Keszey Ágnes | 2021.11.07. 07:00
Vasárnap is vár a Garda Fesztivál!
Halászlé- és halételek főzőversenyével folytatódik vasárnap az északi part egyik legnagyobb őszi eseménye: a hajdani balatoni halászatnak emléket állító Garda Fesztivál.

„Amikor beállnak az első fagyok és a Balaton széle jegesedni kezd, ahogy a halászok mondják, gombosodik a nád, gardafogásra indulnak a balatoni halászok” – tudósított a Filmhíradó több mint fél évszázaddal ezelőtt a Tihanyban szokásos halászatról.

Ma már csak emlék ez az ősz végi, tél eleji munka, de emlékét őrzik a településen. Ezért indították útjára két évtizeddel ezelőtt a Gardália Napokat. Akkor még éltek olyan öreg tihanyi halászemberek, akik még maguk is halászták a gardát.

Fotó: Keszey Ágnes

A rendezvénnyel kezdetektől fogva a balatoni, halászok munkája, emléke előtt tisztelegnek elsősorban, de a több napos rendezvény fontos része a gasztronómia és a kikapcsolódás, szórakozás is.

– Az ötvenes évekig, amíg a turizmus igazán el nem indult Tihanyban, addig a település halászfalu volt. Elsősorban halászatból és szőlőművelésből éltek az itt lakók. Nagyon-nagyon fontos volt számukra a a garda, melyet a Balatonnál itt horgásztak. Horgászni nem nagyon lehet, mert nagy rajokban úszik . Vontatott, húzott hálóval lehetett kifogni. Amikor már kellőképpen hideg volt a víz. nagyon nagy rajokban kezdtek úszni a garda halak. Ezt innen Tihanyból, a dombokról látták. A kiképzett emberek, az úgynevezett „Hegyenjárók”, követték a halrajok mozgását és egyezményes jelekkel irányították a lent dolgozó halászokat, hogy merre kell menni és hol eresszék le a hálót. A Tihanyi-kútnál több kilométernyi hálót is kivetettek. Sőt, még télen, a jég alól is halászták a gardát. Irgalmatlanul nehéz kenyérkereset volt. A garda volt a cserealap, az úgynevezett kenyérhal. Amikor kifogták frissen, akkor elindultak vele a halkereskedők és a tihanyi asszonyok. Ezt cserélték mindenre, ami az élelmükhöz kellett. Télen pedig ők maguk is sok gardát ettek. Sokféle módon tartósították ezt a halat – idézte fel Rózsa Éva, a Garda Fesztivált szervező Németh László Művelődési Ház igazgatója.

Kedvelt volt például hajdan a dézsában eltett ecetes garda és a Tihanyi petyeg, ami egy pikáns halleves.

A régi hagyományokról és a fesztiválról itt is írtunk

A garda akkor kezd el mozgolódni, amikor egy-két fokos a víz. A mostani, 10-12 fokos Balaton még túlságosan meleg nekik, így – és azért is, mert halászni már nem szabad a Balatonon – csak néhány példány került a kosárba a rendezvényen.

Tihany Garda Fesztivál Fotó: Keszey Ágnes

A halak hajdani elkészítését látványsütésen mutatták be a Visszhang-dombon.

Fotó: Keszey Ágnes

– A garda nagyon szálkás, de annak köszönhetően, hogy nagyon sűrűen, pontosan hetvenkétszer mindkét oldalon beirdalták, nagyon jól fogyasztható sült hal lesz. Paprikával, sóval, zsírral bedörzsölték az oldalát és orgonavesszőre tűzték. Ennek ugyanis semleges íze van, nem befolyásolja a hal ízét. Az előkészített halat szőlővenyige parazsán, forgatva pirították hosszú időn keresztül. Utána mindig elcsomagolták egy kis időre valamibe: volt, aki a subájába, volt, aki káposztalevelekbe takarta, mert a halnak kicsit vissza kell puhulnia. Utána nagyon ízletes, finom halat ehettek – mesélte a szervező.

Fotó: Keszey Ágnes

A Garda Fesztiválon természetesen senki sem marad éhes, hiszen a vendégeknek sokféle halételt kínálnak.

Nem csak a szabadtéren, hanem több, a programhoz csatlakozott vendéglátóhelyen is.

Tihany Garda Fesztivál Fotó: Keszey Ágnes

A Tihanyi Garda Fesztivál a a Vinitores Tychonienses Borrend ünnepe is, akik az ország minden részéről hívtak borlovagrendeket, melyek tagjai díszes ruhájukban színes forgataggal emelik az esemény fényét.

Fotó: Keszey Ágnes

A programok sora vasárnap is folytatódik: Benke Laci bácsi mesterszakács emléke előtt tisztelegve, róla elnevezve hirdették meg a a halászlé- és halétel főző versenyt. Ez 9 órakor kezdődik a Visszhang-dombon.

A gyerekeknek is kínálnak programokat: délelőtt Telegdi Ágnes meseíró és természetfotós Csodálatos állatvilágunk címmel állatfotókkal kivetített előadására várják őket, s a nap folyamán szabadtéri játszóhelyen is szórakozhatnak.

Akik a településsel és környékével szeretnének még jobban megismerkedni, a szervezett geotúrákon fedezhetik fel a térséget.

Fotó: Keszey Ágnes

A napot – és a három napos Garda Fesztivált – pedig koncertek zárják majd.

Tihany Garda Fesztivál Fotó: Keszey Ágnes

Fellép majd Szirtes Edina Mókus is, de ezt követően is lehet kóstolni a finomabbnál-finomabb halételeket. A programok egy része a Visszhang-dombon felállított rendezvénysátorban lesz, ide védettséget igazoló kártyával és fényképes igazolvánnyal lehet belépni.

A részletes programot itt találod

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva