likeBalaton.hu | 2023.06.17. 10:00
Irány Tihany! Szombattól bárki megnézheti a legrégebbi magyar nyelvemléket
Ötszáz év után hazalátogat a Tihanyi Bencés Apátság alapítólevele. Június 17-től augusztus 31-ig bárki megnézheti eredetiben az apátsági múzeumban. A tárlaton megismerkedhetünk a XI. századi szerzetesek életével is.

A Tihanyi alapítólevél a tihanyi bencés szerzetesközösség számára nem csupán anyanyelvünk első emlékének őrzője, hanem az apátság gyökereinek szimbóluma, ezeréves alapításának letéteményese is, ezen túl pedig páratlan történeti forrás is.

Az apátság célja, hogy

a Pannonhalmi Főapátsági Levéltárban gondosan őrzött, állatibőr-hártyára írt alapítólevél a Tihanyi Apátságba idén nyáron látogatók számára élményszerűen megismerhető legyen.

Az apátsági múzeum állandó, történeti kiállításához kapcsolódó, augusztus 31-ig megtekinthető, Tihanyi alapítólevél személyesen című időszaki kiállítása bemutatja az apátság megalapításának történeti körülményeit, az apátság birtokrendszerét, a birtokokon zajló sokszínű munkát és az azt végző népességet.

A tárlat központi része a Tihanyi alapítólevélnek szentelt terem, ahol sötétre burkolt falak között és kiemelő világítás fényében installálták az oklevelet, a biztonsági és műtárgyvédelmi szabályok legkörültekintőbb betartásával.

Az intézkedések részeként egy speciális vitrint terveztetettek és gyártottak a kiállítótérbe.

A kiállítás végén, a múzeumpedagógiai foglalkoztatóban a gyerekeket egy nagy társasjáték várja.

Megismerhető lesz a XI. századi élet is
Fotó: Mészáros Annarózsa/likeBalaton.hu

Tárlatvezetés is lesz

A Tihanyi alapítólevél személyesen című kiállítás része a Tihanyi Bencés Apátsági Múzeum látogatói útvonalának, amely a barokk templom melletti látogatóközpontból a bemutatkozó filmmel indul.

Az apátság több rendezvényt is szervez a Tihanyi alapítólevél és korának élményszerű bemutatására. Június 24-én, a Múzeumok éjszakájának napján két alkalommal 20 és 21 órakor szakvezetés indul a látogatóközpontból. A túrákon korabeli gregorián ének csendül fel, valamint

az érdeklődők találkozhatnak I. András királlyal és lovagjaival, és a szerzetesek által készített italokat, ételeket is megkóstolhatják.

Júliusban és augusztusban is lesznek speciális vezetések, életmódtörténeti és nyelvészeti fókusszal. Ezen kívül ingyenes hangversenysorozattal és levendulás programokkal várják az érdeklődőket a nyár folyamán a tihanyi bencések.

Nyitókép: Mészáros Annarózsa/likeBalaton.hu

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva