likeBalaton.hu | 2022.05.10. 10:00
Széttapossák a tihanyi Őrtorony-kilátó környékét a kirándulók
A figyelmeztetések ellenére sokan nem a kijelölt utakon közelítik meg a rendkívül népszerű kilátót. Így épp az mehet tönkre, amit meg szeretnénk nézni: a természeti értékeink.

Ahogy a likeBalaton.hu korábban beszámolt róla, a tihanyi Őrtorony-kilátó olyan népszerű kirándulási célpont, hogy a környékén még télen is nagy a forgalom. Azonban a látogatók egy része a figyelmeztetések ellenére sem a kijelölt utakon közelítette meg az objektumot. A kilátó közvetlen környezetében az értékes sziklagyep található, ezért a Bakonyerdő Zrt. a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkkal, a Sajkodért Egyesülettel és az Önkormányzattal megtartott egyeztetést követően élőhelyvédelmi intézkedéseket vezetett be – írta honlapján a bakonyerdo.hu.

A kilátó körül terelőkerítéseket helyeztek el, elkészítettek egy erdei falépcsőt, és kerítéssel lezárták a sajkodi Mályva utca felől kitaposott ösvényt.

A tihanyi Apáti-hegyen 2016-ban megépült Őrtorony-kilátóból körpanoráma nyílik a környékre. A szakemberek kiemelték, hogy a kilátó megépítésének egyik kiemelt szempontja volt a közelben fellelhető kilátósziklák tehermentesítése, vagyis azok védelme a kitaposástól.

Felettébb népszerű a tihanyi Őrtorony-kilátó
Fotó: Keszey Ágnes

Ez lenne az új útvonal!

Jelenleg a kilátó a 71. sz. főút és a Tihanyba bevezető közút csatlakozásában kialakított parkolóból közelíthető meg. A jelzés az Őrtorony kilátót érintve egészen a Levendulaházig tart. A sárga jelzésű turistaútról ágazik le a sárga háromszög jelzésű turistaútvonal, amely közvetlenül eléri a kilátót, majd becsatlakozik a Csúcs-hegyre felvezető zöld háromszög jelzésű turistaútba. A Tihanyból induló zöld T jelzéssel jelölt, csak gyalogosan bejárható Lóczy Lajos tanösvényen szintén ellátogathatnak a kilátóba.

Mindenkit kérnek, hogy az Őrtorony-kilátó megközelítésére a kijelölt útvonalakat használják,

a megszokott navigációs alkalmazások által felkínált megközelítéseket ne vegyék figyelembe!

Mint írják, Sajkod településrész felől a kilátót nem lehet megközelíteni, a szűk utcákon a gépjárműközlekedés nehézkes, a parkolás nem lehetséges.

 

Nyitókép: MTI/Bodnár Boglárka

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva