Bólyi Alexandra | 2018.10.11. 18:00
Indul a balatoni túra két keréken
A balatoni biciklitúrák az ország legszebb útvonalai közé tartoznak. Erdős szakaszok, a Balaton-felvidék és a vízpart sokszínűsége változatossá teszik ezeket a kemény sportnak vagy akár családi kikapcsolódásnak is nagyszerű programokat.

Budapestről a legegyszerűbben siófoki indulással tekerhetjük körbe a Balatont. Vonattal ez a legkönnyebben és leggyorsabban megközelíthető kiindulópont a déli parton, ahogy a város szlogenje is szól: “Itt kezdődik a Balaton!” Siófokról ráadásul több útvonal is kínálkozik a kirándulóknak, akár keleti, akár nyugati irányba indulnának, akár körbe tekernék egy nap alatta tavat, akár kompra szállva osztanák két részre a távot. Körbe haladva csodálatos látványt nyújt Tihany, a vászolyi Vízi-színpad, a Fülöp-hegyi kilátó, vagy a Kis-Balaton, de több balatoni kulturális helyszín is elérhető biciklivel.

A 3 legnagyobb hiba a kerékpárosok erőfejlesztő edzésében

1. Maximális terhelés – kevés ismétléssel

Nagy súlyok emelgetése 1-5 ismétléssel túl korai a felépítő időszakban, és megvannak a maga hátrányai. Az állóképességi sportolók súlyemelése mindig is vitatott terület volt, hiszen vannak bizonyos előnyei, így például az izomrostok építése, a szalagok, az inak, a törzsizmok fejlesztése. A legnagyobb hátrányt ugyanakkor az anaerob energiarendszer dominanciája jelenti. Ugyanis a kerékpározás alapvetően aerob mozgás, az erőt tehát aerob aktivitás közben kell kifejteni, vagyis alig transzformálható a súlyok emelgetése közben megszerzett erő-nyereség a pedálozásba. Mialatt nagy súllyal guggol valaki vagy kinyomja azt néhányszor, mindkét lábbal a földön áll. Eközben a kerékpározás során az erőkifejtés a lábfej elejére terhelődik, percenként 80-100 fordulattal, sokszor órákig.

Természetesen, ha a törzs-, a váll-, a karizmok gyorsabban kifáradnak, mint a lábak, az is lassulást fog eredményezni, éppen ezért érdemes az alaptréningre és a kisebb súlyokkal, magasabb ismétlésszámmal végzett erőgyakorlatokra koncentrálni az erőfejlesztő edzések első, jelentős időszakát.

2. Nem sportágspecifikus gyakorlatok

Az edzőteremben érdemes arra törekedni, hogy a sportág szempontjából leghasznosabb gyakorlatokat végezzük a leghatékonyabban. A szezonon kívül természetesen belefér a kevésbé sportágspecifikus edzés, de ahogyan közeledünk az alapozó időszakhoz, érdemes speciális edzésformára, sportágspecifikus gyakorlatokra váltani. Melyek lehetnek ezek?
 Álljon itt néhány példa:

Egylábas gyakorlatok
Az egy lábon, kis súllyal végzett gyakorlatok kifejezetten hasznosak a kerékpározás szempontjából, és segítenek rendbe tenni a láb izmainak kiegyensúlyozatlanságait. Ebből a szempontból jó hatásúak a kitörések is.

Lépcsőzés
A lépcsőzés, akár lépcsőző-gépen végezve, remek aerob gyakorlat a kerékpárosoknak, akik akár könnyű súlyokkal is fokozhatják a nehézséget.

Fellépés
Ha olyan magasra állítjuk a step-padot, hogy fellépéskor 90 fokos szöget zárjon be a térdünk, és fel-le lépegetünk váltott lábbal a padra/padról, az remekül hat az alsótest izmaira.

Fekvőtámasz
Akár a kezünkön, akár kézi súlyzókon támaszkodunk, a fekvőtámasz a felsőtest összes izmát megmozgatja, ha szabályosan végezzük.

3. Túl gyakori erőfejlesztő edzés

Ha túl gyakran végez a kerékpáros erőfejlesztő edzéseket, fáradt és kimerült lesz, mire az érdemi edzésmunkára, a kerékpározásra kerül a sor. Minél nagyobb súlyokkal edz valaki, annál több regenerációs időre van szükség a hatékony kerékpározás előtt. Heti 2-3 alkalom optimális az erőfejlesztésre, köztük kihagyott napokkal. Ha szeretnénk növelni a nehézséget, ahelyett, hogy több erőfejlesztést végeznénk, kombináljuk ezt az edzést a kerékpározással és végezzük egymás után a kettőt.

Pecsételd körbe a Balatont két keréken!

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva