Mihály Szilvia | 2022.09.13. 10:00
Elúszott a Halas lépcső három koi pontya
Hat éve sétálhatunk fel és le a színes tapolcai Halas lépcső fokain, a lépcsősort a napokban újítja meg Varjas Judit. Te jártál már itt?

Hat éve úszkáló pontyok a Halas lépcső díszei

A Malom-tó mellett 2016-ban elkészült street art alkotás, a Halas lépcső eredetileg is a tapolcai képzőművész, Varjas Judit műve. A lépcső nemcsak a helyiek körében lett azonnal népszerű, kedvelt turisztikai célpontja is lett a Balaton közeli kisvárosnak.

halas lépcső

A korábbi Halas lépcső
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

A város vezetésének felkérésére az akkor még alig használt, Malom-tóhoz vezető lépcsősor felújítása, frissítése volt Judit feladata.
– A halakat ábrázoló alkotást többrétegű festés után 4-5 réteg betonlakk védte, több tízezer ember látta, sétált rajta az elmúlt években. Nagyon szerették az emberek, rengetek képet és videót kaptam, ami itt készült. Volt itt esküvő, osztálytalálkozó és még a bringásoknak is kedvelt terepe ez a meredek szakasz – mutatja Judit.

Megújul a Halas Lépcső

– A három koi ponty most elúszik, de helyükre új alkotás kerül, a jelenlegi munkafázisban még összefolyik a régi minta az újjal. Amikor elkezdték a régi lépcsőt sterimóval lemosni, kicsit belesajdult a szívem, feltörtek az emlékeim. Megmarad a lépcső Halas lépcső mivoltja, hiszen most is lesz két hal a lépcsőkre festve. Mellettük megjelenik a tóban található ültetett hínár, és a lépcső tetejére tavirózsákat festek. A megújulásra szükség volt, mert már kissé megkopott a felfestés.

halas lépcső

Varjas Judit a Halas lépcső felújítása közben
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

A lépcsőt hat éve 16 napig festettem, most sokkal jobban át akarom dolgozni, több aprólékos dologra figyelek. Remélem, hogy az időjárás kegyes lesz hozzám, és a Pisztráng fesztivál idején már ezen sétálhatnak a vendégek. Az alkotás számomra a flow élmény, pedig megosztó, amit csinálok. Szerencsére kevesen, de vannak, akiknek ez nem tetszik, a többség pozitívan fogadta már az első lépcsőt is. Hamarosan újra végigfújom a város járdáit azokkal a halképekkel, melyek idevezetik a turistákat.

Munkában a Halas lépcső alkotója

Munka közben is sokan megállnak Judit mellett, rácsodálkoznak a művészre, aki a színes festékek és ecsetek segítségével színesíti a várost.

– Ez nagyon inspirál munka közben, látom, hogy van értelme annak, amit csinálok. Az egyik nap megállt mellettem egy kislány, áhítattal nézte, ahogy dolgozok, Talált a tóparton egy követ, megkérdezte, hogy azt elviheti-e magával emlékül. Rajzoltam rá neki egy szívecskét, teljesen meghatódott. Nem is tudom, egy nap alatt hányszor megyek fel és le a lépcsőn. Az alkotás során nemcsak az ecsetek kopnak, hanem néha úgy érzem, a térdem is – nevet a művész, aki van, hogy napi 12 órát térdel, görnyed a lépőcsfokokon.

– Fontos, hogy már a tervezési fázisban tudjam, milyen lesz az összkép, ha valaki fentről néz a lépcsőre, ha valaki az aljáról indul felfelé, a különböző szögekre is figyelek. Másképp kell festeni egy lépcsősort, mint egy sima falat, ráadásul itt nemcsak a peremekre, élekre, hanem az apró lépcsőhibákra is figyelnem kell.

 

halas lépcső

Megújulás
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

A közösségi felületekre feltöltött fotók és videók alapján is azt látom, hogy korábban is minden irányból belakták, vagyis befotózták a lépcsősort.

Új látványosság a Halas lépcső felett

– Nyolc igencsak hosszú nap alatt készült el a minden centiméterében aprólékosan, amolyan „Varjasjuditosan” kidolgozott falfestményem – mesél Judit a lépcsősor feletti Arany János utcán látható új alkotásáról.

A falfestmény funkciója, hogy a tavasbarlang felől a Malom-tóhoz igyekvő sétálóknak irányt mutasson, a Halas Lépcső felé terelve a turistákat.
Az eddig szinte jellegtelen épület ezzel esztétikai funkciót is kapott, színes, vidám hangulatot áraszt. A koi pontyok, a Malom-tó épülete, és Juditra jellemző hullámok mellett hatalmas tavirózsák láthatók a falon.

halas lépcső

Újabb mű a Halas lépcső közelében
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

Több százan jöttek ide, míg festettem, még autóval is megálltak mellettem, hogy fotókat készítsenek. Az elkészült alkotás néhány nap alatt turisztikai attrakció lett. Azt szeretném, ha az erre járók ugyanolyan örömmel fotózkodnának az alkotásaim előtt, mint amilyen örömmel én festettem ezeket.

Tapolca és a Malom-tó az alkotó szíve csücske

Én Tapolcán nőttem fel, nagyon sok helyen alkotok az országban, és azon kívül is, de a Malom-tó környéke mindig a szívem csücske.
Az alsó tóba gyerekkoromban még bele is pottyantam – emlékszik vissza nevetve Judit – ennek akkor anyu nem nagyon örült. Testnevelés órán itt róttuk a futóköröket, a mindennapjaim része volt a tó, külön öröm, hogy itt festhetek.

halas lépcső

Fotó: Mészáros Annarózsa

 

A Mályvavirág Alapítvány rákellenes kampányának pályázatán közönségdíjas lettem, ezzel az összeggel Tapolcát támogatom. A helyi ovisokkal közösen fahalakat készítünk, melyeket egy élményfestésen ki is festünk, így utalva a Halas lépcső szereplőire.

Tömegközlekedéssel is eljuthatsz Tapolcára! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!:


 

Nézd meg képeinket!

 

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva