likeBalaton.hu | 2023.08.03. 10:00
Igazi siker! Békászó sas költ a Balatonnál
A békászó sas hazánk egyik legritkább fészkelő ragadozómadara. A szakértők ezúttal a Balaton déli partján kapták lencsevégre. Ráadásul utódot is nevel, amit a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság (BfNPI) nagy sikernek értékel.

A békászó sas ritka fajnak számít a Balaton régiójában, a 2010-es évek elején az itteni állományt 2-3 párra becsülték. Sőt!

Az utóbbi években csupán egyetlen aktív revír maradt, és itt sem volt minden évben sikeres költés.

(A „revír” a madár fészkelési területe, amely egy fész­kelő párhoz tartozik.)

– Külön öröm, hogy az idei évben sikeres fészkelést regisztráltunk – fejtette ki Szinai Péter, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa a BfNPI weboldalán. Mint írta, a békászó sasnak két elkülönülő populációja van: az Északi-középhegységben (28-35 pár) és a Dél-Dunántúlon (5-7 pár). Ez utóbbi csekély méretű állományhoz tartozik a Balatonnál fészkelő pár is.

Békászó sas a Balaton környékéről
Fotó: Péntek István

Egy fióka marad

A békászó sas közepes testű ragadozó madár, mely kifejezetten zárt idős állományokban fészkel. Hosszútávú vonuló; egy viszonylag szűk vonulási folyosót követve a telet Afrika déli felén tölti. Általában két tojást rak és

mivel fiókák közötti agresszivitás különösen erős, az elsőnek kikelő fióka szinte minden esetben elpusztítja kisebb testvérét.

Ezt a jelenséget a bibliai párhuzammal káinizmusnak nevezzük. Táplálékát a talajon szerzi, hazánkban leggyakrabban és túlnyomórészt pockokat zsákmányol. Magyar elnevezése – kicsit ellentmondásosan – csak nálunk hangzik furcsán, mert tőlünk északabbra (Lengyelország, Baltikum) táplálékának legjelentősebb részét valóban a békafajok teszik ki.

Sikeres költést regisztráltak a szakemberek
Fotó: Péntek István

Van, ahol vadásszák a békászó sast

Fészkelőhelyén nagyon érzékeny a zavarásra, szűk vonulási útvonalán pedig számtalan veszélynek van kitéve (pl. a Libanonban és Szíriában folyó jól ismert, nagymértékű vadászat), ezért hazai állománya csökkenő. Szerencsére világállománya (ez nagy vonalakban Kelet-Európát fedi le), még stabil, nagyságrendileg 20.000 párra tehető.

A fészek megtalálása Péntek Istvánnak (BNPI) és Túri Istvánnak köszönhető, akik az MME Dél-Balatoni Helyi Csoportjának tagjai.

Nyitókép: Péntek István

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva