Tóth B. Zsuzsa / veol.hu | 2022.07.26. 12:00
Verklik a Csigó Malomban
A wurlitzer szerelmeseit várták a Balaton közeli rendezvényre, ahol meg is tekerhették a zenegépeket.

A Veszprém-Balaton 2022 Európa Kulturális Fővárosa támogatásával megrendezett Csigó Kult Fest 2022 programsorozata keretében a verkli nosztalgikus hangzásával ismerkedhettek az érdeklődők a Csigó Malomban.

600 verklije van

A hangszerkiállítás és az interaktív hangszer bemutató kicsiket és nagyokat egyaránt vonzott. A keszthelyi Hangszermúzeum gyűjteményének különleges darabjait maga a gyűjtő, Hansjörg Surber mutatta be, aki tíz éve él Magyarországon.

Amint az eredetileg villamosmérnökként dolgozó gyűjtő elmondta, 12 éves kora óta gyarapítja otthon a verklik számát. Azokból mára hatszáz darab gyűlt össze a néhány centiméterestől a kisebb szobányi méretűig, azaz öt méter hosszú és három méter szélesig.
Büszkeségeit a közelmúltban Gyenesdiásra költöztette, ahol a bemutatásuk céljára épített helyet. A kézi hajtású zenegépek magángyűjteménye ingyenesen látogatható, Hansjörg minden érdeklődőt szívesen fogad. Akik belépnek a múzeumba, felfedezhetik a mechanikus zenegépek világát azokból az időktől, amikor még nem volt rádió és lemezjátszó, egészen a múlt század ötvenes éveiig.
A zenélő dobozok, gépzongorák, zenélő órák és kintornák ma is gyönyörűen szólnak, köztük a legrégebbi, az 1780-ból származó szintén.

Hansjörg Surber verkli gyűjteménye egyes darabjait mutatta be az érdeklődőknek
Forrás: Tóth B. Zsuzsa / Veszprémi Napló

Verklik a malomban

Hansjörg a Csigó Malomba több verklit is elhozott. Bemutatta például azt az 1880-ban Genfben készült verklit, amely hat zeneszámot játszik le és egy másikat, amely 1850-ből származik. Amint kiderült, 1885-től már nem az addigi hosszúkás dobozú hangszereket készítették, hanem a négyzet alakúakat, amelyekhez a bakelit lemezek ősét használták a megszólaltatás érdekében. A lyukacsos lemezek nem csak fémből, hanem papírból is készültek és a bakelithez hasonlóan gyártottak nagyokat és kicsiket. Hansjörg egy szép, tiszta hangzású Polyphon márkájú szerkezetet mutatott be ezek közül.

Lyukak és levegő ami a hangot produkálja
Fotó: Mészáros Annarózsa

Elhozott még egy csodaszép utcai hangszert, és néhány, első pillantásra játéknak tűnő kis zenedobozt is. Az egyik a közelmúltban készült néhány plüss mackó felhasználásával, amelyek közül az egyik buborékot fúj zenére, míg egy kisebb tapsol örömében.

Tekerd meg

Hansjörg beszélt arról is, hogy a verklik oldalán lévő kar tekerésével a játékos egyszerre táplálja a fújtatókat, és működtet egy kis fémszögecskékkel ellátott, forgó hengert, vagy lyukszalagot és a szögecskék, vagy lyukak közvetítésével, szelepeken továbbítódik a levegő a síprendszerhez. A szögecske, vagy lyuk elhelyezkedése dönti el, hogy melyik síp szólal meg, és mikor.

Fotó: Mihály Szilvia

A vállalkozó kedvű érdeklődők ki is próbálhatták a verkliket, könnyedén megszólaltatták a hangszereket a gyerekek is.

Nyitókép: Mihály Szilvia
Forrás: veol.hu

 

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva