Pintér Balázs/magyarnemzet.hu | 2021.07.11. 14:00
Óriási a kereslet a balatoni ingatlanok iránt
A járvány miatt felértékelődtek a tágasabb, szellősebb, kevésbé zsúfolt helyen fekvő ingatlanok, megnőtt a kert, a terasz és az erkély jelentősége.

Jóllehet már a 2010-es évek közepétől folyamatosan emelkednek az ingatlan­árak a Balatonnál, arra talán senki nem számított, amit a Covid okozott. A járvány miatt felértékelődtek a tágasabb, szellősebb, kevésbé zsúfolt helyen fekvő ingatlanok, megnőtt a kert, de legalábbis a kertkapcsolat vagy egy terasz, erkély jelentősége.

A karanténhatás a nyaralóövezetekben, különösen a Balatonon, még erőteljesebben érezteti a hatását.

Az otthoni munkavégzés, a home office előtérbe kerülésével sokan állandó otthont keresnek a tóparti településeken, mások a nyaralójuk téliesítésébe kezdtek, miközben az eddiginél is nagyobbra nőtt a kereslet a balatoni ingatlanok iránt.

Fotó: Darabos György/lakaskultura.hu

 

Még több csodás balatoni ingatlant nézegetnél? Itt keresgélj.

Lakás helyett kertes ház

– Bár évek óta lendületesen nőnek az árak a Balaton déli partján, az elmúlt egy évben újabb árrobbanás következett be. Ez az elmúlt hónapokban is éreztette hatását, és várhatóan még jó darabig kitart – közölte Krausz Gábor, a Balla Ingatlan siófoki irodájának szakmai vezetője.

A kereslet rendkívül erős, az árak pedig részben emiatt, részben az építőanyagok és a munkaerő drágulása miatt továbbra is emelkednek.

A Balatonnál ugyanis sok a társasházi beruházás, az újonnan épülő lakások egyre növekvő árai pedig magukkal húzzák a régebbi építésű lakások, házak, nyaralók árát is. Ráadásul a déli part mentén végigfutó M7-es autópályával már a legnyugatibb települések is könnyen elérhetők a fővárosból.

Nyaraló Pusztaszemesen
Terv: V. Marton Rozália és Villányi Norbert
Fotó forrása: epiteszforum.hu

Élénk az érdeklődés a part menti vagy partközi lakásokra is

– Míg tavaly ősszel, sőt idén év elején bruttó 1–1,1 millió forintba került egy jó minőségű parti házban lévő lakás négyzetmétere, ez mára másfél millió forintra kúszott fel. De akadnak projektek, amelyekben már kétmillió forint a négyzetméterár – ez az árszint a Belváros luxusingatlanjait idézi. ­Ezekben a társasházakban csak a legjobb, vízre néző, jó adottságú lakások kelnek el gyorsan az említett árakon, a többinél erős kivárás jellemző. A vevők egy része túlárazottnak tartja ezeket a lakásokat, és arra vár, hogy a későbbiekben majd enged az árból a beruházó. Az elmúlt évek tapasztalata azonban azt mutatja, hogy mivel az árak folyamatosan emelkednek, előbb-utóbb elkelnek a lakások akciózás nélkül is. S bár továbbra is élénk az érdeklődés a part menti vagy partközeli társasházi lakásokra, az is megfigyelhető, hogy sokan, akik az elmúlt tíz évben lakást vettek nyaralónak, azt most inkább kertes házra cserélik – mondta a szakember.

Balatoni házak és lakások, présházak felújítása, építkezési tanácsok, tippek, trükkök.

Fotó: lakaskultura.hu

 

Mindez kihat a telkek és a régebbi nyaralók árára is

A Balaton déli partjának „nyugati csücskében” néhány éve még akár 3–5 millió forintért is lehetett találni vízhez közeli telkeket – ma ezek ára 20–25 millió forintnál kezdődik. Siófok és Zamárdi térségében 2020 tavaszán a telkek négyzetméterára 90–100 ezer forint körül alakult, ami mára 150 ezerre nőtt. Ez azt jelenti, hogy egy 600 négyzetméteres telek ára mintegy 90–100 millió forint. A vízparti telkek esetében pedig már 300 ezer forint az átlagos négyzetméterár, vagyis a legkisebbek is jócskán százmillió forint fölötti áron kelnek el.

A használt ingatlanok piacán is érezhetők a változások. A családi házak a víztől távolabb is legalább 30–40 millió forintba kerülnek, de Siófokon például a négyzetméteráruk eléri a 800 ezer forintot. Panellakásoknál valamivel kevesebb, 500–600 ezer forint a négyzetméterár, ami ebben a a kategóriában szintén fővárosi árszintet jelent.

Nyaraló terasza Fonyódligeten
Fotó: Darabos György/lakaskultura.hu

 

A balatoni ingatlanárak közelítenek a fővárosiakhoz

– A Balaton népszerűsége töretlen, a szezonalitást ráadásul felváltotta az egész éves, állandó kereslet, amely egyelőre jóval magasabb, mint a kínálat. Ennek legfőbb oka, hogy a járványügyi helyzet miatt a városi lakásokban ragadt emberek, családok szeretnék újra szabadnak érezni magukat, és ha van spórolt pénzük, akkor azt szívesen fordítják nyaralóvásárlásra – mondta Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője.

Alapvetően az északi parton találhatók a drágább nyaralók, ahol az átlagos négyzetméterárak 400–675 ezer forint között mozognak.

Új építésű lakás esetén az ár sok esetben az egymillió forintot is meghaladja. A Balaton déli részén valamivel kisebb a szórás, és az árak némileg mérsékeltebbek. Ugyanakkor már a déli parton is legalább 40–50 millió forint kell ahhoz, hogy élhető nyaralóingatlant lehessen találni, a felső határ viszont a csillagos ég.

Veszprém megyében a Tihany–Csopak–Balatonfüred háromszög, Somogyban pedig Siófok mellett Balatonföldvár, Balatonlelle és Fonyód a legnépszerűbb.

Csopaki nyaraló
Fotó: Bata Tamás/lakaskultura.hu

A 25 millió forintos befektetés sem lehetetlen, de cserébe kompromisszumot kell kötnie a potenciális vevőnek. Ekkora összegért ugyanis már csak a másodvonalon, mondjuk Balatonendréden lehet ingatlant vásárolni. Ezek a vízparttól pár kilométerrel távolabbi települések is megjelentek a piacon, ráadásul az elmúlt évekhez viszonyítva akár két-két és félszeres áron adhatók el az ottani régebbi típusú házak – tette hozzá Benedikt Károly.

– A csokot és sok esetben a falusi csokot kihasználva

több család költözött városból, vidékről a vízpart környékére, de számuk így sem nőtt meg jelentősen, hiszen nem lett több munkalehetőség a Balaton környékén.

Alapvetően továbbra is nyaralóövezet a Balaton partja, az üdülőket azonban már életvitelszerűen, teljes értékű lakásként használják a tulajdonosok – magyarázta Benedikt Károly.

Ilyen egy szép kert a Balatonnál?

Nyaraló Kőröshegyen
Fotó: Bata Tamás/lakaskultura.hu

Hirdetési árakban a Balaton északi és déli partja is átlépte a 700 ezres lélektani határt az átlagos négyzetméterárakban, amire az országban eddig csak Budapest volt képes – közölte lapunkkal az Ingatlan.com. A hirdetési oldal elemzése szerint az északi parti, azaz Veszprém megyei településeken júniusban 756 ezer forint volt az átlagos kínálati négyzetméterár, ami 35 százalékos növekedést jelent éves szinten. A kiugró mértékű drágulásban szerepet kapott, hogy a kínálat csökkent. A déli parti településeken kereken 700 ezer forintra emelkedett az átlagos négyzetméterár, ami húszszázalékos drágulásnak felel meg.

 

Forrás: magyarnemzet.hu

Nyitókép: Nyaraló Tihanyban
Fotó: Darabos György/lakaskultura.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva