Tóth B. Zsuzsa / veol.hu | 2022.10.23. 08:00
11,5 kilogrammos a balatoni rekordbika trófeája
A vadászat sokaknak hobbi, másoknak már-már vallásos szertartás, ahol adóznak a teremtőnek, aki e csodálatos világot létrehozta.

A Csobánc Földtulajdonosi Vadásztársaság szombati, immár 26. trófeamustráján elhangzottak szerint rekordot döntött a vadászok idei eredménye.

A vadász tiszteli a természetet

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a mustrát megnyitva elmondta, hogy a vadászat sokaknak csak hobbi, másoknak már-már vallásos szertartás, ahol adóznak a teremtőnek, aki e csodálatos világot létrehozta.
– A mustra kiváló bizonyítéka annak, hogy ennek a világnak megvan a maga kultúrája, sőt, kultúrát is teremt, valamint olyan közösségeket, amelyek hozzátartoznak egy tájhoz, segítenek fenntartani annak szépségét, hogy még vonzóbbá váljon mások számára. Nyilván a vadászok szempontjából az ideális világ csak belőlük és a vadakból áll, turisták nélkül. Azonban nem csak ideális világban élhetünk, ezért köszönjük a vadászoknak, hogy elviselik a turistákat.

Navracsics Tibor megköszönte a vadászoknak, hogy elnézik a turisták forgalmát a területen
Fotós: Tóth B. Zsuzsa/Napló

11 és fél kilós a rekord trófea

Horváth Dezső polgármester köszöntőjét követően a társaság elnöke, Baracskay Lajos elmondta, hogy a mustrát megelőző minősítésen 34 érmes trófea között két arany-, hat ezüst- és 24 bronzérmes lett, továbbá 80 százalék feletti az érmesek aránya.
– Ez hihetetlenül jó eredmény, ahogy az szintén, hogy a terület rekordbikájának trófeája 11,5 kilogrammos, ami ezen a területen csodaszámba megy. Pedig kifejezetten nehéz vadászterület a miénk. A Balaton-felvidék jellegzetes része ez, Zánkától Badacsonyig és fel Zalahalápig.
Sok zártkerttel, nyaralóval, lakóházzal, amelyekbe sokan leköltöztek a járvány miatt. Sűrűn lakott, erősen beépített terület, erős turizmussal, tehát vadászatra szinte alkalmatlan. Mégis rengeteg vendégvadász érkezett hozzánk, de nálunk a hazaiak aránya 90 százalék a külföldiekéhez képest. A kilövési tervet már szeptember végére teljesítettük, a szeptemberben esett trófeák átlagsúlya hét kilogramm fölött volt – sorolta az eredményeket az elnök. Most, amikor kiállítják a trófeákat, jó alkalmat adnak az azokban való gyönyörködésre, barátkozásra, beszélgetésre.

Baracskay Lajos a rekordméretű trófeával
Fotós: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Vadász avatás

A mustrán Szent Hubertusz és a magyar vadászok nevében hivatásos szarvasbikavadásszá avatta Primusz József, a pápai Batthyány Lajos Szakképző Iskola és Technikum szakoktatója és Baracskay Lajos Janó Tibort. Arra kérték a fiatal vadászt, hogy legyen igaz vadász, türelmes, udvarias, védje a természetet, óvja annak értékeit, tartsa meg a magyar vadászok hagyományait. A vadat ne csak lője, hanem szeresse és óvja is.

A mustrán hivatásos vadásszá avatták Janó Tibort
Fotós: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A mustra kísérőeseménye volt a főzőverseny, amelyen 12 csapat indult, különféle szarvas- és bivalyételeket készítve. A mustrán közreműködött a Bakony Vadászkürt Egylet.

Tömegközlekedéssel is eljuthatsz a Balatonra! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!
:

Forrás: veol.hu



Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva