás leggyorsabb versenyzőjének a jutalma. Kihozhatja a feldíszített fát a Balatonból.

Fotó: Mihály Szilvia

Már lázasan készülünk az újévi fürdésre, és a lázas szót nem szó szerint értem. Sőt. Amióta telente is megmártózunk a Balatonban, sokkal ellenállóbb a szervezetem, nem fázok meg, megerősödött az immunrendszerem.

– A téli fürdést bárki bevállalhatja?

– Aki egészséges és kellő lelkierőt érez magában, az jöhet. De a vízbe merüléshez orvosi vizsgálatra van szükség, erre az esemény helyszínén, a strandon kerül sor. Sem ittas, sem rossz egészségi állapotban levő jelentkező nem kap igazolást, nem indulhat a hideg vízbe. Nevezési díj idén sincs.

A csobbanáshoz nem veszünk fel neoprén ruhát, nincs szükség különösebb rákészülésre sem. Fürdés előtt néhány percig már szoktatjuk magunkat a hideghez, nekivetkőzünk, és lehűl a testünk. A vízben mozgásban vagyunk, nem fázunk meg.

Fotó: Kónicz László

– Január elsején a csobbanáson kívül több programmal is készülnek.

– Igen, idén két koncert is lesz, hogy a versenyszámok között se unatkozzanak a nézők. 11 órától jöhetnek a nevezők orvosi vizsgálatra, fél egy előtt kicsivel kezdődik a vízibicikli verseny. Egykor Dér Heni koncert, majd extrém fürdőruhák versenye következik. Kettőkor csobbannak az indulók, őket Pimasz úr indítja ágyúdörgéssel és vidám szavakkal. A fürdés után Mistery Gang koncert gondoskodik a jó hangulatról.

Fotó: Kónicz László

Egész nap vodka, forró tea, forralt bor és babgulyás várja a vendégeket.

– Hol öltözhetnek át a résztvevők?

Fűtött öltözősátrakkal készülünk, idén megduplázzuk ezeknek a számát, hogy gyorsabb és kényelmesebb legyen az átöltözés. Igyekszünk minden évben fejlődni és a résztvevők kéréseit teljesíteni.

Nézzék meg az előző év összefoglaló videóját, ahol a fürdőzők mosolyogva rohannak a jeges habokba, hogy elsőként mártózhassanak meg az évben a Balatonban.

A 2019-es újévi csobbanás részletes programja itt olvasható.

Készítette: Mihály Szilvia

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva