Mihály Szilvia | 2020.08.21. 06:00
Szelfizz Gombóc Artúrral Tihanyban!
Csokoládé- és meserajongóknak kihagyhatatlan szelfipont a tihanyi apátsági templom melletti sétányon Gombóc Artúr szobra. A mini bronzmadárral kicsik és nagyok is szívesen fotózkodnak. Te meglátogattad már a csokievő madarat?

Tihanyban sétálva számtalan varázslatos hátterű fényképpontot találunk, az idei nyár egyik új kedvenc színhelye a sétány, ahol Kolodko Mihály Gombóc Artúr szobrával tudunk fotózkodni.

Keszey Ágnes kolléganőnk is nagy rajongója a mesefigurának

 

A tihanyi bencés apátsági templomot a Visszhang-dombbal összekötő Pisky sétányon üldögél a kissé túlsúlyos madár, akit néha Balaton szelettel a kezében, vagyis a szárnyában fotóznak a turisták.

 

A Balaton vagy az apátság épülete is látszódik mögöttünk, miközben gyerekkorunk kedvenc mesehősével barátkozunk össze.

 

A mai gyerkőcök ugyanúgy sorolják Gombóc Artúr kedvenceit, mint mi tettük anno, Csukás István mesehőse a mai napig szereti a kerek csokoládét, a szögletes csokoládét, a hosszú csokoládét, a rövid csokoládét, a gömbölyű csokoládét, a lapos csokoládét.

A mini Gombóc Artúr a likeBalaton kedvence lett

 

Azt tudtad, hogy Sajdik Ferenc először a Ludas Matyinak rajzolta meg ezt a beszélő, dagi madarat?

A Magyar Sajtó 2003-as számában ezt olvashatjuk:
„Sajdik szerint egy karikaturista esetében a legfontosabb az ötlet: egy jó alkotás nyolcvan százalék ötlet, a maradék a kidolgozás. Igaz, a jellegzetesen saját stílus is elengedhetetlen, úgy igazi a karikaturista, ha saját világa van. Sajdiknak sikerült máig utánozhatatlan alakokat alkotnia, például madaraival, amelyek nem a csőrükkel „beszélnek”. Ebből született Gombóc Artúr alakja is, de hogy a képernyőkön is láthassuk a dagadt madarat, ahhoz a véletlen kellett. A Ludas Matyiban indult ugyanis először egy sorozat, afféle képtelen természetrajzszerű a jövő század állatairól. Itt született meg először „a kislány, akinek van valami a fején”, vagy a madár, aki annyit evett, hogy már repülni sem tud. A Corvina Kiadó ezután könyvet készített a sorozatból, majd felkérték Csukás Istvánt, hogy írjon hozzá egy mesét. Így született a Pom-Pom.”

 

Nem a tihanyi mini madár az első országos hírű szobor Gombóc Artúrról, egy csokifaragó mester már 2008-ban elkészítette a madár mását. Nem is értem, ez korábban másnak miért nem jutott eszébe.

 

Ekker Róbert egy 350 kg-os csokitömbből faragta ki a madarat, melynek végső súlya 239 kg lett. A szobrász a Szabadföld 2009. szeptember 11-i számában azt nyilatkozta, annyi csokoládét evett, míg a szobor elkészült, hogy kiújult a köszvénye is.

Nem csak a Balatonnál vannak mini bronzszobrok

A tihanyi Gombóc Artúrt megalkotó, magyar származású, ungvári Kolodko Mihály mini bronzszobraival Budapesten is találkozhatunk, elkészítette már a Nagy Ho-Ho-Ho Horgász híres csaliját, Mekk Mestert, a Kockásfülű nyulat és Rejtő Jenő 14 karátos autóját, és a bűvös kocka miniatűr mását is megformálta.

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva