Mészáros Annarózsa | 2024.07.18. 08:00
Már nem kell egy egész fal, ha Varjas Judit alkotást látnál a lakásban
Varjas Judit műhelyében mindig készül valami: hol egy óriás hímestojás, vázlatok egy street art remekhez, esetleg evőeszközből készült ékszerek születnek. Most épp vászonra kerül a Balaton.

Judit a hatalmas méretű fali dekorok és festmények mellett most hazavihető méretben is készít festményeket.

– Márványalapú dekorglettel készül el a struktúra, aminek jelen esetben a hordozója vászon vagy rétegelt lemez. A megfelelő felület előkészítés után készítem el a struktúrát, majd a Balatont, és másnap száradás után minimális csiszolással és utána festéssel, árnyalással készül el a megfelelő színösszeállítás.

Judit követi a belsőépítészeti trendeket, így a modern otthonok dísze is lehet a kép, de egyedi elképzeléseket is szívesen vászonra visz.

– Az egyik kép például ezüst fóliával, ezüst füsttel lett még különlegesebbé téve. Igyekszem minél többféle színösszeállításban, színezetben készíteni a képeimet, de ha valakinek van egyéni kívánsága az is inspiráló számomra!

Judit általában falra készíti alkotásait, de jelen esetben pont a szállíthatóság, akár a zsebretétel a főszempont.

– Most van egy kis időm erre, hogy olyan kis képeslap mérettől egészen nagyobb vászonméretig készítsek Balatonos alkotásokat, de persze méretben határ a csillagos ég! Hiszen visszafelé is működik a dolog, ezek a képek falfelületre is elkészülhetnek!

Halak és tavirózsák

Judit 2016-ban festette bele magát a közéletbe, akkor készült el a Tapolcai Halas lépcső, amely 2022-ben megújult.
A város vezetésének felkérésére az akkor még alig használt, Malom-tóhoz vezető lépcsősor felújítása, frissítése volt Judit feladata.

– A halakat ábrázoló alkotást többrétegű festés után 4-5 réteg betonlakk védte, több tízezer ember látta, sétált rajta az elmúlt években. Nagyon szerették az emberek, rengetek képet és videót kaptam, ami itt készült. Volt itt esküvő, osztálytalálkozó és még a bringásoknak is kedvelt terepe ez a meredek szakasz – mutatja Judit.
Az akkori három koi ponty elúszott, helyettük lett kettő, hínár és tavirózsa került a lépcsőre.
Tapolcán a Halas-lépcsőhöz vezető tűzfalon is Judit munkája díszeleg, utat mutatva a látványosságot keresőknek. Az addig szinte jellegtelen épület ezzel esztétikai funkciót is kapott, színes, vidám hangulatot áraszt. A koi pontyok, a Malom-tó épülete, és Juditra jellemző hullámok mellett hatalmas tavirózsák láthatók a falon.

Újabb mű a Halas lépcső közelében
Fotó: Mészáros Annarózsa

Mesekönyvben

Bartos Erika a Brúnó a Balatonon című könyv harmadik kötetében megjelenik Judit alkotása is.
– Picit át van dolgozva, picit egyszerűsödött a motívum, de tökéletesen felismerhető, remélem sokan fognak a könyv alapján is erre járni és végigsétálják Tapolca nevezetességeit. Ilyenkor újra és újra értelmet nyer az a sok-sok munka, az a sok nehézség és kihívás, amivel ez a munka, ez a festés járt!

Fotó: Varjas Judit

Sümegi Atlasz

2022 őszén a tapolcai Halas lépcső felújítása után ismét nagy fába vágta a fejszéjét, vagy inkább mély vödörbe az ecsetét Judit. Sümeg belvárosában egy addig cudar állapotban lévő lépcsőt és annak környezetét ékítette föl a város jellegzetességeivel, ezzel újabb turisztikai attrakciót teremtve a településnek.

– A felkérésben az a konkrét elképzelés volt, hogy Sümeg motívumai jelenjenek meg az alkotásban, hogy ne csak a várról, mint jelképről szóljon a festmény. Hiszen a csodálatos váron túl megannyi szép dolog, motívum ékesíti Sümeget, amelyet itt érdemes megjeleníteni, annyi helyi kötődés van, ami mellé muszáj egy új színfoltot felépíteni. Ezért is kezdtem el egy helyi vonatkozású motívumvilágot kitalálni.

– A baloldalról elindulva először egy gesztenye virágot helyeztem föl, hiszen a gesztenye és annak virága beépült a helyi értéktárba, minden évben külön rendezvényt is szoktak erre felépíteni. A mellette látható virágok Kisfaludynak, illetve Szegedi Rózának állít emléket: a liliom, az aranyeső és a rózsa, mint kedvenc virágaik sorakoznak föl. A török hódoltság idején, Sümegen nagy hagyománya volt a rózsaültetésnek, ez is egy nagyon fontos szegmense a kompozíciónak. Tovább ugorva az oldalon a szőlészeti, borászati hagyományok több száz évre visszamenőleg itt Sümegen jelentős szerepet foglalnak el.

– A középső szegmensben Ramassetter Vince kékfestő mintái fognak felkerülni. Ő Sümeg helyi mecénásaként működött, alakja megkerülhetetlen a város történetében. A kékfestő mintán elhelyeztem Patonai Ferenc egy tálját. Amely Sümeg és a környék fazekas hagyománya és a kézművesség előtt tiszteleg. A lépcsőre olyan kacskaringókat festettem fel, amely Sümeg címerében található, annak kék és sárga színezetében.

Egymillió egy festményért

Mindannyian emlékezünk a 2023 tavaszán történ törökországi földrengésre. Akkor Tapolca városa is gyűjtést indítványozott károsultak számára, amelyhez a képzőművész is csatlakozott. Ragyogó Balaton című, ezüst-türkiz dekorglett alkotását ajánlotta fel a cél érdekében, oly módon, hogy a képet az azért legmagasabb összeget felajánló vásárolhatja meg. Az önkormányzati felhívásra közel egymillió forint gyűlt össze a tapolcaiaktól.

Óriás hímesek

Tavaly új helyre költözött Tapolca Húsvéti Parkja, s ekkor Varjas Judit festőművész egy igazán impozáns tojással lepte meg szeretett szülővárosát. Ezt idén sikerült überelnie, hiszen alkotása jócskán meghaladja a tavalyi méreteit.

– A tavalyi meglepetés projektem nagy sikert aratott, az idei alkotás közös munka volt a várossal, de nem kötötték meg a kezem. Szerettem volna egy olyan alkotással előállni, ami csak Tapolcán lehet. Így a város motívumai, a Malom tó épülete, a templomok, fölül a Vinum Vulkanum Borlovagrendre való utalás szőlőfürtök-szőlőlevelek, de helyet kap rajta a két street art alkotásom is, a halak és a tavirózsák. Illetve nem lehetett kihagyni a mutatványból a Batsányi táncegyüttest sem. Ezeket öleli körbe a kalocsai, kalotaszegi minta, na és a Varjas Juditos virágok. Picit modernizálva ezek a minták úgy lettek felfestve, úgy indultam el, hogy a kisebb mintákból a nagyok felé, hogy minden egyes részleten el tudjon időzni az embernek a szeme, hogy mindig találjon valami olyan újdonságot a néző amit lehet, hogy első pillantásra még nem vett észre.

Az Év Festője

Beérett Varjas Judit szorgalmának, kitartásának és munkájának gyümölcse: elnyerte 2023-as év Év Festője díjat Dekorációs festés kategóriában! A lány, aki egy kis rózsaszín hokedlin kezdte pályafutását a káptalantóti piacon (ahol munkái továbbra is minden vasárnap elérhetőek!) mostanra a legnagyobbak közé került!

– Egy nagyon komoly szakmai pályázati anyagot kellett beadni, amelyben szerepelnie kellett, hogy milyen anyagok kerültek felhasználásra, hogyan jutottunk el A pontból B pontba, illetve rengeteg apró részletet kellett leírni a kiválasztott munkáról, fotós prezentációval. Legnagyobb örömömre a szakmai zsűri az engem választott nyertesnek – újságolta boldogan Judit. – Azért is örülök ennek az elismerésnek, mert nőként egy ilyen férfias szakmában kimagasló teljesítményt sikerült elérnem egy nívós szakmai megmérettetés keretein belül.

Forrás: Varjas Judit Art

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!



:


Borítókép: Mészáros Annarózsa/likeBalaton.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva