MW | 2023.08.31. 12:00
A Balaton környéke magasra húzza az átlagárakat a lakáspiacon
A Veszprém vármegyei házak esetében a  négyzetméterár 418 ezer forintról 660 ezer forintra nőtt 2023-ban.

Az átlagos négyzetméterárak 55 százalékkal emelkedtek 2022-höz képest Veszprém vármegyében, ahol az átlagos ingatlanárak alapján az otthonteremtés költsége már a 60 millió forintot is meghaladja – közölte a Duna House helyi ingatlankörképére hivatkozva.

Outer,District,Of,The,Hungarian,City,Of,Veszprém,Near,Lake
Fotó: Shutterstock

 

A balatoni települések, ezen belül is az északi part töretlen népszerűsége és az áremelkedés a vármegyei átlagokon is mély nyomot hagyott.

A királynék városában, Veszprémben enyhén csökkenő, stagnáló árak jellemzik a piacot, az ott letelepedők a tavalyinál közel 9 millió forinttal kevesebbet költöttek ingatlanra a Duna House 2023-as értékesítési adatai alapján.

A Veszprém vármegyei ingatlantranzakciók 42 százaléka a tó északi partján található községekben és városokban zárult, míg az adásvételek 29 százaléka a vármegyeszékhelyen és agglomerációjában köttetett

– mondta Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője.

Az értékesítési adatok alapján számított tavalyi 480 ezer forintos négyzetméterenkénti ár idén, az első hét hónapban történt ingatlanvásárlások alapján 744 ezerre nőtt, ami 55 százalékos emelkedést jelent.

A Balatonhoz költöznek a németek

Egyre több német nyugdíjas telepedik le a Balatonnál és környékén. A polgármesterek szerint a kedvezőbb árak, a közbiztonság és a magyar vendégszeretet miatt döntenek úgy a külföldiek, hogy hazánkban töltik el hátralévő életüket. Többen azzal is megtisztelik a magyarokat, hogy elkezdték tanulni a nyelvünket.

Otthonteremtésre tavaly átlagosan 44 millió forintot, idén 60 millió forintnál is többet költöttek a területen vásárlók. A megnövekedett vételárért cserébe azonban az új tulajdonosok 11 négyzetméterrel kisebb, átlagosan 81 négyzetméteres ingatlanokhoz jutottak.

Ugyanakkor Veszprémben a tavalyi 608 ezer forint felett négyzetméterár idén 595 ezer forintra csökkent, a városban letelepedők 39,8 millió forintot költöttek, átlagosan 67 m2-es alapterületű ingatlanokra.

Modern,Apartment,Building,In,Veszprem,,Hungary
Apartmanház Veszprémben
Fotó: Shutterstock

 

Az adásvételek 48 százaléka családi házra vonatkozott a vármegyében.

A megvásárolt ingatlanok átlagos alapterülete 92 négyzetméter, a vevők ekkora ingatlanhoz a tavalyinál 12 millióval többért, átlagosan 60,7 millió forintért jutottak.

A Veszprém vármegyei házak esetében a négyzetméterár 418 ezer forintról 660 ezer forintra nőtt 2023-ban.

A nyaralók és családi házak évek óta tartó töretlen áremelkedése miatt egyre többen választják megfizethetőbb alternatívaként a Balatonnál található, saját célra, vagy bérbeadásra vásárolt lakásokat, apartmanokat, de ezek kiugró négyzetméteráraikkal jelentősen formálták a vármegyei átlagot.

Míg tavaly 392 ezer forint volt a téglaépítésű lakások átlagosn négyzetméterára a vármegyében, idén már 930 ezer forint.

A vásárlók 16 százaléka szerződött házgyári lakásra, többségében Veszprémben, ahol 564 ezer forintos négyzetméterár az idei átlag, ami önmagában magyarázat a panellakások növekvő népszerűségére.

Forrás: vg.hu

Nyitókép: Illusztráció/Krausz Andrea/likeBalaton.hu

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva