likeBalaton.hu | 2023.11.21. 12:00
A fesztiválok gazdasági- és közösségépítő erőt jelentenek a Balaton régiójában
A régió 116 településéből 115 csatlakozott az EKF-hez.

– A fesztiváloknak nagyon komoly gazdasági, térségszervező és identitásképző szerepük van – mondta Veszprémben Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a Magyar Fesztivál Szövetség évadzáró szalonján.

Az Európa Kulturális Fővárosa programsorozatot 116 település összefogásából létrejövő régióban képzelte el a kormány, amelyben a térségi együttműködés a kreatívipar és a kultúra alapján jön létre.

Erik Truffaz francia-svájci jazztrombitás játszik a Veszprém Jazz Fesztiválon a Hangvilla rendezvényközpontban 2023. november 16-án.
MTI/Vasvári Tamás

Újszerű volt a kezdeményezés és nem volt ingyenes

Nem ingyen lehetett belépni ebbe az együttműködésbe, hanem nem járási székhely esetében 1 euró/lakos, járási székhelyek esetében pedig 2 euró/per lakos hozzájárulást kellett fizetni.

– Abban bíztunk, hogy ha hozzá kell járulniuk a településeknek, akkor komolyabban veszik a rendezvényt, de ez meg is szűrte a résztvevők számát – fűzte hozzá Navracsics.

Veszprémen kívül 115 település jelezte a csatlakozását a Bakony-Balaton térségéből és mindegyik járási székhely volt.

Veszprém, 2023. január 21. Ünnepi mûsor a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fõvárosa (EKF) program megnyitóján a veszprémi várban 2023. január 21-én. MTI/Bodnár Boglárka

Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

Jövőbeli együttműködés alapja is lehet az EKF

Nemcsak társfinanszírozási rendszert hoztak így létre, hanem térségi együttműködést is. A 116 település alkotta régió identitását tekintve nem egységes, viszont az egyéves együttműködéssel közös kapcsolódási pontok jöttek létre, közös platformok alakultak ki, amelyek egy jövőbeli együttműködés alapjai is lehetnek.

– A jövő kérdése, hogy hogyan tudjuk ezt a lendületet megőrizni és hogyan tudjuk egy regionális területfejlesztési modellé átváltoztatni. A fesztiválok komolyan hozzájárulnak a közösség erősödéséhez és összetartóbbá válásához.

Az a budapesti, vagy az a kecskeméti, aki egyszer eljön a Veszprémfesztre, a városban tölt egy, vagy két napot és jól érzi magát, attól kezdve egy kicsit veszprémivé is válik, valamennyit visz magával a város identitásából

– tette hozzá a területfejlesztési miniszter.

– A fesztiválok komoly gazdasági tényezők, vannak olyan nyugat-európai fesztiválok, amelyek a helyi regionális gazdaság meghatározó erőiként működnek, munkahelyeket teremtenek, növelik a térség jövedelmét, adóerejét és életszínvonalát, életminőségét is – zárta gondolatait Navracsics Tibor.

Veszprémi Utcazene Fesztivál
Fotó: Napló/Pesthy Márton

 

 

Tervezd meg az utazást!



:


 

Nyitókép: Koncert a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fõvárosa megnyitóján
Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva