Szabó Gabriella | 2024.03.04. 14:00
8 fokos vízben úszták át a Balatont
A teljes távon 1250 méter várt az indulókra, akik harmad-, vagy féltávon is bizonyíthatták felkészültségüket. Alig 8 fokos vízbe csobbantak az indulók és 45-en teljesítették idén a 4. téli Balaton-átúszást Szántód és Tihany között.

Szombat kora délelőtt már fűtötték a mobil szaunákat és melegítették a vizet a dézsákban a Tihanyrév melletti partszakaszon. Ide várták azokat az úszókat, akik kvalifikálták magukat az idei téli Balaton-átúszásra. Legtöbben meleg kabátban várakoztak, de voltak, akik a hideg ellenére fürdőnadrágban melegítettek. Így tett Czettele Győző is. – Már a harmadik téli Balaton-átúszásomra készülök. Nyáron is úsztam, de az teljesen más, mint most. Nem lehet összehasonlítani. Ugyan most rövidebb a táv, 1250 méter, de a hideg víz miatt sokkal nehezebb. Jobban igénybe veszi a szervezetet – mesélte az úszó.

A Nemzetközi Hidegvíz Törzs Egyesület a közelmúltban 3 úszáspróbát szervezett az indulóknak, akik ezeken az eseményeken bizonyíthatták kitartásukat és felkészültségüket, s ezek után rajtolhattak csak a téli Balaton-átúszáson.

Idén 47-en kvalifikálták magukat, ketten azonban betegség miatt nem tudtak jönni, de így is rekordszámú nevező teljesíti a távokat

– mondta Pesti Balázs, a szervező Nemzetközi Hidegvíz Törzs Egyesület elnöke. – Minden úszó idejét mérjük, de ez nem verseny, mindinkább egy extrém szabadidős esemény. 5 és 10 fok közötti vízhőmérséklet esetében beszélünk téli úszásról.

Fotó: sonline.hu/Németh András

Reggel 7.9 fokos volt a Balaton vize

Ilyen körülmények között az úszástudás mellett nemcsak fizikális, hanem mentális felkészültség is szükséges – tette hozzá a szervező. Az úszók Szántód és Tihany között teljesíthették a távot, amelyet végig biztosított a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata.

Minden induló egy úgynevezett úszóbóját is kapott, így is gondoskodtak a biztonságukról.

Egy sürgősségi mentőhajóval vagyunk jelen teljes felszereléssel, szakszemélyzettel. A parton rendelkezésre áll egy esetkocsi, ugyanezzel a feltételekkel. Ezen fölül 4 mentőhajó tartózkodik a vízen, a parton pedig egy fűthető sátrat is felállítottunk – sorolta a biztonsági elemeket Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke. A teljes, 1250 méteres táv indulóit fűtött kisbuszokkal és komppal vitték át Tihanyról Szántódra. Ott pár perc bemelegítést követően egymás után csobbantak is az úszók a vízbe.

24 perc 56 másodperces idővel elsőként Lengyel Bulcsú ért a túlpartra.

– Kicsit nehezen indult. Amikor beleugrik az ember a hidegvízbe, az első 1-2 percben nagyon intenzív lesz a légzés, felmegy a pulzusszám. Nekem a felénél kezdett összeállni, a folytatásra már egyre jobban éreztem az úszást.

Elég erős áramlat volt a közepén, illetve a szél is hullámokat csinált, de a táv utolsó egyharmadára egyre jobban felgyorsultam.

– mondta az egyik melegvizes dézsában akklimatizálódva Lengyel Bulcsú.

Fotó: sonline.hu/Németh András

Az átfagyott úszók első útja a cél után a szaunákhoz és a dézsákhoz vezetett. Szükség is volt az átmelegedésre, ezt már egy másik induló mesélte. – Ez volt a második téli úszásom, most jobban sikerült, mint az előző. Nem az időeredmény miatt jöttem, hanem, hogy túléljem – mondta viccesen Zakács Örs.

Az 1250 méteres teljes távra és a fél-, valamint a harmadtáv megtételére 45-en vállalkoztak szombaton Szántód és Tihany között. Az 50, 100 és 200 méteres minitávokon kvalifikáció nélkül bárki indulhatott, aki biztonságos körülmények között szerette volna kipróbálni a hidegvizes úszást.

 

Forrás: sonline.hu
Nyitókép: sonline.hu/Németh András

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva