Mihály Szilvia | 2022.06.09. 08:00
Bor, Balaton, barátok - Hajnalig vár a Szent György-hegy
Az egyik kezedben két pohár, a másikban egy pléd, amit leteríthetsz a hegyoldalra, és csak nézed-nézed a Balatont, kortyolod a borokat, vagy önfeledten táncolsz hajnalig. Kell ennél jobb program szombatra?

Fűbenülés, majdnem telihold

A szombati programtippünk szőlősorok mentén barangolás, bazalt-falon üldögélés és távolba nézés, kezedben egy boros pohárral a Szent György-hegy hajnalig rendezvényen.

Idén ötödik alkalommal mászhatod meg a hegyet, ahol körbekóstolhatod, körbetáncolhatod a dűlőket. Tücsökciripelés, bulik, koncertek, nagy találkozások várnak rád. Június 11-én közel 20 helyszínen lehet ismerkedni a heggyel, a helyi borokkal és vendéglátókkal. A házigazdák zenével, finom falatokkal készülnek, de lesz túra és játék is.

Borok és falatok
Fotó: Mihály Szilvia

 

– Azt gondolom, hogy aki egyszer eljött hozzánk, sosem felejti el – árulta az esemény megálmodója, Budavári Dóra. – Már büszkén mondhatom, hogy számos törzsvendége van a rendezvénynek. Bár távolabb vagyunk a parttól, de a kilátást a Balaton fölött őrködő tanúhegyek keretezik, itt fényesebbek a csillagok, végeláthatatlanok a szőlősorok. Azok találnak ide, akik valami különlegesre vágynak.

Az előrejelzések szerint napsütés és nagyjából 23-25 fok várható kissé élénk széllel szombaton, ideális hegyremenő időjárás lesz.

Fűbenülős, borozós
Fotó: Mihály Szilvia

7+1 fontos tudnivaló

1. Váltsd meg előre a jegyed
Az eseményre limitált számú jegy kapható, mert a szervezők azt szeretnék, hogy a jelenlévők és a vendéglátók is kényelmesen élvezhessék ezt az estét, a hegyet, a borokat, a találkozást. Célszerű előre gondoskodnod a belépőről, nehogy lemaradj. A helyszínen is csak online jegyvásárlásra lesz lehetőség.

2. Hagyd otthon a kocsidat
Bár autóval a kijelölt parkolókban ingyenesen lehet parkolni a hegy alján, a sofőr egész este csak limonádézhat, célszerű tömegközlekedéssel, szerződéses taxikkal vagy bicajjal érkezned. Vonattal a Nemesgulács-Kisapáti megállónál kell leszállni, a Gilvesy B-üzemben a vasútállomás mellett is át lehet venni a jegyet, innen 20-25 perc séta a rendezvény. Parkolni a 71-es útról Szigligetnél Tapolca felé kanyarodva a legideálisabb, de lesz parkolóhely a Szent György Pincénél is, és a Gilvesy B-üzemnél is.

Az esemény térképe

3. Itt válthatod be a jegyed boros pohárra

4. Vigyázz a karszalagodra
A jegyért cserébe belépéskor karszalagot, térképes programfüzetet és egy poharat kapsz, melyet természetesen megtarthatsz. Ebbe a pohárba tudod kérni a pincéknél a jobbnál jobb borokat. A rendezvény programjait csak érvényes karszalaggal látogathatod, ha csak túrázol aznap a hegyen, nem kell jegyet venned.

Saját pohárból kóstolhattad a hegy borait
Fotó: Mihály Szilvia

 

5. Felejtsd el a magassarkút
Mivel a hegyen gyalog vagy bicajjal tudsz közlekedni, és a szőlősorok között nem túl kényelmes magas sarkú cipőben egyensúlyozni, gyere sportcipőben vagy bakancsban. Öltözz rétegesen, és legyen nálad melegebb ruha, naplemente után hűvös lesz.

6. Ne szemetelj, és ne használd WC-nek a szőlősorokat
A rendezvényen résztvevő pincéknél tudod használni a mosdót, és több mobil WC-t is kihelyeznek a szervezők. Ne dobáld el a cigarettacsikkedet és a szemetedet sem, őrizd meg a hegy szépségét, tisztaságát.

7. Legyen nálad zseblámpa
Este nagyon romantikus a csillagfényes éjszakában a lámpafüzérek alatt sétálni, de egy zseblámpával világítva sokkal biztonságosabb lesz a hazajutás.

7+1 Érezd jól magad
Járd körbe a hegyet, akár többször is fel-le, kóstold meg a borokat, táncolj, barátkozz, élvezd a hajnalig tartó rendezvényt.

Tovább olvasnál? Nézd meg ezeket is!

Nyisd a nyarat a Szent György-hegyen

Hajnalig mocorgott a Szent György-hegyi vulkán

Tokaji borászlánnyal szüreteltünk a Szent György-hegyen

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva