Mihály Szilvia | 2022.01.18. 08:00
Különleges szálláshelyek a Balatonnál / Malom a Lesence pataknál
Pihennél egy patak parton levő több száz éves malomban? Különleges balatoni szállások sorozatunkban az északi parton a Lesence patak partjára látogattunk, ahol az egykori Gubacsi malomból minden kényelemmel ellátott panziót hoztak létre.

Cicák, őzek, pisztrángok és vadlibák

Tapolca közelében Lesencetomajon található a Lesence Major, ahol a szomszédban őzek laknak, a kertek alatt csordogál a Lesence patak, de csukott ablaknál a néhol 140 cm-es falak mögé ez sem hallatszódik be. Ha teljes nyugalomra vágysz, akkor ez tökéletes helyszín a pihenésre, de természetesen tévé és wifi is van, elektromos autótöltő is található a parkolóban, a te döntésed, hogy a patak parton szaladgáló kis cicákat nézed vagy a kedvenc sorozatodat.

A korábbi malom ma panzióként üzemel
Fotó: Mészáros Annarózsa

A közelben magasodnak a Balatont körbeölelő hegyek, rálátni a Szent György-hegyre, a Csobáncra, Badacsonyra, néhány percnyi autózásra található a tó is. A Lesence patak kristálytiszta vizében pisztrángok úszkálnak, a fejünk felett most épp vadliba csapatok húznak el, harapni lehet a friss levegőt.

Különleges hangulatú szobák várnak
Fotó: Mészáros Annarózsa

Vízimalom, betyártanya, panzió

A Lesence patak partján álló vízimalom fénykorában nagy forgalmat bonyolított le, egyes legendák szerint a Sobri Jóska által vezetett betyároknak is kedvelt helye volt.

Még betyárok is jártak erre
Fotó: Mészáros Annarózsa

Az 1711-es években említik írásos források először a 25 vékás Gubacsi malmot. A Balatonig futó Lesence patak erős sodrása hajtotta a malomkereket, melynek helye a mai konyhában volt. Itt most lisztőrlés helyett reggelikészítés zajlik, a malom épülete és a körülötte levő molnár lakások pedig szálláshelyként funkcionálnak.

A 1990-es évek elején az épület még egy romhalmaz volt, a felújítás után 2007-ben nyitott meg a szállás Villa Fiore néven. Ma új üzemeltetővel és új arculattal, névvel várják a vendégeket. A Lesence Major pünkösdi nyitása óta folyamatosan adták át a felújított szobákat. Hidvégi Lengyel Noémi és Hidvégi Balázs a korábbi toszkán hangulatú szálláson a környék adottságaira építve inkább a Balaton-felvidéki életérzést mutatják be.

A Hídvégi család azonnal beleszeretett a malomba
Fotó: Mészáros Annarózsa

– Azonnal beleszerettünk a vidékbe és a házba, bár akkor nem így nézett ki, amikor megláttuk, sokat dolgoztunk, hogy most ilyen legyen. A bútorok egy részét renováltuk, van, amiből újat hoztunk, büszkék vagyunk, hogy a két kezünk munkájának eredményét látják, használják a vendégek.
Az egész évben nyitva tartás nem csak szlogen; bár azt nem mondhatom, hogy egész télen teltházasak vagyunk, de hétköznapokon is vannak vendégeink. A kandalló mellett egy könyvet olvasni, vagy a wellness részen úszkálni, szaunázni télen is pihentető, sokan keresik ezt a meghitt, elvonulós pihenési formát.

Minden szobának egyedi hangulata van
Fotó: Mészáros Annarózsa

Bazsarózsa és Búzakalász

A malom lépcsőháza korábban magtár lehetett, a szobákhoz vezető falépcsők méltóságteljesen recsegnek-ropognak alattunk, az ablakon kinézve alattunk szalad a patak.
– Minden szobánknak valami környékre jellemző nevet adtunk, a levendula, nefelejcs, tulipán, bazsarózsa, rozmaring, hamvaska, napraforgó, búzakalász, zsálya, pipacs lett a névadó. Nemcsak nevet, de hangulatot is teremtenek ezek a szavak.

Még az asztalláb is a tulipán könnyedségét sugallja
Fotó: Mészáros Annarózsa

Nincs két egyforma szoba, még az alaprajzok és a méretek is eltérőek, a belmagasság van, ahol 240 van ahol 310 cm. Helyenként látjuk a gerendákat, máshol rusztikus fehérre meszelt plafon fogad bennünket, ami a közös nevező, az a meghittség, a bájos függönyök, kiegészítők, a rusztikus romantika.
A szobakulcsok villákból, kanalakból átalakított kulcstartókon lógnak, így biztosan nem veszítik el a vendégek.

Ezt a szobakulcsot nem könnyű elhagyni
Fotó: Mészáros Annarózsa

A családi szobák mellett a romantikus lakosztályok is megtalálhatók a szálláson, izgalmas megoldás, hogy néhány fürdőkád a hálószobákban kapott helyet. Szemérmesebb vendégek paraván mögé bújhatnak párjuk elől.

Fürdőkádból csillagokat nézni? Nem kérdés…
Fotó: Mészáros Annarózsa

– A Hamvaska oroszlán lábakon álló kádjának külön története van. Épp festettem a lambériát, amikor este a tetőablakon kinézve láttam a csillagokat, és arra gondoltam, milyen jó lenne most egy meleg vízzel teli kádban ülve nézni az égboltot. Tudtam, hogy a kádat ide kell állítanunk, a sarokba az ablak alá – meséli Balázs.

A Bazsarózsa lakosztály, bájos, romantikus, a szobában álló fürdőkád tökéletes pillanatokat ígér. A szoba ugyanolyan hangulatos, világos, mint maga a szó, az ablakból a főépületre látni, néhány lépcsővel alattunk pedig fedett, fűtött medence csalogat.

A wellness is rusztikus hangulatú
Fotó: Mészáros Annarózsa

– A kertben levő biotavunk mellett van egy tűzívíz tárolónk, ezt később halastóvá bővítenénk. Terveink között szerepel, hogy a majorban lovakat is tartunk, ez a helyszín tökéletes a lovas turizmus számára is.

Nézd meg képeinket:

Olvastál már a cserszegtomaji kockaházakról?

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva