likebalaton.hu | 2020.04.28. 14:00
Megújult külsővel készül Szigliget a nyárra
Szigliget nagy erőkkel dolgozik azon, hogy ha újból megnyithatja kapuit, még több látnivalóval, még színvonalasabb, igényesebb körülmények között várhassák a turistákat.

A Szigligeti vár fénykorában a végvárrendszer egyik fontos bástyája volt, később elveszett harcászati szerepe, és állaga romlani kezdett. Most lehetőség nyílik rá, hogy méltó formában újuljon meg, miután tavaly elkezdődtek a vár rekonstrukciós munkálatai. A fejlesztések célja a kulturált vendégfogadás feltételeinek megteremtése.

Kattints ide, és tudj meg mindent a Szigligeti várról!

Nézd meg, milyen volt a leghosszabb nyári éjszak a várban:

A várban jelenleg is folynak munkálatok.
A GINOP-7.1.6-16-2017-00004 számú, a „Balaton-felvidéki kultúrtáj világörökség várományosi helyszín turisztikai célú fejlesztése” című projekt keretében megvalósításra kerülő „Szigligeti vár részleges rekonstrukciója, új fedett terek kialakítása” elnevezésű pályázat keretében 470 millió forint áll rendelkezésre, ehhez az önkormányzat 60 millió forintot biztosít.

Fotó: szigliget.hu

A projekt keretében a szigligeti vár új, egyedi élményt nyújtó turisztikai elemekkel bővül az eddig kihasználatlan lehetőségeinek feltárásával. A várban modern, 21. századi, élményalapú látványelemekkel gazdagított, interaktív kiállítás nyílik, mely a gyerekek, családok számára is komplex látogatói élményt ad.

A vár felújításának következő részében interaktív kiállítótereket hoznak létre, hogy minél több időt itt töltsenek a várlátogatók. Az alsó várban a várkapu ki lesz egészítve egy ejtőrácsos kapuval, a középső kapunál pedig kialakításra kerül egy rondella. A kapu tetejére fel lehet majd menni, és egy kronoszkóp segítségével megnézhetjük a balatoni csatákat.
A megújult várban sokkal több fedett rész lesz, mint most, mindenhol más tematikán keresztül elevenítik fel a múltat. A palotaszárnyban egy vetítőtermet alakítanak ki, ahol megismerhetjük a vár építésének a folyamatát.

Szigliget, vár

Fotó: Mihály Szilvia

A Lőpor vagy más néven Bencés torony, ami villámcsapás következtében pusztult el, is tetőt kap. Az egyik szinten IV. Béla uralkodásának idejét mutatják be, mind a tatárjárás előtti, mind az utáni időszakot. Az ő rendeletének köszönhető, hogy nagy számban épültek kővárak az országban. A toronyban megismerhetjük a szigligeti várkapitányok életét is.

A nyugati részen láthatjuk majd a végvári vitézek mindennapjait, felpróbálhatunk korabeli ruhákat, vérteket, de még fegyvermásolatokat is a kezünkbe vehetünk. Korszakonként láthatjuk, hány lovas, hány gyalogos katonája volt a várnak. A hölgyeknek is kedveznek, a vár életét bemutató kiállításon nem csak középkori fűszernövényeket, de recepteket is láthatnak a látogatók, teljes menüsorokat, edényeket és kutakat, fürdőszobát is építenek.

Fotó: szigliget.hu

Mivel a koronavírus miatt akadozik az anyagszállítás, még nem tudni az átadás pontos idejét. Ám, amennyiben a jogszabályi környezet és a járvány is lehetővé teszi, a vár már nyáron megnyithatja kapuit. A beruházás teljes befejezése, a kiállítások kialakítása a nyár végére várható.
A strandon is folynak a munkálatok, folyik a játszótér, az öntözőrendszer és a napozófelület bővítése, 1000 m2-en kerül sor gyepszőnyegezésre, a parton horganyzottra cserélik a lépcsőket, lesz mozgáskorlátozott beemelő a vízbe.
A település hangsúlyozza: készül, és türelmesen, tevékenyen várja, hogy megújult külsővel, de ugyanakkora szeretettel fogadhassák vendégeiket. Tőlünk addig is ugyanezt a türelmet és kitartást kérik.

Nézd meg Szigliget ófaluját:

A Badacsony szomszédságában fekvő települést érdemes felvenni a balatoni bakancslistánkra, akár bortúrára, akár várnéző kirándulásra vagy hajózásra indulunk. Meseszép, nyugodt falu, azonnal szerelembe esik bárki a macskaköves utaktól, nádtetős házaktól és pazar kilátástól.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva