Krausz Andrea | 2023.04.25. 08:00
Balatoni vendéglátók mutatták be sikerük titkát a Gasztrokompon
Első alkalommal fogadta vendégeit a Gasztrokomp, amelyre Szántódon és Tihanyban lehetett felszállni. A türkiz színben pompázó Balatonon szikrázó napsütésben ide-oda hajózva fehér körasztaloknál tálalták fel a Balatoni Kör vendéglátóinak finomságait.

A Balatoni Hajózási Zrt. és a minőségi balatoni vendéglátóhelyeket, borászatokat és szolgáltatókat összefogó Balatoni Kör egyesület közösen hirdette meg az első nyilvános Gasztrokompot. A szombat délelőtti programra jegyet váltó nagyközönség igencsak bőséges és különleges kínálattal találkozhatott.

Pincérek szolgálták fel a különféle fogásokat
Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

Kacsamáj, zebu steak, mentás macaron

Az üdvözlőfalatokat a keszthelyi John’s Pub kínálta, ami egy kacsamáj mousse volt birsalmával és kaláccsal.

Majd a Siófok-Töreki Egy csipet nádas vitello tonnato-ja következett,

vagyis egy fehérborral, hagymával és zellerrel marinírozott, majd vékony szeletekre felvágott főtt borjúhús, amelyet tonhalszósszal tálaltak. Következő fogásként az eplényi EPL Bisztro erdei gombakrémlevesét kóstolhattuk, majd a balatonvilágosi Lavender Terasz érlelt namíbiai zebu hátszín steakje következett színes francia burgonyával. Végül a gyenesdiási Móni Süti Cukrászda desszertje zárta a sort egy lemon curd tarte-tal (omlós linzertésztban lévő citromkrémmel) és mentás macaronnal.

Kidolgozott formák, harmonizáló ízek
Fotó: Szindbád az Utazó

 

Aki borkóstoló jegyet is váltott, az számos nedű közül választhatott, miközben a Fenegyerek pálinka, a BalatonGin, vagy a Zwack Riserva italait is megízlelhette.

Az utolsó pillanatban döntenek a turisták

A 2014-ben alakult Balatoni Körben az egész évben nyitva tartó szálláshelyek, éttermek, borászatok, cukrászdák, pálinka- és sörfőzdék és egyéb szolgáltatók működnek együtt. Elkötelezettek a minőség és a „négy évszakos Balaton” ügye mellett. Jelenleg 55 taggal büszkélkednek, és számos szolgáltató vár még a tagfelvételre.

– Sosincs két egyforma szezon – mondta a likeBalaton.hu-nak Vincze Péter, a Balatoni Kör egyesület elnökségi tagja azzal kapcsolatban, hogy milyen nyári idényre számítanak.

– Mindig meg kell találnunk a megújulási pontokat, újdonságot mutatni azoknak is, akik 15-20 éve a Balatonra járnak kikapcsolódni, pihenni.

Ebben a folyamatban a Balaton Kör tagjai élen járnak, sőt iránymutatóak. Bár vannak nehézségek, amelyeket „proaktívan” igyekszünk megoldani, bízom benne, hogy szép balatoni szezon előtt állunk. Egy tendencia idén is megfigyelhető lesz. Mégpedig az, hogy idén az emberek nem tudnak előre tervezni.

Azt látom, hogy sokan az utolsó pillanatban fogják eldönteni, hogy a Balaton melyik részére mennek nyaralni, hol fognak vacsorázni, milyen szolgáltatást vesznek igénybe.

Erre pedig fel kell készülni – mutatott rá Vincze Péter, aki azt is hozzátette, a munkaerőt illetően előfordul, hogy a Kör tagjai különböző rendezvényeken, esküvőkön kisegítik egymást. Bár sokak számára ez még mindig hihetetlen, de ezek a balatoni vállalkozások kiállnak egymásért.

Mindig meg kell újulni, mondta Vincze Péter, a Balatoni Kör elnökségi tagja
Fotó: Szindbád az Utazó

Veszprémben is találkozhatunk velük

Mint megtudtuk, a szervezet új típusú rendezvénye a „Gyertek át hozzánk” programsorozat, melyen egy-egy tag vállalja, hogy áthív magához más Balatoni Kör-tagokat, és együtt, egy helyszínen látják vendégül a látogatókat. Minimum háromfogásos, tematikus menüsort kínálnak a vendégséfek és borászatok közreműködésével. A következő két „Gyertek át” május 6-án lesz a balatonlellei Garamvári Szőlőbirtokon, majd június 3-án a balatonföldvári Helka Sörkertben.

Az egyesület egyik legnagyobb rendezvényét,

a több vendéglátót is felvonultató „Kóstold körbe” elnevezésű eseményt május 13-14-én tartják Veszprémben, a Gizella napok keretében.

Június 9-én a veszprémi Mozgóképfesztiválon lesz a BalatonBor és Hegybor idei bemutatója, augusztusban pedig ismét meghirdetik az Év strandétele 2023 versenyt.

Balatoni séf munkában
Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

Még bírálják, hogy ki palackozhat BalatonBort és Hegybort

A BalatonBor egyik lényegi pontja a közösségi összefogáson alapuló régiós bormárka létrehozása. A decemberi és februári borbírálatok alapján

eddig 16 borászat palackozhat 80 ezer palack BalatonBort egységes megjelenés alatt.

Ezek az Androsics Birtok, Bujdosó Pincészet, Dobosi Pincészet, Első Magyar Borház – Szeremley Birtok Kft., Gyukli Pince, Hujber Pincészet, Koronczai Pince, Veszprémi Pince, Zelna Borászat, Dóka Éva Pincészet, Laposa Pince, Cseh családi Pince, Barna Pince Ábrahámhegy, Fata Pince, Tagyon Birtok, Feind Pincészet.

Bíráló bizottság dönti el, hogy ki palackozhat BalatonBort, vagy Hegybort
Fotó: Szindbád az Utazó

 

A Hegybor a Balaton környéki történelmi szőlőhegyek Olaszrizling borainak közös kommunikációja, valamint a helyi eredetvédelmi törekvések előmozdítása. A csomagolásnál a BalatonBortól eltérően, mindenki a saját dizájnját használja, de egy egységes logóval és zárással jelzik a vásárlók felé.

A februári bírálat alapján 8 pince palackozhat, 16 ezer üveg Hegybort. Ezek a Dombi Pince, Cseh Családi Pince, Végh Róbert, Zelna Bor, Szépvölgyi Pince, Tagyon Birtok, Fata Pince, Kiss Pince.

A következő bírálatra április 26-án kerül sor Szentantalfán, ahol újabb pincészetek csatlakozhatnak a fenti körökhöz.

További fotókért kattints a galériába!

 

Nyitókép: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

 

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva