Mihály Szilvia | 2022.08.09. 07:00
Street art és kávé a vár tövében
Street art művészek készítik a szigligeti strandon a kávékülönlegességeket. Gondoltad volna, hogy a jeges lattéd alkotói idézeteket festettek a várhoz vezető lépcsősorra?

Verses lépcsők

Két street art művész, Gergely Ramóna és Remsei Enikő Eötvös Károly Balatoni utazás című könyvéből választott mondatokkal díszítették a Szigligeti Várhoz vezető lépcsőket a Tourinform iroda és az önkormányzat között.

Street arton sétálhatsz a magasba
Fotó: Mészáros Annarózsa

A CreaTeam több helyen tette már le kéznyomát az apró településen, alkottak már utcai áramszekrényből könyvespolcot és színes ceruzákból óvodai kerítést, a falu üdvözlő táblája és a strand madáretetői is az ő alkotásuk.
Ráadásul nemcsak a művészeti vénájuk különleges, hanem a kávéik is, amiket a szigligeti strandon kóstolhattok meg. Mitől művészi alkotás a kávékészítés, hogyan turbózza fel egy jó kávé a művész fantáziáját? Erről beszélgettünk.

Street art az óvodában

A két művészeti egyetemet végzett fiatal hölgy Szigligeten él és alkot, munkájukat a polgármester, Balassa Dániel is segíti. A település mindig is híres volt az alkotóművészek támogatásáról, a Szigligeti Alkotóházban épp most látható egy kiállítás a korábbi évtizedek költők, írók, művészeinek munkáiból, emlékeiből.

 

 

Ramóna és Enikő első street art alkotásai a településen a magas ágyások és a fűzfavesszőből font bagolyszobrok voltak a Fő téren.
– Az óvodai kerítéshez levágott, lecsiszolt léceket kaptuk, de mi kevertük ki a sajátos színeket, amivel a 700-800 lécet festettünk napi nyolc órában kilenc napig. Első körben csak az ötletet adtuk a projekthez, majd a festés is hozzánk került. Ősszel az iskolakerítéssel folytatjuk a munkát.

Itt ceruzából van a kerítés
Fotó: Mészáros Annarózsa

A könyvespolc, amit egy nagyon csúnya dobozra festettünk a Fő út mellett, az egyik kedvencem. Ez igényelte a legnagyobb festészeti munkát, de a falu bejáratánál látható üdvözlő táblák is különlegesek a szívemnek. Hajszárítóval csurgattuk össze a színeket, a festékeket, közelről a domborzati mélységek is jobban kivehetők.

Könyvespolc az út mellett
Fotó: Mészáros Annarózsa

A jó kávé művészet

Ramóna azt mondja, a művészeti alkotás mellett mindig is vágyott arra, hogy egy kis kávézója legyen Szigligeten. Ebben az önkormányzat volt a segítségükre, akik a strandon biztosítanak helyet az elviteles kávékülönlegességek szentélyének.
– Egy világosabb és egy sötétebb pörkölésű kávét használunk, fontos, hogy ne legyenek életidegenek a strandon sem a chai latték, a flat white, a tonikos kávé, a jeges latték és turmixok.

A kávé is egy alkotás
Fotó: Mészáros Annarózsa

Távolról nézve maga a kávékészítés is művészi alkotás, közelebbről már több benne a rutin, a begyakorlott mozdulatok gyors sorozata, de a pohárban levő frissítők a szemet is gyönyörködtetik.
A lányok nem is tudják eldönteni, hogy a kávékészítés vagy a művészeti kibontakozás-e a fontosabb számukra.
– Annyira különbözik a két tevékenység, hogy nem tudom összehasonlítani, melyiket miért is szeretem – nevet Ramóna.

Kávé vagy művészet?
Fotó: Mészáros Annarózsa

– Itt kiszolgáljuk a tömeget, egy átlagos napon 500-600 kávét készítünk, alkotás közben elvonulunk, csend van és egyedül alkotunk, hatalmas a kontraszt. Bár van olyan, hogy fel sem tűnik, mennyien állnak sorban, csak hallom a rendeléseket, és szinte a külvilágot kizárva készítem el a kávékat, ez meg már olyan, mint amikor elmerülök az alkotásban. Ilyen szempontból pedig van párhuzam a street art és a kávékészítés között.

Nézd meg képeinket!

 

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva