Szaniszló Hajnalka | 2022.03.03. 08:00
Ez a háború testvérgyilkosság – a tihanyi perjel a békéért fohászkodik
Tihanyban a békéért imádkoznak és gyűjtést is szerveztek. Mihályi Norbert Jeromos tihanyi perjel gondolatai.

Tihanyban is gyűjtenek a háború miatt szenvedőknek

A Tihanyi Apátság és a tihanyi bencés iskola, valamint a tihanyi Erzsébet kör közös tartósélelmiszer- és ruhagyűjtő kezdeményezés hirdetett. Kárpátaljai egyházi személyektől, rokonoktól érdeklődtek azzal kapcsolatban, hogy mire van szüksége a háború-sújtotta területekről menekülőknek. Mivel a Tihanyi Apátságban éppen felújítás zajlik

a Tihanyi Bencés Iskolában várják az adományokat, minden nap 8-16 óráig. Hétvégén juttatják el a csomagokat a keleti határra.

– Csendesen, nem a kirakatban, nem fotózkodva és a közösségi oldalakra posztolva igyekszünk segíteni. Mert nem az a lényeg, hogy a világ lássa, hanem hogy valódi segítséget tudjunk nyújtani a rászorulóknak – mondta Mihályi Norbert Jeromos tihanyi perjel.

A perjel imádságra hív és imaórákat is tartanak

A Tihanyi Bencés Apátság csatlakozott a Ferenc pápa által meghirdetett böjt- és imanaphoz. Március 2-án, Hamvazószerdán közös szentségimádást tartottak a szentmise előtt.

– Buzdítjuk a híveket, hogy vegyenek részt az imaóráinkon és hogy személyes imáikban is kérjék a Szentlélek kegyelmét az áldozatokra, a szenvedőkre és a döntéshozókra is – tette hozzá a perjel.

A Tihanyi Apátság és a Balaton / Fotó: Dr. Korzenszky Richárd atya

Fotó: Dr. Korzenszky Richárd atya

Ez a háború testvérgyilkosság – közösek az orosz-ukrán gyökerek

Tihany az ukránok és az oroszok szempontjából is fontos gyökerekkel rendelkezik. Ezért is fontos az apátságban, hogy mindkét fél békéjéért imádkozzanak.

– Itt idézem az Ukrán Ortodox Egyház vezetőjét, aki a Káin-Ábel testvérgyilkosság hasonlattal élt az események kapcsán. A moszkvai pátriárka is kiemelte, hogy a két nép közös gyökerekkel rendelkezik

– mondta Jeromos atya.

I. András király felesége, Anasztázia a Kijevi Ruszból, azaz a Kijevi Nagyfejedelemségből származott. Anasztázia nagyapja Szent Vlagyimir (Szent Vologyimir), aki az ő “Szent István királyuk” volt és a Dnyeper folyóban megkeresztelkedve vette fel a kereszténységet. I. András király feleségével, Anasztáziával együtt vélhetően Tihanyban van eltemetve, ezért mind ukrán, mind pedig orosz látogatók érkeznek a temetkezési helyhez, hogy imádkozzanak és leróják tiszteletüket.

(Teljesen pontos információk még nincsenek azzal kapcsolatban, hogy mindketten Tihanyban nyugszanak, hiszen a csontokat jelenleg is vizsgálják.)

Jeromos atya a tihanyi kápolnából, a kereszt előtt állva adott interjút, melynek záró gondolatai az alábbiak voltak

– A béke keresését soha nem szabad abbahagyni, sem a saját életünkben, sem a környezetünkben, mert ennek hiánya kifordítja az embert önmagából. A jelenlegi konflikus is megmutatja, hogy

ha az ember nem keresi a békét, akkor nagyon hamar elveszíti az emberségét

– zárta gondolatait a tihanyi perjel.

Ha még több békét sugárzó gondolatot olvasnál Jeromos atyától, összegyűjtöttük a vele készített beszélgetéseinket.

A Tihanyi Apátság és a Balaton / Fotó: Dr. Korzenszky Richárd atya

Fotó: Dr. Korzenszky Richárd atya

 

Nyitókép: Mihályi Norbert Jeromos atya, a tihanyi perjel
Fotó: Andrónyi Tamás

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva