veol.hu/Molnár Sándor | 2020.11.14. 17:00
Compók kerültek Tihanynál a Balatonba
A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. munkatársai folytatják az őszi haltelepítéseket. Legutóbb 500 kilogramm kétnyaras korosztályú compót telepítettek a tihanyi révnél a Balatonba.

Hamvasi Miklós elmondta, hogy 200 kilogramm, vegyes korosztályú hal az éves telepítési kötelezettségük compóból, amit most jócskán túlteljesítettek.

– Azért hozzuk a compót a Balatonba, mert színesíti az állományt és a horgászoknak plusz élményt okoz a pecázások során – fogalmazott a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. horgászturisztikai menedzsere. Elmondta még, hogy a doktorhalnak is nevezett compót kedvelik a horgászok. Ez a halfaj a nádasok térségét szereti, ezért általában ott fogható.

500 kilogramm compó került a Balatonba a tihanyi rév szomszédságában
Fotó: Molnár Sándor/Napló

– Természetesen minden telepítésnek nagyon örülünk. A horgásznak a hal az elsődleges legyen az akár ponty, akár süllő, balin, vagy compó amiből kevés volt a Balatonban. Finom hal, ezért nagyon jó, hogy bővül vele a fajok száma, meg a mennyisége is – mondta el Urbancsok Zsolt, a Tihanyi Horgász Egyesület elnöke, aki a horgászok képviseletében ellenőrizte és igazolta a pontyfélék családjába tartozó compók Balatonba kerülését Tihanynál.

Fotó: Molnár Sándor/Napló

A halgazdálkodási társaság pontyból eddig 246 tonnát telepített idén a Balatonba. Az éves kötelezettségük 300 tonna két-és háromnyaras pontyból, ezért hamarosan, még nagyobb tempóban folytatják a telepítést. November utolsó hetében a Buzsáki tógazdaságban lehalászott pontyokból – napi szinten – legalább három-négy fuvarnyi hal kerül még idén, a fagyok előtt a Balatonba úgy, hogy a 300 tonnányi mennyiséget biztosan túllépik majd.

Urbancsok Zsolt kezében egy compóval a telepítéskor
Fotó: Molnár Sándor/Napló

A pontyokat arányosan osztják el a Balaton három medencéjében. A keleti-medencében már végeztek a telepítéssel, így a középső-és a nyugati medencébe érkeznek még az idén pontyok. Jó hír a horgászoknak, hogy ezen a héten még egynyaras süllőket is telepít a halgazdálkodó Balatonszemesen.

Forrás: Veol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva