Krausz Andrea | 2024.01.24. 10:00
Egyelőre nem lesz biohulladék-gyűjtés a Balaton régiójában
Januártól első körben, országszerte 14 városban vezetik be a házhoz menő konyhai zöld- és élelmiszerhulladék-gyűjtést, de ezek között nincs balatoni település. A Balaton partján eddig 25 helyen létesítettek új italcsomagolás-visszaváltási rendszert, vagyis REpontot, de a visszaváltás még várat magára.

„2024-ben a legfontosabb, a balatoni régiót is érintő változás az italcsomagolások visszaváltási rendszerének, a REpont rendszernek az elindulása” – közölte a likeBalaton.hu kérdésére a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. kommunikációs szakemberei.

Folyamatos a Repontok telepítése

Mint írták, a Balaton környékén a kiskereskedelmi láncokban (kötelezett és önkéntesen csatlakozó kiskereskedelmi láncokban) folyamatos a REpontok telepítése, a fogyasztók az alábbi térképes keresővel nézhetik meg, hol található a hozzájuk legközelebb eső REpont: https://mohu.hu/terkepes-kereso.

Várhatóan forgalomba kerülnek az új vonalkódos palackok

A likeBalaton.hu számítása szerint jelenleg 25 helyen létesítettek vagy létesítenek a Balaton partján új italcsomagolás-visszaváltási rendszert, vagyis REpontot. (Plusz Veszprémben, Tapolcán és Marcaliban több üzletben.)

Azonban ez a szám növekszik, mivel a MOHU folyamatosan várja a csatlakozni kívánó gépi és kézi visszaváltó pontokat, hogy a lehető legtöbb településen elérhető legyen a visszaváltás.

A új italcsomagolás-visszaváltási rendszer akkor kezd el működni, amikor fokozatosan forgalomba kerülnek az új vonalkódos palackok.

Indul a Repont, vagyis az italcsomagolások visszaváltása
Fotó: MTI/Hegedüs Róbert

 

A rendszer lényege, hogy minden üveg, fém és műanyag palackos, egyutas italtermék értékesítésekor palackonként, egységesen 50 Ft visszaváltási díjat fizet a vásárló, amit visszakap, miután visszaváltotta a palackot. Az úgynevezett többutas, azaz újratölthető palackok esetében a visszaváltási díj mértékét a palackozó határozza meg, és tünteti fel az értékét a logóban.

2024. január 1-től azon palackokat lehet visszaváltani, amelyek 2024. január 1. után kerültek forgalomba és rendelkeznek a visszaváltási logóval és a korábbi csomagoláson találhatóhoz képest új vonalkóddal.

A gyártóknak az új jelölési rendelkezéseknek megfelelő palackokat a MOHU-nál regisztrálni kell. A termékregisztráció hamarosan indul, erről a folyamatról a MOHU folyamatosan tájékoztatja a gyártókat.

Az alábbi jelöléseket kell tehát keresni 2024. január 1. után a 0,1-3l közötti kiszerelésű ásványvizes, üdítős, sörös, boros és szeszesital csomagolásokon, legyenek azok műanyag vagy üveg palackok vagy fém dobozok:

Forrás: MOHU – hivatalos

Mutatjuk a hulladékudvarokat

Másik fontos újítás, hogy a MOHU egyszerűbbé, gyorsabbá és átláthatóbbá tette a hulladékudvarok használatát,

bármely magyarországi hulladékudvar elérhetővé vált a lakosok számára, míg korábban csak azt lehetett használni, amely a bejelentett lakcímhez tartozott.

A régióban található hulladékudvarokat szintén a keresőben lehet megnézni.

A szelektív hulladékgyűjtés támogatása érdekében a MOHU néhány éven belül jelentősen megnöveli országosan a hulladékudvarok számát: a jelenlegi közel 280-ról 362-re. Ennek érdekében a MOHU az összes, 2023. július 1. előtt működő hulladékudvar működtetésére leszerződött, illetve kijelölte, hogy a jövőben minden 10 ezer főnél több lakosú településen lesz hulladékudvar.

Bármely hulladékudvar elérhetővé válik
Fotó: zaol.hu/Pezzetta Umberto

A 10 ezernél kevesebb lakosú települések sem maradnak hulladékudvar nélkül

A MOHU a legalább ötezer és a legfeljebb tízezer fős településeken tervezi bevezetni az úgynevezett mobil hulladékudvari szolgáltatást. Ez azt jelenti, hogy

egy komplex gépjárműkonvoj települ ki előre meghatározott módon és időtartamban az illetékes önkormányzattal egyeztetett helyszínre,

ahol bármely magyarországi lakos le tudja adni a normál hulladékudvarokhoz hasonlóan a szelektíven elkülönített hulladékát.

A Balatonnál még nem lesz biohulladék-gyűjtés

Januártól elkezdődött a biohulladékok széles körű elkülönített gyűjtése, amely biztosítja, hogy minél nagyobb tisztaságú anyag kerülhessen vissza a természetes szervesanyag-körforgásba. A MOHU Kommunikációja azt írta,

a házhoz menő konyhai zöld- és élelmiszerhulladék gyűjtést a MOHU fokozatosan vezeti be.

A Balatonnál még nem lesz biohulladék-gyűjtés
Fotó: Pixabay/Ben Kerckx

 

Januártól első körben, országszerte 14 településen, Budapest, Miskolc, Debrecen, Székesfehérvár, Szolnok, Kecskemét, Cegléd, Zalaegerszeg, Békéscsaba, Nagykanizsa, Tatabánya, Kaposvár, Gyula, valamint Békés társasházi övezeteiben indítja el a szolgáltatást. Így tehát a balatoni régióban egyelőre nem lesz biohulladék-gyűjtés.

Mint írták, a hulladékszállításban a Balatonnál nem lesz változás 2024-ben.

A hulladék gyűjtése és kihelyezése, valamint a hulladék elszállításának időpontja és gyakorisága nem változik.

Ezzel kapcsolatban továbbra is a korábbi közszolgáltatók által közzétett hulladéknaptárakból tájékozódhat a lakosság: https://mohu.hu/teruleti-szolgaltato-kereso

Nyitókép: Illusztráció/Pixabay/Ben Kerckx

 

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva