BALATORIUM ÖKOLÓGIAI X KULTURÁLIS HÉTVÉGE / Tihany
Helyszín Tihany, Klebelsberg Kuno utca 3
Időpont
A BALATORIUM kutatók és művészek összefogása a Balatonért.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB2023EKF) BALATORIUM programjának célja, hogy kulturális programokon láthatóvá tegye a tó összetett ökoszisztémáját, és hozzájáruljon a Balaton jövőjét érintő létfontosságú kérdésekben folytatott társadalmi párbeszédhez.

 

MI A BALATORIUM ÖKOLÓGIAI × KULTURÁLIS HÉTVÉGE?
strand x workshopok x beszélgetések x lassú tájbejárások x művészeti akciók és mindenmás a Balaton és térségének aktuális ökológiai kérdéseiről.

KINEK SZÓL?
Mindenkinek, aki szereti a Balatont, a térségben él, nyaral.

MI A TÉMA?
Balaton. Klímaváltozás és a területhasználat átalakulása. Mindkét tényező önmagában is jelentősen átalakítja okoz a tavat és és a térséget, de egymás hatását is erősíti a két folyamat. Az intenzívebb területhasználat, a természetes és természetközeli élőhelyek visszaszorulása, az emberi túlhasználat és túlépítés sok esetben olyan láncreakciókat
indít el, melyek szélesebb területekre ható változásokat okoznak. Mindez invazív fajok megjelenéséhez, más fajok kipusztulásához, és az élőhelyek leromlásához vezet. Ezekre a kihívásokra ökológiai, társadalmi és gazdasági szempontból fenntartható válaszokat kell találnunk, ennek első lépése pedig ezen problémák megismerése és megértése.

BALATONI LIMNOLÓGIAI KUTATÓINTÉZET | NYÍLT NAP

Augusztus 26-án, pénteken, 9:00 és 16:00 óra között nyílt napot tart az ELKH Balatoni Limnológiai Kutatóintézete (BLKI). A Nyílt Nap célja, hogy a nagyközönség bepillantást nyerhessen a Balaton élővilágába, és ezen keresztül az édesvizek környezettani kutatásába, az intézetben folyó munkába.

 

Bemutatók 9 órától folyamatosan az intézet parkjában árnyas fák alatt:

-Ezek a Balaton parti övében előforduló halak- akváriumokban őshonos és invazív fajok

-vízi makrogerinctelenek és a Balatonban élő idegenhonos makrogerinctelen fajok

-ilyen a mezokozmosz rendszer: éghajlatváltozási forgatókönyvek

 

Programok

-laboratóriumi munka az „A” épületben: fitoplankton és algatenyészetek a mikroszkóp alatt

-10.30 és 13.30: műszerbemutató- üledék- és vízmintavétel a gyakorlatban, a minta helyszíni átvizsgálása

-kvíz felnőtteknek- rajzverseny gyereknek

9.30, 11, 13 és 14.30 órakor: tudományos túra a „C” épületben: Mikroszennyezők és azok hatásai vízi élőlényekre – mi zajlik a környezetben?

-11 órától: fizikai limnológia műholdképeken és kísérletekben

 

Előadások:

11:30 Németh Zoltán: Mit tudunk a naptejekről?

12:30 Preiszner Bálint: A Balaton halevő madarai

13:30 Somogyi Boglárka: Aktuális algahelyzet a Balatonon

14:30 Mészáros Boglárka: Siklók a Balaton körül

 

BALATORIUM programok:

13:00 C:N:P minibár

14:00 Illés Zsófia Szonja: Érzékszervi séták víz-perspektívából

15:30 Zilahi Anna és Varsányi Szirének: Missa Echologica kórusmű

 

Az ország legnagyobb múltú biológiai kutatóintézete parkjának árnyas fái alatt található akváriumokban a Balaton parti övében élő halfajok tekinthetők majd meg, de láthatók lesznek itt makrogerinctelenek is, mint például az invazív cifrarák. A látogatók megtudhatják, hogy mire lehet jó a vándorkagyló, és azt is, hogyan járulnak hozzá az édesvízi kisrákok a vízminőség védelméhez.
A kutatók a nap folyamán többször is bemutatják, hogyan zajlik a mintavétel a gyakorlatban, illetve hogy a vett mintákban hogyan keresnek vízi gerincteleneket. Meg lehet tekinteni a Közép-Európában egyedülálló mezokozmoszrendszert, melynek segítségével a kutatók a sekély tavakban zajló folyamatokat modellezik, és olyan globális kérdésekre is válaszokat keresnek, mint például a klímaváltozás. Aki kedvet érez, kvízjátékban tesztelheti a tudását, és díjazzák a nyílt napon készülő legötletesebb gyerekrajzokat is.
Ezen a napon az érdeklődők a műemlék épületegyüttesbe is beléphetnek, ahol megfigyelhetik, hogy néznek ki az algatenyészetek mikroszkóp alatt. A nap folyamán több alkalommal lesz vezetett tudományos túra az épületben, melynek során arra is fény derül, hogy mik azok a mikroszennyezők, és milyen hatással vannak a vízi élőlényekre.
A kutatók több előadással is készülnek: szó lesz például a Balaton halevő madarairól, az aktuális algahelyzetről, a Balaton siklóiról és az itt élő invazív halfajokról. Kiderül az is, hogy ártalmas lehet-e a naptej a vízi élővilágra.

 

Tihanyba tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!
:

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva