likebalaton.hu | 2020.08.02. 17:00
Bujtor István és a tihanyi bencések
Tudtad, hogy a Tihanyi Apátságban forgatták minden idők egyik legsikeresebb magyar filmjének nyitójeleneteit? A Pogány Madonnát idén ebben az ikonikus környezetben is megnézhetik a rajongók.

Augusztus 1-től 16-ig ismét látható a Tihanyi Bencés Apátsági Múzeumban a „Pogány Madonna”. A ma is nagy népszerűségnek örvendő Bujtor István és Mészáros Gyula filmet 1981. május 28-án mutatták be a mozikban. A Pogány madonna kezdő jeleneteit egy évvel korábban a Tihanyi Apátságban forgatták.

Bujtor István bencés szerzeteseket szerepeltetett a filmben, pedig akkor az apátság múzeumként működött, mert azt 30 évvel korábban elvették a szerzetesrendtől. A művész ezzel a gesztussal jelezte, hogy kik alapították, gyarapították és gondozták ezt a szent helyet. A színészóriás gyakran tért be gyertyát gyújtani, elcsendesedni a tihanyi templomba, emlékét örökké őrzi a Tihanyi Bencés Apátság.

Augusztus 1-től 16-ig ismét látható a Tihanyi Bencés Apátsági Múzeumban a "Pogány Madonna".

Közzétette: Tihanyi Bencés Apátság – 2020. július 31., péntek

 

A film örömmel ajánlható moziprogramnak mindenkinek, aki kellemes, könnyed, jóízű nyári szórakozást keres. Ennek a kriminek, bár vékonyszálú, de épkézláb története van, amely az elhihetőség határát nem lépi túl. Bujtor a cselekményt jól találta ki, és nemcsak saját magára, de kollégáira is gondolt néhány jó szereppel. Mészáros Gyula pedig derűs atmoszférát teremtett, jól adagolta, váltogatta az izgalmat a humorral – írta egy kritika.

– Miközben a Piedone-folytatásokban már végképp megszűnt az emberi értelem leghalványabb pislákolása is, Bujtoréknál még a verekedésekben is akad némi logika. Nem rosszak ezek a magyar kaszkadőrök! És bármennyire rokonszenves is az angol Bud Spencer álnevet viselő olasz színész, Csöpi rendőrhadnagyként Bujtor István még szimpatikusabb, amellett jobb színész is – olvashatta büszkén a főszereplő a Bud Spencer-rajongókat nyilván felbőszítő sorokat.

Kattints ide, és tudj meg minden titkot Ötvös Csöpiről és A pogány madonnáról!

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva