R.E.B./csupasport.hu | 2021.06.21. 16:00
Kislibákkal is futottak a 1 Way Ticket Run versenyen
A természet értékeit tisztelve, izgalmas útvonalon zajlott a tihanyi futóverseny, melyről kulisszatitkokat is elárult a főszervező.

A természet értékeit tisztelve, kislibák „társaságában” zajlott a 1 Way Ticket Run verseny Tihanyban, amelynek a szervezési hátteréről Baranyai Máté főszervező beszélt.

A Balatoni Helyi Értékek Egyesület által rendezett Riska 1 Way Ticket Runnak, hiszen már csak a formátum miatt is különleges az esemény. Csaknem 140-en vágtak neki, hogy óráról órára megtegyenek 6.7 km-t, és az utolsó talpon maradó nyerjen – a nőknél Fűrész Edit (27 óra), a férfiaknál Csécsei Zoltán (52 óra) bírt a legtovább. Ezúttal Baranyai Máté főszervezőt kértük, beszéljen a háttérről, milyen feladat megvalósítani egy ilyen, egyedi formátumú eseményt.

Fotó: One Way Ticket Run/Facebook/Pozderka Attila

Fotó: One Way Ticket Run/Facebook/Pozderka Attila

– A szabályrendszer miatt is különleges, kezdésként említhetem, hogy nagy területet kellett körbekordonozni. Több helyen kellett mérni az időt és chipszőnyeget elhelyezni, hiszen ilyen sok induló teljesítménye csak így követhető – mondta a főszervező, Baranyai Máté.

A pályát is jól kellett kialakítani, azaz egyszerre legyen jól futható, kihívást jelentő és szép, hogy ne unják meg az utat a futók.

Környezettudatosan dolgoztak a szervezők

A hatóságokkal és az önkormányzattal szorosan együttműködtek, ráadásul természetvédelmi tájon zajlik a verseny, éppen ezért – akár ürgelyukak mellett vitt az út, akár kislibák jöttek elő – nem szenvedhettek hátrányt az ott élő állatok, és persze a szemét összeszedésére is nagy gondot fordítottak. A kiadásokat megnövelte, hogy sok embernek kellett folyamatosan készenlétben állnia (beleértve például a mentősöket), illetve a szervezéshez tartozott, hogy ahol lakott területen haladt az útvonal, ott a forgalmi csomópontokra is embert kellett biztosítani. A rendezői gárda 68 főt tett ki, és még sok barát, ismerős segített be. Bár hivatalosan 48 órára tervezték a versenyt, arra is volt tervük, ha nyolcvan óra fölé jutnának, azaz világcsúcs születik.

Készülj te is tudatosan a balatoni futóversenyekre, melyekhez minden információt megtalálsz itt.

1 Way Ticket Run futóverseny Tihanyban, 2021-ben Fotó: Pesthy Márton/Napló

1 Way Ticket Run futóverseny Tihanyban, 2021-ben
Fotó: Pesthy Márton/Napló

– Nehéz úgy gondoskodni az étkeztetésről, hogy nem tudod, hányan lesznek versenyben – így kellett kitalálni például péntek este, mennyi ebédet rendeljenek szombatra és még folytathatnánk. A környező boltokból, benzinkutakról folyamatosan hordták a jeget a frissítéshez, ahogyan a gyümölcsöt és a friss pékárut is. Kiemelte, sokat számított, hogy a használhatták a tihanyi futballklub öltözőjét, a versenyzők kulturált környezetben frissülhettek fel. A mezőny nagyságát és az eredményeket figyelembe véve egyébként toplistásak lettünk. Az ilyen típusú versenyeken általában húsz-harmincan indulnak, csak hát

Magyarország különleges, mert sok az elvetemült futó, és az ultra is felszállóágban van

– tette hozzá a főszervező.

1 Way Ticket Run futóverseny Tihanyban, 2021-ben Fotó: Pesthy Márton/Napló

1 Way Ticket Run futóverseny Tihanyban, 2021-ben
Fotó: Pesthy Márton/Napló

Már meghirdették a jövő évi eseményt

Már meghirdették a jövő évi eseményt, két nap alatt szinte be is telt a 199-es létszám (nagy nevek is jelezték a részvételi szándékot), és lesz várólista is.

– Vannak nehézségei a szervezésnek, ám ez a sport ünnepe. Egészen különleges, hogy a végén csak egy maradhat, ám a vetélytársak pacsival indulnak, biztatják egymást, jó látni az egymás és felénk is megnyilvánuló szeretetet. Kicsit olyan is, mint egy gasztrofesztivál: mindenki az étkezéseket várja, például a palóclevest vagy a szombat esti pizzavacsorát.

Az egyik futó jegyezte meg, hogy a hangulattal és a kis sátorokkal olyan ez, mint a Sziget Fesztivál, csak alkohol nélkül

– tette hozzá a főszervező.

Idén a tavalyi több mint 7 km helyett 6.706 km volt egy kör hossza, hogy a magyarok is jegyzett eredményeket érhessenek el a backyard versenyrendszerben, a formátum világranglistáján. Az útvonalat tekintve jövőre is változik kicsit a pálya. Egyrészt azért, hogy ne váljon unalmassá, másrészt kisebb szintkülönbség lesz, hogy kevésbé terhelje meg a futókat, és tovább futhassanak.

1 Way Ticket Run futóverseny Tihanyban, 2021-ben Fotó: Pesthy Márton/Napló

1 Way Ticket Run futóverseny Tihanyban, 2021-ben
Fotó: Pesthy Márton/Napló

 

 

Forrás: csupasport.hu

Nyitókép: Pesthy Márton/Napló

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva