Templom-domb
Helyszín Tapolca, Templom-Domb
A Malom-tó mellett emelkedik a Templom-domb, Tapolca egykori történelmi központja.

Az itt álló plébániatemplomot még Turul ispán emeltette a XIII. század első felében, erre utal a déli oldalán levő román stílusú ablak is. A XV. század elején építették a karthauzi szerzetesek a gótikus, keresztbordás mennyezetű szentélyt, amelynek déli külső falán Szent Kristóf freskójának töredéke látható. Ez utóbbin Szent József alakjában Zsigmond király ismerhető fel.

A török idők alatt megsérült templomot Padányi Bíró Márton veszprémi püspök 1756-57-ben építtette át barokk stílusban. Homlokzatát Szt. István és Szent Imre fülkeszobrai díszítik. Északi oldalához az irgalmas nővérek rendháza és óvodája kapcsolódik, amelyet Ranolder János püspök építtetett 1872-ben.

A templommal szemközti iskola helyén állt az egykori vár, benne a karthauziak rendházával.
Falai ma magasítva láthatók. Az alatta lévő római kori alapfalon áll Marton László Múltunk című alkotása. Az iskola északi végénél tárták fel a XVII. század közepén kibővített vár kapuját, előtte a mély farkasveremmel, amely felett a felvonóhíd állt. Szent István itt látható, bizánci ihletésű szobrát Raffay Béla készítette 2000-ben. Az iskola udvarán megtalálták Turul ispán XIII. századi birtokközpontjának épületmaradványait is.

A szomszédos Kántorház (Templomdomb 8.) egyben a Dunántúl egyik legrégibb népiskolai épülete volt. Falai között tanulta a betűvetést Batsányi János is. Ma a Séta egy régi iskolában című kiállítás ad ízelítőt a múlt oktatásáról.

Nyitvatartás: hétfő kivételével minden nap 9-16 óráig

A múzeummal szemben van a plébánia barokk stílusú épülete. (Csobánc u.1.) Tóra néző szép, oromfalas homlokzata előtt áll Nepomuki Szent János szobra.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva