likeBalaton.hu | 2022.04.23. 08:00
A titokzatos tihanyi barátlakások rejtélyes története
A tihanyi barlangok izgalmas túralehetőséget kínálnak. Mi most a történetüket mutatjuk be.
Barátlakásoknak a tihanyi Óvár északi, 20-30 méteres meredek bazalttufafalába, az Orosz-kőbe faragott, egykor emberi lakhelyül szolgáló helyiségeket nevezzük. Ez az egyetlen, viszonylag épségben fennmaradt remetetelep a Kárpát-medencében és egész Közép-Európában.

Barátlakások a keleti papok és szerzetesek számára

I. András király feleségével, a kijevi Anasztáziával együtt keleti papok és szerzetesek is érkeztek Magyarországra. Egy csoportjukat az Óvár keleti oldalába, a bazalttufába vájt barlangokban telepítette le az alapító. A hely elnevezése még: Oroszkő és Petra. A barlangmonostor (hivatalosan perjelség) védőszentje Szent Miklós püspök volt, aki mint patrónus leggyakrabban a vízközeli települések esetében fordul elő (pl.: Fertőszentmiklós, Gyergyószentmiklós, Liptószentmiklós).

A Tihanyi-félszigeten így nyugati (bencés) és keleti szerzetesek éltek együtt: találkozóhely volt Kelet és Nyugat között.

A barlangmonostor a XIV. század közepe táján néptelenedett el.

A tihanyi apátság bemutatását és látnivalóit itt találod.

A tihanyi barátlakások korabeli ábrázolása Forrás: Tihanyi Bencés Apátság hivatalos

A tihanyi barátlakások korabeli ábrázolása
Forrás: Tihanyi Bencés Apátság hivatalos

 

Régészeti és geológiai kutatások a barlangmonostornál

Az üregek kutatásával sokan és sokszor foglalkoztak. 1913-ban kényelmes feljáró utat készítettek hozzájuk. 1984-ben régészeti és geológiai feltárást végeztek, melynek során több csontváz is előkerült. 1994-ben a sziklafalat és a még meglevő cellákat stabilizálták.

Napjainkban már csak három épen megmaradt üregről szólnak a leírások.

1983-ban még hét mesterséges üreget sikerült Eszterhás Istvánnak azonosítania a leánylakásokkal együtt, amelyek eredetileg szintén a remetetelephez tartoztak néhány kutató szerint. Az, hogy eredetileg mennyi lehetett a számuk máig ismeretlen. Bél Mátyás (1737) körülbelül tízről ír. Dornyay Béla 1942-es ásatásakor kilenc cellát és nyolc kisebb fülkét talált, melyek később megsemmisültek.

A ma már ismeretlen üregek sziklaomlások miatt semmisülhettek meg. Dornyay Béla 1942-es ásatásakor kilenc cellát és nyolc kisebb fülkét talált, melyek később megsemmisültek.

A ma már ismeretlen üregek sziklaomlások miatt semmisülhettek meg.

A barátlakások a tihanyi kikötőből érhetők el

Az első helyiség a legfontosabb, itt egy megemelt szentélyt és egy kőoltárt is találni, továbbá egy sírhely maradványát.

Elképesztő látvány és a barátlakások – rövid túra Tihanyban

Ha nem szeretnénk túl hosszú túrát bevállalni, akkor ideális választás lehet egy tihanyi túra. A táv mindössze 4,6 kilométer hosszúságú, arra viszont készüljünk fel, hogy a szintmagasságok miatt több meredek emelkedőt is meg kell másznunk.

A tihanyi apátság történelmének további anyagait itt gyűjtöttük össze.

 

A tihanyi barátlakások Fotó: Tihanyi Bencés Apátság hivatalos

A tihanyi barátlakások
Fotó: Tihanyi Bencés Apátság hivatalos

 

Forrás: tihanyiapatsag.hu
Nyitókép: Tihanyi Bencés Apátság hivatalos

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva