Keszey Ágnes | 2021.12.10. 08:00
A mindig újjászülető nő: Tihany, a Balaton illata
Megszületett az első balatoni parfüm. Tihany ihlette, így természetesen fő illata a levendula. Egyszerre nőies, balatoni, mai és tradicionális Minya Viktória, az első magyar parfümőr kreációja.

Premier – ezt a nevet viseli Minya Viktóra parfümje, mely a Balaton-felvidéki hangulatot egy sokrétegű, mély és romantikus illatként jeleníti meg.

Tihanyi és balatoni – debütált a Premier
Fotó: Keszey Ágnes

Az első magyar női parfümőr – azaz „orr”, parfümkészítő – bár Franciaországban dolgozik, de tihanyi felkérésre alkotta meg az illatkreációt.
Az Eau de Tihany – Illatok háza tulajdonosai: Nyárádi Zsolt és Hollán Éva keresték meg Viktóriát azzal az ötlettel, hogy szülessen meg a tihanyi parfüm. Az, hogy a levendula az illat egyik fő alkotóeleme, nem volt kérdéses.
Ezzel egyrészt tisztelegnek dr. Bittera Gyula előtt, aki meghonosította a településen a levendulát.

Bittera Gyula nélkül nem készülhetett volna el ez a parfüm – előtte is tisztelegnek az illatkreációval
Fotó: Keszey Ágnes

Az ötletgazdák vallomása szerint a Premier nem csupán egy unikális, magyar parfüm, hanem a tihanyi levendula történetének és hagyományának modernkori újjáéledése és a múlt században világhírnévre szert tett magyar illóolajgyártás innovatív és értékteremtő kiteljesedése.
– Egy szerencsés találkozással kerültünk kapcsolatba Minya Viktóriával. Az volt a célunk, hogy készítsünk egy igazi magyar parfümöt: amely Magyarországon inspirálódik, magyar ember kreálja és Magyarországon kerül először forgalomba. Az első és legfontosabb az volt, hogy a levendula és az az életérzés, amely az illathoz kapcsolódik, benne legyen. De ne is csak Tihany, hanem a Balaton-felvidék és maga a Balaton esszenciaként kerüljön bele – idézte fel a kezdeteket Nyárádi Zsolt.

Minya Viktória így vallott a Premierről közösségi oldalán: „ez a projekt több, mint 8 éve kezdődött el. Leírni is hihetetlen. 8 éve, egy kedves pár keresett meg, hogy készítsek nekik levendula illatú parfümöt a csodaszép tihanyi boltjukba, akkor azt gondoltam, egy év alatt kb. lemegy az egész alkotás, próbák küldése, esetleges újabb körök…
8 éve meglátogattam egy titkos levendula-ültetvényt, és teli voltam inspirációval, elbűvölt, amit láttam, és meg is voltam hatódva kicsit, hogy engem választottak erre a megtisztelő feladatra.
Aztán lassan kiderült, hogy nem eszik olyan forrón a kását. Kiderült, hogy

nagyon bonyolult olyan illatot alkotni, ami egyszerre hordozza magában az örökség meg a tradíció érzetét, de ugyanakkor modern is. Aztán lassan az is kiderült, hogy nem véletlenül nincsenek a piacon levendula illatú női parfümök, ugyanis a levendulát rengeteg férfi illatban használták, ezért automatikusan mindenki „férfiasnak” érzi.

Aztán lassan az is kiderült, hogy a levendula nyugtató, aromaterápiás illatát nehéz egy olyan illatba foglalni, aminek mégis magas a rezgése, olyan, mint amit én éreztem a titkos levendula-mezőn.
Ezeknek a „megoldása” pont 8 évnyi munkámba tellett. Az illat szépen fejlődött az évek alatt, velem együtt nőtt. Néha teljesen kifogytam az inspirációból hónapokra, és ezeket a periódusokat egy-egy új ötlet izgalma váltotta fel.
Párizsban nem sok levendula van… De véletlenül (?), a lakásom mellett 100 méterre, pont ahogyan megyek a garázs-felé, ott van egy kis zöld rész, ahol van pár tő levendula. És akkor két éve, egy szép, de kivételesen meleg napon annak a bokornak az illatát máshogy éreztem. Tápláló, belülről simogató volt. Ez az új érzés megváltoztatta, hogy hogyan gondolok az illatra – és ugyan csináltunk még rengeteg mintát, hogy a tökéletes parfüm megszülessen, ez volt az, ami felgyorsította végül az alkotási folyamatot.
Szóval, 8 évvel később szeretném nektek bemutatni a Premier-t. ?

Az illatkompozíció nyitányában a levendula édeskés aromája keveredik a rózsabors fűszeres esszenciájával, melyet az enyhén gyümölcsös-virágos akkordok, a rózsa és magnólia követnek.
A hosszan tartó, füstös illatélményt végül az édes vanília és karamell, valamint a bársonyos szantálfa és ámbra izgalmas egyvelege koronázza meg.

Tihanyi és balatoni – debütált a Premier
Fotó: Keszey Ágnes

Itt Nyárádi Zsolt azt is elmondta, hogy a parfüm szlogenje szerint ez kortalan illatkreáció azé a nőé, aki minden nap újjászületik.
Az Eau de Tihany tulajdonosának lánya, Nyárádi Natália szerint ez az illat nagyon karakteres, egyszerre füstös és édes-krémes.
– Én eleve nagyon szeretem Viki kreációt. Ugyan nem a most divatos könnyed, habos-babos, virágos illatok, hanem keményebbek, de egyediek- tette hozzá.

Nyárádi Natália a parfümkészítés történetéről és folyamatáról beszélt – hamarosan ő is parfümőr lesz
Fotó: Keszey Ágnes

S, ha már az ifjú hölgyet idéztük, azt is eláruljuk, hogy talán ő lehet majd a második magyar női parfümőr. Natália ugyanis komoly felvételi eredményeként – második magyarként – bejutott abba a másfél évig tartó, neves nemzetközi parfümőr-képzésbe, melyben Minya Viktória is végzett, s melyre évfolyamonként a világból mindössze 12 fő nyer felvételt. Tanulmányait majd jövő év elején kezdheti el Grazban.
Nagy célja, hogy megmutassa: nem csak a francia parfümök lehetnek világhírűek, hanem a magyarok is tudnak jó parfümöt kreálni, s nem csak a férfiak érhetnek el sikereket ebben az ágazatban, hanem nők is.

Az illatkreáció ihletésére a neves cukrász, Szó Gellért tortát készített, melyet szintén bemutattak az Illatok Házában
Fotó: Keszey Ágnes

– A Premier nevet kapta ez a parfüm, ez a név utal arra, hogy ezt az elsőt követi majd több tihanyi, balatoni parfüm is?
– Igen, mindenképpen. Az volt az idea, hogy ez az első magyar újkori parfüm legyen, de időközben nem mi lettünk az elsők. Ám tihanyiként, dunántúliként ez az első. Számunkra ez egy mérföldkő, hiszen óriási munka és erőfeszítés egy parfüm elkészítése. Nem véletlenül ritkaság itthon, hiszen ez egy nagyon drága és nagyon nehéz folyamat. Üzletileg kezdetben nem annyira eredményes, inkább álom és egy ideának a beteljesülése, az alkotás öröme – tette hozzá Nyárádi Zsolt.

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva