Mihály Szilvia | 2022.06.20. 08:00
Mi ez az új szuperjárgány a Balatonon?
Ezzel az extrém sporteszközzel akkor is könnyedén hasíthatsz a vízen, ha eddig csak a kanapén szörföztél.

Az elmúlt években egyre extrémebb vízi járműveket láthatunk a Balatonon. A SUP deszka mára már teljesen hétköznapi eszköz a strandokon, van már elektromos foil és e-szörf is. Ezekkel a járművekkel akár 30-50 km/h sebességgel hasíthatunk a vízen, ha van némi jártasságunk az extrém sportokban.

Szigligeten próbáltuk ki a jetboardot

A jetboardok néhány éve jelentek meg a világpiacon, de már a Balaton több pontján is kipróbálhatjátok ezt az új őrületet. Nincs szükség se szélre, se hullámokra, mégis remekül szórakozhatsz. Mi a Szigligeti strandon teszteltük a német Lampuga jetbordját, hihetetlen élmény volt Badacsony felé suhanni.
– Ha valaki már szörfözött vagy állt kite deszkán, annak könnyű hasalásból vagy térdelésből felállni a mozgásban levő szerkezetre, de aki kezdő az extrém vízisportokban, annak sem tart sokáig megtanulni uralni az egyensúlyát – mondta Blödorn Péter.

Csak suhansz a vízen
Fotó: Mihály Szilvia

 

Valóban mindenféle extrém vízi sportos múlt nélkül, igaz, nem felállva, hanem térdelve, de néhány perc gyakorlás után sikerült a deszkával bejárni a környéket. A Szigligeti-öbölben az egyik pillanatban a Fonyódi hegyeket, majd megfordulva Badacsonyt, aztán a Szigligeti várat és a Keszthelyi-hegységet láttuk egyre nagyobbnak.

Egy felfújható, kézi panellel vezérelhető jetboarddal élveztem a száguldást, melyet a testsúlyunk áthelyezésével irányíthatunk. Bevallom, kite-os tudás nélkül a kanyarodás, megfordulás volt a legnehezebb, eddig SUP-pal szeltem a hullámokat, ahhoz viszont van evező, amivel iránytani lehet, hogy jobbra-vagy balra fordulnék. Itt menet közben kell jobbra vagy balra dőlni, anélkül, hogy az egyensúlyunkat elveszítve a vízben landolnánk.

Profi kanyarodás
Fotó: Mihály Szilvia

 

A vízbe eséskor, ha elengedtem az irányítókart, a deszka leállt, és könnyen vissza lehetett mászni rá. A kézi panel húzásával fokozható a sebesség, fékezni annak visszaengedésével lehet.

A strandolóktól távol, mentőmellényben jetboardozhatsz

– Ez a jetboard feltölthető lítium-ionos akkumulátorral működik, a menetideje nagyjából negyvenöt perc, 14 lóerős, végsebessége 50 km/h. Ha lemerül, két óra alatt újra tölthető. A deszkán van egy használat közben is jól látható LED-es töltöttségjelző, így látod, amikor már célszerű a part felé kanyarodnod – sorolja a tudnivalókat vízreszállás előtt Péter. – A deszkát az elektromos motor által létrehozott nagynyomású vízsugár hajtja, teljesen biztonságos, a jet meghajtás miatt az eszköz alacsony vízállásnál is használható.

 

 

Az e-foilhoz képest ez egy nagyobb, 200 literes a deszka, ami nem emelkedik a víz fölé, emiatt kezdőknek jobban ajánlott, sokkal hamarabb ér el vele sikerélményt egy átlagos strandoló is. Az adrenalinszintünk már az első méterek után megemelkedik, ahogy biztosabban egyensúlyozunk a deszkán, úgy húzzuk egyre magabiztosabban a sebességszabályozó kart, úgy érezzük, repülünk a vízen. Természetesen a strandolóktól minimum 100 méterre, a parttól maximum 1500 méterig eltávolodva, mentőmellényben használható a sporteszköz, amennyiben nincs viharjelzés.

Nézd meg képeinket!

 

Tovább olvasnál? Nézd meg ezeket is!

Mi ez a víz felett repülő deszka a Balatonon?

Se szél, se hullámok, mégis szörföznek a Balatonon – itt az e-szörf

Viszlát úszkálás, békés játék a matracon – jöhetnek a robogó szuperjárgányok?!

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva