likeBalaton.hu | 2021.11.29. 10:00
Elérte a vég a hátborzongtató remetelakot
Még hónapokkal ezelőtt bizakodtunk, hogy megmenthető a pusztulástól az ikonikus Szent György-hegyi kápolna, de 2021. november 27-én bevégeztetett a sorsa, a torony magától összeomlott.

Bár a fákkal és bokrokkal benőtt hátborzongató remetelak egyes legendák szerint kísértet járta hely, az épületből már ők is rég elköltöztek. Szeptemberben jártunk utoljára a Szent György-hegyen álló Ify-kápolna romjainál, az épületegyüttes a sárga jelzésű turistaútról néhány lépésnyire található, sokan nem is tudják, hogy elsétálnak mellette a bazaltorgonák felé haladva.

A romos kápolna már akkor az összedőlés határán áll, a szakemberek néhány évet, a pesszimista jóslatok csak pár hónapot adtak arra, hogy beomolhat az épület teteje.

A végzetes omlás november végén következett be:

Bögös András építész a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjprogramjában elvégzett vizsgálatai alapján helyreállítási terveket is készített, kattints ide, és olvasd el a vele készített interjúnkat.

A szakember grafikáit a Szent György-hegy hajnalig rendezvény “Hirtelenkiállításon” is bemutatták, mi is megnéztük,

már akkor döbbenetes volt látni a pusztuló épületegységek falához támasztott rajzokon, milyen szép lehetne a kápolna és a körülötte levő terület.

Álom és valóság
Fotó: Mihály Szilvia

Ify Lajos a házvezetőnőjére hagyta az ötvenes évek elején épített birtokát, az ő leszármazottjainak a leszármazottjai tulajdonában van épület, közel 15 tulajdonosa van, szétaprózódott a tulajdonjoga. Bár felújítása sokaknak szívügye volt, nem sikerült megmenteni az enyészettől.

Emlékezzünk a szeptemberi képeinkkel az egykor szebb napokat látott kápolnára:

 

Nyitóképünk szeptemberben készült.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva