Szaniszló Hajnalka | 2023.12.14. 08:00
Advent a tihanyi apátságban: programok és finomságok
Adventi hétköznapok és programok a tihanyi apátságban: áhítat, felújítás és 2024-es előkészületek.

2023 adventi programjai a tihanyi apátságban

– Igyekszünk a hozzánk látogató vendégeknek és turistáknak megmutatni, hogy milyen kincseket rejt Tihany, és maga az Apátság. Fogadjuk a hozzánk érkező csoportokat és egyéni látogatókat, de sokkal hangsúlyosabbá válnak az ünnepekre való felkészülések, és a lelkipásztori szolgálatok. Ádventben a régi hagyományoknak megfelelően hajnali szentmiséket ünneplünk, lelkibeszélgetésre és szentgyónásra biztosítunk lehetőséget.

Szervezünk adventi áhítatot az Apátsági Templom Kórusának vezetésével, valamint hagyományos pásztorjáték is lesz a tihanyi és környékbeli gyermekek előadásában

– kezdte gondolatait Jeromos atya.

Adventi gyertyagyújtás a Tihanyi Bencés Apátságban
Fotó: Korzenszky Richárd

Az apátság felújítása

Az apátsági templom és a monostorépület külső felújítása a végéhez ért. Megújult az egész épületegyüttes tetőszerkezete, a templom toronysisakjai, a külső vakolat és az összes nyílászáró is. Aki ma Tihanyba látogat már csak az építkezéshez szükséges felvonulást láthatja, hiszen a belső felújítás tavasz végéig még folytatódik. Az egész épületet magába foglaló felújításnak több fázisa van. Kutatás és dokumentáció előzi meg a tervezést, amit egy műemléki védettség alatt álló épület esetében szigorú engedélyezési eljárás követ, s csak ezek után lehet elkezdeni a munkálatokat. A legtöbb lelki és kulturális programot megtartották, a templom és a múzeum az elmúlt években is nyitva állt a látogatók előtt.

A szerzetes atyák és testvérek sem költöztek ki az épületből, hanem együtt éltek a felújítás nehézségeivel. Május végére befejeződik az apátság pincétől a padlásig történő felújítása.

Fotó: Krausz Andrea

Az apátság tervei és programjai a 2024-es évre

Folytatódnak a kulturális programok. Látogatható lesz az állandó történeti kiállítás, amely az apátság gazdag történetét és a szerzetesek életét mutatja be, de emellett időszaki képzőművészeti kiállítások is várják majd a látogatókat.

Az apátsági látogatóközpont
Fotó: Mészáros Annarózsa

– Nyártól megújult állapotában tekinthetik meg a vendégek az I. András király sírját őrző altemplomot, amelynek feltárásáról és annak eredményeiről egy időszaki kiállítás formájában szeretnénk több információt és érdekességet bemutatni – részletezte a tihanyi perjel.

Nyártól folytatódnak az éjszakai és hajnali órákban vezetett, nagy élményt jelentő séták az apátság máskor nem látogatható részeiben.

A hagyományoknak megfelelően jövőre is több koncerttel várják a zene iránt érdeklődőket is az apátsági templomba.

A Tihanyi Bencés Apátság altemploma Fotó: Tihanyi Bencés Apátság hivatalos

A Tihanyi Bencés Apátság altemploma
Fotó: Tihanyi Bencés Apátság hivatalos

Különleges kézműves termékek is készülnek a tihanyi szerzetesek által

– Több apátsági termékre büszkék vagyunk. A különleges ízeket rejtő csokoládék mellett, az elmúlt években két különleges bort is bemutathattunk. Az „Anianus” vörösborunk az apátság védőszentjéről, Szent Ányosról kapta a nevét.

a fehérborunk pedig a „Stella Maris”, a Tengernek Csillaga nevet viseli. Mindkettő ízletes és, ahogy a Szentírás mondja: segít abban, hogy egy kis vidámságot csaljon az emberek szívébe.

A szerzetesi termékek között kiemelt helyet kapnak az apátsági levendula- és gyógynövénytermékek is:

a Tihanyban lepárolt levendulaolaj és a Belső-tó mellett termesztett levendulából és citromfűből készült sör-különlegességek.

A Tihanyi Apátság termékei
Fotó: Dezslik Magdolna

A szerzetesek is gyakran fogyasztják Gellért atya gyógyteáit

Ő maga készíti el a testvéreknek minden nap a gyógynövénykeverékekből készített friss teát, ami ezekben a hűvös napokban segítenek a testi és reményeim szerint a lelki egészség megőrzésében is.

 

Tervezd meg az utazást!



:


 

Nyitókép: Tél a tihanyi apátság udvarán
Fotó: Dr. Korzenszky Richárd

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva