Marosi Gábor | 2023.09.18. 12:00
A balatoni nád mennyisége csökkent, a vízszint nem kritikus
A nádasok pusztulása felgyorsult. A szakember szerint ebben több tényező is szerepet játszik.

Több helyen eltűnt a nád a Balatonban

Szakemberek szerint a vízszintingadozás, emberi tevékenység és a nádaratás is közrejátszhatott ebben.

A probléma az északi partot érinti jobban, de délen is találtak olyan részt, ahol csökkent a növények mennyisége.

A náddal borított területek parthoz közeli oldalán figyelhető meg a pusztulás, mondta el Tóth Viktor, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet limnológusa.

A nyár eleje óta több bejelentést kaptak a szakemberek arról, hogy a Balaton több pontján, ahol tavaly nádas magasodott, most egyáltalán nem nőtt ki a növény.

Fotó: sonline.hu/Németh Levente

 

Több helyen is romlott a balatoni nád minősége

Az eddigi – 1970-80-as években tapasztalt – nádpusztulásokkal ellentétben nem a növények víz felőli, hanem a part felé eső oldalán megy végbe.

– Elsősorban olyan nádasrészt érint, ami nem természetközeli, hanem erőteljes emberi hatásnak van kitéve. Intenzíven feldarabolt részekről van szó, olyanokról, melyeket stégek, csónakbeállók szelnek ketté. A vizsgálataink azt mutatják, hogy a Balatonban több helyen eltűnt a nád, a helyén megjelent a sás és a gyékény.

Ez természetes folyamat, mely évtizedek, évszázadok alatt zajlik le, csak most sajnos felgyorsul

– hangsúlyozta a limnológus.

– Ahhoz, hogy a nádpusztulást lassítsák és megállítsák hagyni és engedélyezni kellene a Balaton természetes vízszintin­gadozását. Fontos lenne segíteni visszaállítani a nádasok természetes elhelyezkedését azzal, hogy jelentősen csökkentjük a nádasokban található különböző nyiladékok számát, vagyis településenként korlátozhatnák a stégek számát. Az is védené a nádasokat, ha olyan technológiákat és eljárásokat fejlesztenének ki, melyek úgy vágnák le a növényt, hogy nem okoznának benne nagyobb kárt – emelte ki a limnológus.

Fotó: sonline.hu/Németh Levente

Nem kritikus a balatoni vízállás

Alacsony a Balaton vízszintje, azonban ez még nem tekinthető kritikusnak. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság tájékoztatása szerint szerdán 97 centiméteres volt a Balaton, ami az egy évvel korábbi 70 centiméteres vízálláshoz képest pozitívként értékelhető.

A sokéves balatoni átlag vízállás 84 centiméter, tehát tévesek azok az állítások, melyek szerint kritikus a vízszint.

A szeptember és október az átlagosnál kissé melegebb, a november átlagos hőmérsékletű hónap lesz. A szeptember az átlagosnál kissé szárazabbnak, az október átlagosan csapadékosnak, míg a november az átlagosnál kissé csapadékosabbnak ígérkezik. A nyár az átlagosnál csapadékosabb volt, így nincs szükség beavatkozásra.

 

Tervezd meg az utazást!



:


 

Forrás: sonline.hu
Nyitókép: Nádas Szigligetnél
Fotó: Mészáros Annarózsa

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva