Juhász-Léhi István | 2024.02.08. 14:00
73 kg-os tévé is van veszprémi hulladékudvarban
A veszprémi hulladékudvarban elképesztő színkavalkád és pedáns rend uralkodik.

A vármegyeszékhely lakói szeretik a városukat tisztán tartani, erről tanúskodik a hulladékudvar rendkívüli kihasználtsága is. Czaun János, a Veszprémi Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezetője mutatta meg a telep titkait.

Tavaly július elseje előtt huszonhét településről lehetett hulladékot vinni a telepre, de a Mohu Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. változtatott ezen. Azóta az egész országból bárki, aki magyarországi lakcímmel rendelkezik, szállíthat szemetet a veszprémi telepre, legyen szó elektronikai, zöldhulladékról vagy egyéb lomról. Az építési, bontási hulladék nem erre a hulladékudvarra kerül, de még így harmincnál többfajta hulladékot fogadnak és gyűjtenek.

Amikor valaki hulladékot szállít a telepre, az első megálló a portánál van. A dolgozók megvizsgálják, hogy van-e a hulladékban olyan, amit nem tudnak átvenni. Majd eligazítják az érkezőket, hogy a különböző típusú hulladékokat hol tudjákk leadni.

– A hulladékudvarban hídmérlegen megmérik a jármű vagy a szerelvény súlyát

– részletezte Hauzler László hulladékudvari koordinátor.

Az egyes típusúokat külön mérik, hiszen nagyon szigorú elszámolásuk van.

– Ha a gumiabroncsot nézzük, egyszerű a képlet, évente egy háztartás hatot hozhat be. Ezt három nap délelőtt, három nap pedig délután tehetjük meg, illetve szombaton is. A lomból és az elektronikából van a legnagyobb forgalmunk: még mindig rengeteg régi típusú, képcsöves tévé is érkezik. Öt évvel ezelőtt nagyon nagy mennyiségben fakeretes tévéket hoztak be, de manapság már sík képernyős televíziók is vannak. Ha kikopnak a képcsöves tévék, az igazi virágkor lesz a hulladékudvar számára – tette hozzá Czaun János.

A legnehezebb tévé, amelyet a hulladékudvarra behoztak, 73 kiló volt.

– Behoztak egykor egy Munkácsy Color tévét, ami olyan állapotban volt, hogy egy múzeumi szakember elkérte. Olyan gyönyörű volt, hogy kiállítási tárgy lett belőle – idézte fel az ügyvezető.

Külön gyűjtik a lítiumelemeket, az akkumulátort, a fénycsöveket és a fagyállót is, de műanyag vödrök, edények, lábasok is tömegével megtalálhatóak a telepen, ahogyan olajos palackok, festékes dobozok és hordók is sorakoznak a veszprémi hulladékudvar területén.

– A lakók többsége szereti a tiszta környezetet, várost, s ezért hajlandó tenni is. A hulladékudvar kihasználtsága példás.

Átlag napi 40-50 beszállításunk van, ami nagyon magas szám

– tette hozzá Czaun János.

 

Tervezd meg az utazást!



:


 

Forrás: veol.hu
Nyitókép: veol.hu/Fülöp Ildikó

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva