Szijjártó Gabriella | 2024.08.09. 12:00
Kiállítótér is helyet kap a megújuló avasi templomromban
Egy összességében hatszázmillió forintos projekt részeként újulhat meg Szigliget ikonikus Árpád-kori műemléke. Az avasi templomrom és környezete kedvelt célpontja a kirándulóknak, és több rendezvény hangulatos helyszíneként is szolgált az elmúlt években.

Az avasi templomrom Szigliget egyik legrégebbi épülete. A római korban egy épület állt itt, amit a toronyhoz tartozó, 1958-ban feltárt templomrom hajójának falaiban látható, halszálkaszerűen rakott kövek bizonyítanak. Pusztulásának kezdete a török időkre vezethető vissza, bár köveinek egy részét később a falu házainak építéséhez is felhasználták. Napjainkban túrázók kedvelt célpontja, és a Kamonkő Tanösvény egyik állomásaként is ismert.

Az Avasi templomrom és szép környezete több rendezvény hangulatos helyszíneként is szolgált az elmúlt években

Az avasi templomrom és szép környezete több rendezvény hangulatos helyszíneként is szolgált az elmúlt években
Fotó: Szijártó János/Napló

Az önkormányzat célul tűzte ki az avasi templomrom és környezete megújítását, ami várhatóan a jövő évben megvalósul, avatott be a részletekbe Balassa Dániel. A szigligeti polgármester elmondta, hogy a projekt jelenleg a tervezés fázisában van, a kivitelezésre vonatkozó közbeszerzési eljárás várhatóan novemberben indulhat el.

Az Árpád-kori műemlék kismértékű romkonzerváláson esik át, kiállítóteret alakítanak ki, és a templomrom környezete is megújul, megszépül majd. Az összességében hatszázmillió forintos beruházás részét képezi még egy új kerékpárútszakasz kialakítása, ami a Balatoni Bringautat köti össze a stranddal, és közvetlenül az avasi templomrom mellett halad el. Ezzel együtt történelmi tanösvényt alakítanak ki, és megújítják a strand parkolóját.

Római kori leletek is voltak a templom környékén
Fotó Mihály Szilvia

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!



:


Forrás: veol.hu
Nyitókép: Mihály Szilvia/likeBalaton.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva