Krausz Andrea | 2023.11.17. 10:00
Idén még a régi helyszínen várják a Garda Fesztivál résztvevőit Tihanyban
Huszonegyedik alkalommal rendezik meg november 17-19. között a tihanyi Garda Fesztivált, vagyis a Gardáliát. Az esemény a Családi öböl elnevezésű helyszínnel bővül, de a Visszhang domb lehet, hogy utoljára ad helyet az eseménynek. A terület ugyanis jelentősen megújul a jövőben.

– A felújítások miatt kevesebb helyünk van, de a Visszhang dombon lévő egykori óvoda helyén (az óvoda új helyre költözött) egy gyerekparadicsomot alakítunk ki Családi öböl elnevezéssel – mondta a likeBalaton.hu-nak Petróczi Orsolya, a Tihanyi Legenda Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. –Itt lesz a Civil ízek utcája, vagyis az óvodai és iskolai alapítványok szülői munkaközösségének jótékonysági vására. És itt találkozhatnak az érdeklődők a Balatoni Limnológiai Kutató Intézet munkatársaival, akik

halakkal teli akváriumot is hoznak magukkal, és mesélnek a munkájukról, valamint a Balaton élővilágáról.

A helyszínen felállítottunk négy nagy információs táblát, melyek segítségével a gardahalászatról, a település halászhagyományairól és a Gardáliáról lehet tájékozódni – emelte ki Petróczi Orsolya.

72-szer irdalják, paprikás lisztbe forgatják, szőlővenyigére húzzák a gardát Tihanyban
Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

A klímaváltozás miatt kevés a garda

Az árusok most is a Visszhang dombi parkolóban kínálják halas finomságaikat az árusok.

– Sokféle sülthal közül lehet válogatni, de sajnos gardát nem lehet kapni, ugyanis

az éghajlatváltozás és a Balaton vizének hőmérséklete miatt egyszerűen nem lehet akkora mennyiségű gardához jutni, mint amennyit például 2015-ben vagy 2016-ban megsütöttek az árusok.

Akkor közel 1 tonna sült garda elfogyott a fesztiválon. De ma már nem lehet gardához jutni, csak a látványsütéshez szükséges mennyiséget sikerül beszerezni – mesélte az ügyvezető.

Meg kell várni, amíg leég a szőlővenyige máglya, és csak a parázs mellett kell sütni a gardát
Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

Látványos programok a Gardálián

Szombaton megcsodálhatjuk a színpompás felvonulást az apátságig, ahol megáldájk az újbort. Majd látványsütéssel emlékeznek meg a gardahalászokra, és a hal elkészítésének hagyományaira.

– Idén is új tagokat avat a Vynitores Tichonienses Borlovagrend. Ezúttal Mohács lesz a díszvendégünk, akik mindkét nap busójelmezbe öltözve mutatkoznak Tihanyban. Lehet velük fotózkodni, a néptánccsoportjuk egy órás műsort ad, így a fesztiválozók testközelben is megismerhetik Mohács hagyományait – mondta Petróczi Orsolya.

A vasárnapra meghirdetett halászlé- és halételfőző versenyt maximális létszámmal rendezik meg.

30 csapat foglalja el a főzőhelyeket, a zsűrizésben pedig a Punk Ferenc vezette (a Ferenc Pince Csárda tulajdonosa) Fehér Asztal Lovagrend tagjai vesznek részt. Az estét pedig Egri Péter és a Mystery Gang koncertje zárja.

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is sok résztvevő várható a kísérő rendezvényeken. Lehetőség nyílik a Tihanyi Apátság felújítás közbeni épületbejárására, a szerzetesi kripta megtekintésére. 1,5 órás nosztalgia sétahajózásra indul Bahart hajója, és geotúrákat szervez a Balaton-felvidéki Nemzeti Park. A vendéglátóhelyek pedig speciális halas fogásokkal készülnek.

A visszhang kőhöz is felvonulnak a helyi borlovagrend tagjai
Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

Megújul a Visszhang domb Tihanyban

Tihany turisztikai attraktivitásának fejlesztése című Ginop-os projekt keretében megújul a Visszhang domb is. Egy ovális sétányt alakítanak ki, díszburkolatokat fektetnek le, a jelenlegi utat felmarják és megszüntetik, – így a fejlesztés után már nem lehet gépjárművel behajtani a területre. Átfogó tereprendezést végeznek, megújítják a zöldfelületeket, új növényeket ültetnek és öntöző-hálózatot alakítanak ki.

– A többlépcsős fejlesztés egyik eleme már elkészült, mégpedig egy balatoni tematikájú új játszótér létesült, és a fákat is ültettek.

Tavasszal pedig folytatódik a felújítás – mondta Petróczi Orsolya, aki hozzátette, jövőre át kell gondolni, hogy hol legyen a Gardália új helyszíne.

Nyitókép: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

 

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva