Kovács Erika / veol.hu | 2020.11.01. 12:00
Tihany egész évben lenyűgöző szépségekkel csábítja a vendégeket
Egész évben lenyűgöző természeti szépséget mutat Tihany, ahol a Balaton mellett a Külső- és a Belső-tavat, valamint a Rátai csávát is meg lehet csodálni, utóbbi különlegessége, hogy csak esőzések után lehet látni. Hidegben pedig a Balatonnál a Belső-tó fagy be legelőször, ahol sokan korcsolyáznak is.

– Magyarország egyik legkülönlegesebb fekvésű települése Tihany, ahol a vendégek elsősorban megnézik az apátság környékét, gyönyörködnek a páratlan panorámában, pedig érdemes itt többet időzni, mert az 1500 lakosú falu sok más különleges látnivalót is rejt – tudtuk meg Fülöp Júlia idegen­vezetőtől.

Az apró, 1500 lakosú ékszerdobozban nyaranta napközben nagyvároshoz hasonló a forgalom, aztán estére újra csendesebb lesz minden, innen ered Tihany elnevezése, a Tichon szláv eredetű szóból, melynek jelentése csend, csendes. A falu egyedülálló természeti értékeit az Európa Tanács Európa Diplomával ismerte el, amelyből az egész országban három van. Nyáron telt házas strandjai – közülük több ingyenes – az itteni fürdőhelyek nagy népszerűségét jelzik.

A Bencés Apátság nemcsak Tihany, hanem Magyarország egyik ikonikus helye is
Fotó: Kovács Erika/Napló

A látnivalók közül a legkülönlegesebb Magyarország egyik emblematikus jelképe, az apátság barokk stílusú temploma a domb tetején. Innen lélegzetelállító panoráma tárul az ember elé. A tihanyi bencés apátságot I. András király alapította 1055-ben Szűz Mária és Szent Ányos püspök tiszteletére.
Az altemplom, ami a hazai román kori építészet egyik kiemelkedő alkotása, máig őrzi 11. századi állapotát, benne az alapító király síremlékével, akit 1060-ban itt temettek el. Az apátság alapítólevele a legkorábbi magyar nyelvemlék, jelenleg a pannonhalmi főapátság levéltárában található, de másolatát az altemplomban helyezték el. Lenyűgöző a panoráma a templom melletti Pisky sétányról, ahol meg lehet nézni egy parasztgazda házát, és itt van a Halászcéh és a Fazekas ház, illetve az ősi falu házai, amelyek műemléki védettséget élveznek.

Olvasói fotó: Juhász -Dóra Katalin

A közelben található a Baba­múzeum, ahol népviseletbe öltöztetett porcelánbabákat lehet megcsodálni. A Vissz­hang-dombra érkezve pedig valóban visszhangot hall az ember egy-egy hangosabb szó után.

A tihanyi kálvária.
Fotó: Pados Adrián

Ami a történelmi, természeti értékeket illeti, érdemes megnézni a kálváriát, amelyet eredeti formájában helyreállítottak. Aki felkeresi az Apáti-hegyet, ami a félsziget egyik legértékesebb élőhelye, a Belső- és a Külső-tó mellett egészen Balatonfüredig gyönyörködhet a látványban.
Tihany eredetileg az Apáti-tetőnek nevezett dombra épült, ahol ma is láthatók egykori templomának falai. A Nyereg-hegy pedig a Csúcs-hegyet az Apáti-heggyel köti össze, ami egy keskeny, sziklás gerinc, és innen is csodálatos panoráma nyílik a Balaton-felvidékre, illetve a félszigetre.

Érdemes felkeresni az Óvárat is, ahol a 20 méter magas bazalttufa sziklába vájt barátlakások láthatóak, amiket a XI-XIV. század között ortodox remeték vájtak ki. Különlegesség a hárommillió évvel ezelőtti gejzírmező, ami a Belső-tó és a ­Szarkádi-erdő között húzódik, és itt van az Aranyház nevű gejzírkúp, ami a sárga zuzmóról kapta a nevét. A Lóczy tanösvényen a félsziget különleges geológiai látnivalóit lehet megcsodálni.

Egész évben páratlan panorámában gyönyörködhetünk
Fotó: Kovács Erika/Napló

A történeti, természeti értékek mellett egész évben, de főként nyáron, pezsgő élet fogadja a látogatókat Tihanyban. Ilyenkor a félsziget ikonikus növénye, a levendula körül forog minden, amelynek meghonosítása Bittera Gyula, a hazai illóolajgyártás megteremtője nevéhez fűződik. A neves személy munkásságába az Illatok házában lehet bepillantani.

Illatok háza
Fotó: Szaniszló Hajnalka

Tihanyban az ősi gardahalászatra emlékeznek október végén, november elején, amikor fűzfavesszőn sütik meg a halat a Visszhang-dombnál. A falu híres a kitűnő borairól, és gasztronómiájáról is, mindenki megtalálja a neki meg­felelő ízeket.

Kattints ide, és tudj meg mindent erről a varázslatos településről!

Forrás: veol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva