veol.hu/Tóth B. Zsuzsa | 2022.08.03. 14:00
Különleges hangszerek a világ négy tájáról a Csigó Malomban
Szilágyi Áron zenész tartott előadást a világban található különleges hangszerekről.

A Veszprém-Balaton 2022 Európa Kulturális Fővárosa támogatásával megrendezett Csigó Kult Fest 2022 programsorozata keretében Ismerjük meg és próbáljuk ki – Hangszer-különlegességek a világ négy tájáról címmel tartott interaktív előadást Szilágyi Áron zenész, a kecskeméti Leskowsky hangszergyűjtemény vezetője a gyulakeszi Csigó Malomban.

A különleges családi programra idén nyáron már másodízben várta a Csigó Malom az érdeklődőket. Az előadó minden korosztályának emlékezetes perceket szerzettSzilágyi Áron közvetlenségével és humorával a legkisebb gyerekek szívébe is belopta magát.

Hangszer-különlegességek a világ négy tájáról a Csigó Kult Festen

Az előadást a doromb megszólaltatásával indította, bemutatva a hangszer múltját és szerepét. A gyerekek számára nem okozott gondot megszólaltatni a kürtöt, még a négy méteres havasi változatot sem, amely akár első hangszerük is lehet.

A rókafarkú fűrész, mint éneklő fűrész mutatkozott be

Áron egy kis vonóval túlvilági, horrorfilmekbe illő hangokat csalt ki a hangszerből. Külföldi éneklő, fűrész-művésznők komolyzenei darabokat is játszanak a félelmetes hangszeren. A világ legősibb és az egyik legrövidebb nevű húros hangszere, az íj, amelyet ugyancsak megszólaltatott az előadó. Megkedvelték a közönség soraiban ülő gyerekek az ütőgardont is, amely

a világ egyetelen olyan húros hangszere, amelyen nem dallamot játszanak, hanem csupán ritmust, és amelyet kizárólag a gyimesi csángóknál ismernek.

Hagyományosan lányok és asszonyok játszanak rajta, a férfiakat kísérve. A furulyához hasonló kaval viszont ismert a moldvai csángóknál, de Bulgáriában és Törökországban szintén. Ebbe nem csak bele kell fújni a levegőt, hanem bele is kell dünnyögni.

Az ütőgardonon a nők, asszonyok játsznak, egy kislány is könnyen megszólaltathatja
Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

 

A varánusz bőrével borított dob a víz hatására mélyebb hangokat ad ki

Nagy tetszést aratott a kényelmes hangszerkészítők keze alól kikerült, lyuk nélküli, tavasz hívogatásra használt tilinkó, amely a skandinávokat is meghódította. A varánusz bőrével borított különleges dobról pedig kiderült, hogy víz hatására egyre mélyebb hangokat ad ki. De megszólalt az univerzum legvisszataszítóbb hangszere, a köcsögduda is. A hangszer eredetileg

disznó húgyhólyagjából, köcsögből és nádból készült

és mint kiderült a magyarországi citerazenekarok kísérője még ma is a köcsögdudás.

Az ufóra hasonlító hang nevű hangszer Svájcból érkezett

Mindössze huszonkét éve született ez az ütőhangszer, amelynek igazán kellemes hangja van. Ez zárta az előadást. A gyerekek kipróbálhatták a nekik legjobban tetsző darabokat, és örömmel éltek is ezzel a lehetőséggel.

 

 

 

 

 

Forrás: veol.hu
Nyitókép: Az alpesi kürt négy méteres hosszával nagy tetszést aratott a gyerekek körében
Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva