likeBalaton.hu | 2023.04.17. 10:00
2023-ban visszatér Tapolcára a Budapest Fesztiválzenekar!
Május 3-án 18 órai kezdettel ismét zsinagógakoncertet ad a Budapest Fesztiválzenekar az Ózsinagóga nagytermében.

A BFZ-t a világ tíz legjobb zenekara között tartják számon, 2022-ben elnyerték az Év Zenekara díjat a nívós brit Gramophone magazin szavazásán. Az együttes a nemzetközi zenei élet legfontosabb koncerthelyszínein, a New York-i Carnegie Hallban és Lincoln Centerben, a bécsi Musikvereinban, a londoni Royal Albert Hallban és Barbican Centre-ben is koncertezik. Állandó vendége a Mostly Mozart Fesztiválnak, a Salzburgi Ünnepi Játékoknak és az Edinburgh-i Nemzetközi Fesztiválnak. Eddig két alkalommal nyerte el a Gramophone-díjat.

Forrás: BFZ

 

A Budapesti Fesztiválzenekar évadról évadra többet tesz azért, hogy muzsikája ne szoruljon a koncerttermek falai közé. Egyedi hangversenyformákat vezettek be, és egyre több szokatlan helyszínen zenélnek, hogy új kapcsolatot teremtsenek, és egységet alkotva egymásra találjanak a közönséggel. Közösségi Heteik keretében 2014 nyara óta koncerteznek elhagyatott vagy funkciójukat vesztett vidéki zsinagógákban. Különösen fontos élmény volt számukra a bonyhádi, a karcagi és az apostagi hangverseny.

Céljuk, hogy a holokauszt nyomán üresen maradt épületek újra megteljenek élettel, zenével és kultúrával. A helyi közösségek a megszólaló dallamokon, történeteken, ízeken keresztül ismerhetik meg azt a sokszínűséget és toleranciát, amely egykor Magyarországot jellemezte. Koncertjeiken zsidó vonatkozású szerzők művei, illetve klezmerdallamok hangzanak el. Fischer Iván így fogalmazta meg a koncertsorozat lényegét.

— Sok faluban és kisvárosban, ahol már régóta nem él zsidó lakosság, áll még a zsinagóga. Néhol romos állapotban van, máshol bútoráruházat vagy sportcsarnokot alakítottak ki belőle. Ellátogatunk ezekre a helyekre, és ingyenes koncerteket adunk. Az emberek kíváncsiak, bejönnek a koncertre, a zene becsalogatja őket. A zenekar játszik, utána pedig a rabbi elmeséli, mi volt itt annak idején, hogyan működött az együttélés a zsidó közösséggel. Reméljük, hogy a szép zene és az ismertetés közelebb hozza az egykori zsidó közösség emlékét azokhoz, akik ma az épület körül élnek.

 

 

Tapolcára tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!



:


 

Forrás: BFZ
Nyitókép: BFZ

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva