Szücs Ildikó | 2020.10.03. 06:00
A legcukibb hírek a Veszprémi Állatkertből
Egy kellemes őszi napon az egyik legjobb program bejárni a Veszprém Állatkertet, ahová idén is több új lakó érkezett, kicsinyek nőttek fel, bébik születtek, a régebbi lakók pedig élvezik a mindennapokat.

A legújabb jövevényről nemrégen adott hírt közösségi oldalán a Veszprémi Állatkert: pár napja egy alpaka kislány született. Anyuka, kicsinye és gondozójuk is nagyon jól van, ez látszik is a közösségi oldalukon megosztott képeken. Máris egy csodálnivalóval több okunk van barangolni egyet a Fejes-völgyben.

Az állatkert legújabb bébije ez a kis alpaka kislány
Fotó: Kovács Bálint/Veszprémi Állatkert

 

A tevefélék családjába tartozó alpaka Peruból származik, ahol időnként birkacsordákkal együtt tartják, mert segítenek megvédeni a juhokat legeltetés közben. Ugyanis az alpaka hosszú lába és hosszú nyaka miatt jól látja, ha ragadozó közeledik a nyájhoz, és képes elüldözni. Itt szerencsére erre a képességére nincs szükség, az Állatkertben a nandukkal közös kifutón lehet látni őket.

Fotó: Kovács Bálint/Veszprémi Állatkert

 

Ritka különlegesség a szervál, mely Afrika szavannáin él, ahol a magas fűvel benőtt területeken kóborol szívesen. Mivel macskaféle, képes dorombolni, ami nála is az elégedettséget fejezi ki, és bár nem valószínű, hogy ölünkbe kapva erről megbizonyosodhatunk, de látványnak is szép a Fejes-völgyi kifutóban lakó hosszúlábú cicafajta.

Az afrikai szerválok megszokták az emberek közelségét, ott a turizmus részei
Fotó: Kovács Bálint/Veszprémi Állatkert

 

Szeptemberben ünnepelték az Állatkertben a pandák világnapját. Furcsa érdekesség a kis panda nevű állat, amely neve ellenére nem az óriáspandával áll rokonságban, hanem a macskamedvefélék családjának egyetlen ma élő képviselője. A tudomány önálló csoportba sorolja ezeket az állatokat. A másik nevén vörös macskamedve kinézetre olyan, mint egy vörös mosómedve, aki fehér festékbe dugta az arcát. A gyönyörű bundájú ragadozó kitűnően mászik fára – akárcsak a macskák –, és képes fejjel lefelé is, egyenesen lejönni a fa törzsén. Külseje nem csupán cuki, de vörös szőre például a rejtőzködésben segíti, a fehér mintázatú pofika pedig a sötétben elkóborolt kölyköknek segít, hogy anyjukhoz visszataláljanak. Nepál, India, Bhután, Kína és Mianmar bambuszban gazdag erdeit szereti, ám napjainkra csupán 2500 egyede él a természetben.

Kontyő és Siwan, a két kis panda, másnéven vörös macskamedve
Fotó: Kovács Bálint/Veszprémi Állatkert

 

A Veszprémi Állatkert 2011-ben kapott egy kislányt a Salzburgi Állatkertből. Kontyőnek nevezték, párja, Siwan pedig 2012-ben érkezett Franciaországból. A páros láthatóan élvezi az otthonukká vált állatkertet, és egymás társaságát.

Olvastad már a fekete gólya és a rózsás gödény furcsa románcát?

Fél évvel ezelőtt nagy szenzáció volt az orrszarvú bébi születése, ugyanis mintegy 10 év után először született szélesszájú orrszarvú a Veszprémi Állatkertben. Ria igazi „szerelemgyerekként” jött világra.
6 hónap alatt nagyon sokat fejlődött, erősödött és a látogatók kedvencévé vált – olvasható a közösségi oldalon. Nemrégen kimehetett a szavanna kifútóra, hogy megismerkedjen a zebrákkal, és élvezettel dagonyázott anyuval a sárban.

Ria, az orrszarvúkölyök boldogan szaladgált és dagonyázott a Szavanna kifutón
Fotó: Kovács Bálint/Veszprémi Állatkert

 

Ritka pillanatot sikerült megörökítenie az állatkert fotósának, amikor az állatok királyát kapta lencsevégre. A veszprémi oroszlán család 1 éve költözhetett a Gulya-dombi területen kialakított Oroszlánházba, és birtokba vehette a kifutót. A jelenlegi négy lakó 2008-ban született egy holland szafariparkban. Anne, Puk, Sabah és Njeeri 2009-ben kerültek a Veszprémi Állatkertbe, és ritkán pózolnak szívesen egy-egy fotó kedvéért.

Fotó: Kovács Bálint/Veszprémi Állatkert

 

„A fogott állatok nevelése és ápolása közben tapasztaltam, hogy az egymástól legtávolabb álló fajok is csodásan összeszoknak, elválhatatlan jó barátokká válnak, bizonyítva, hogy az állatok legtöbbje sem állhat meg társaság és részvevő jó barát nélkül. Részt vesz annak bánatában, és ujjongva örül, ha viszontlátja azt, akit szeret” – vallotta Kittenberger Kálmán, az ismert zoológus.

Fotó: Kovács Bálint/Veszprémi Állatkert

 

Állatokat megfigyelni nem csak a gyerekeknek nyújt felhőtlen örömöt. Mindenkinek érdekes élmény egészen közelről látni ritka fajokat, elkapni egy-egy megismételhetetlen pillanatot az állatok hétköznapi életéből, egy jót kirándulni dombra fel és völgybe le – ezt mind átélhetjük egy őszi, állatkerti séta során is.

Ide kattintva elolvashatod a Veszprémi Állatkert történetét.

Nyitókép: Alpakák az Állatkertben/Fotó: Szücs Ildikó

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva